Useimmilla on kehossa jokin kohta joka kipeytyy helposti. Monilla se on niska-hartiaseutu. Niskavaivat ovatkin iso haaste monen elämässä. Niin minullakin. Reagoin moniin tilanteisiin jännittämällä niskojani ja se on se alue kehossani mikä kipeytyy helpoimmin. Olen kärsinyt paljon myös niskakipujen aiheuttamista päänsäryistä. Halusin tässä postauksessa jakaa vinkkini siihen mikä on ollut eniten avuksi niskakipujeni suhteen.
Tunnista tunteet kipujen taustalla
Tämä on asia mistä ei puhuta vielä todellakaan tarpeeksi. Mutta onneksi silloin tällöin on asiaa tunteista kipujen taustalla mediassakin, koska ne ovat itseasiassa suurempi syy kipuihin kuin ehkä osaamme heti edes ajatella. Sanontakin sanoo, että ottaa ”syyt niskoilleen” tai ”kantaa asioita niskoillaan.” Tämä on mielestäni hyvin kuvaavaa siihen mikä on ollut isosti omienkin niskakipujeni taustalla. Kun olen tullut tietoisemmaksi niin olen huomannut erilaisten tilanteiden yhteyden kehon kiputiloihin. Se miten kannan tilanteista muidenkin tunteiden osalta vastuuta tai en ilmaise omia tunteitani suoraan jäävät hartioilleni.
Itselläni on ollut ihan selkeä vaikutus esimerkiksi, sillä jos läheisteni ja minun välillä on puhumattomia asioita. Jos asiat on jätetty ilmaan roikkumaan niin olen ottanut ne ns. hartioilleni. Silloin niskat kipeytyy ja hartiat menee aivan jäykiksi. Kun selvittämättömät asiat kytee pinnan alla ja tilanne jatkuu pidempään niin niskakipu yltyy migreeninomaiseksi pääkivuksi ja kestää joskus kolmekin päivää putkeen. Se on jo elämää rajoittavaa kipua.
Olen huomannut, että minulle on erittäin tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvointini kannalta, että on avoin keskusteluilmapiiri jossa ei pantata asioita vaan niistä puhutaan avoimesti. Mitä enemmän olemme saaneet tätä avoimuutta ja avoimempaa keskustelukulttuuria käytännöntasolle niskakivut ja päänsäryt ovat vähentyneet sen mukaisesti! Se on ollut melko ihmeellistä huomata niin konkreettista.
Hyvä tyyny
Kävin testaamassa huonekaluliikeen valikoiman tyynyt ja valitsin sieltä itselleni sopivimman omaksi. Testasin tyynyt huonekaluliikkeen sängyllä makoillen ja kokeilin mikä oikeasti tuntuu parhaimmalta. Valitsin niskaa tukevan muotoillun tyynyn.
Mieskin valitsi omansa ja hän päätyi muhkeaan ja pehmeään tyynyyn. Siitä huomaakin, että tyyny on hyvin yksilöllinen ja se kannattaa valita juuri omien mieltymysten mukaiseksi. Kaikki tyynyt ei sovi kaikille vaikka useimmiten käytämmekin täsmälleen samanlaisia.
Vein kassalle ensin yli 70 euroa maksaneen tyynyn jonka olin valinnut mutta huomasinkin, että valikoimissa oli lähes samanlainen tyyny halvempana versiona. Tuo halvempi versio oli hieman korkeampi mutta myyjä näytti, että sen sisältä voi ottaa yhden kerroksen pehmustetta pois jolloin siitä tuli täsmälleen samanlainen kuin kalliimpi versio. Niinpä sain juuri itselleni täydellisen tyynyn hiukan modifioituna ja aika huokeasti.
Niskakipuni ovat vähentyneet huomattavasti tämän uuden tyynyn myötä. Otan tämän minulle sopivan tyynyn mukaan nykyään kaikkialle minne vain voin jos tiedän, ettei perillä ole minulleoikenlaista tyynyä saatavilla. . Huomaan nimittäin jo ihan parin yön jälkeen, että tyynyllä on iso merkitys niskakipujen kannalta. Panosta siis itsellesi hyvään tyynyyn se todella kannattaa. Vietämmehän sängyssä nukkuessamme ison osan ajasta.
Rentoutuskellunta
Kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa Helsingin Kampissa rentoutuskelluntaa tarjoavassa Kellumossa kellumassa. Kokemus oli aivan huikea. Se rentouden tila jonka saavutin kellunnan jälkeen oli sellainen etten ole vastaavaa ennen kokenut. Mikään hieronta tai hemmotteluhoito ei ole saanut niin luonnollista ja rentoa tilaa aikaan koko olemuksessani. Kellunan jälkeen niskakivut olivat loppupäivän täysin poissa. Uskomaton vaikutus jota en kellunnasta osannut edes odottaa. Täydellinen rentoutuminen tekee ihmeitä ja samanlaista tilaa on vaikea muulla tavoin kokea.
Stressittömyys
Minulla on tapana käydä työpäivänä lomassa aina metsäkävelyllä. Se tuntuu vaikuttavan oloon heti. Teen paljon töitä koneella ja puhelimella joten luonnossa vietetty aika on ehdoton juttu vastapainoksi tasaamaan hermostoa.
Toinen hyvä tapa rentoutua ja vähentää stressiä on sauna. Ainakin itselläni on aina hyvien löylyjen jälkeen rauhallinen ja rentoutunut olo. Pääasia, rentoutumisessa minulle on, että saan jatkuvasti mielessä pyörivät työasiat pois ajatuksista.
Rentoutuminenkin on tapa jota voi opetella ja usein esimerkiksi tv:n katselu ei rentouta oikeasti kovin paljoa. Sen huomaa olossa millainen ero esimerkiksi metsässä olemisessa on sohvalla makoiluun verrattuna. Toki sohvalöhöilykin toimii silloin tällöin hyvänä rentoutuskeinona, mutta ehdottomasti parasta on luonto ja se että pääsee ikään kuin omasta päästä ja ajatuksista vapaaksi. Kehollisuutta ja yhteyttä ympäristön kanssa on hyvä vahvistaa.
Läsnäolon tilassa oleminen ja pelkkä oleminen ilman suurempia ärsykkeitä on tehokkainta rentoutumista ainakin itselleni. Sitä voi harjoitella. Vietämme paljon aikaa ajatuksissamme ja niistäkin on hyvä sallia itselleen lepoa. Silloin unohtaa hetkeksi huolensa ja voi saada yhteyden kehoon ja ympäristöön.
Kehonhuolto
Minulla oli kolmen kuukauden ajan personal trainer ja sinä aikana niskakivut eivät juuri vaivanneet. Luulin tuon kolmen kuukauden aikana päässeeni niin hyvin treenaamiseen kiinni, että treenit ja siitä tullut hyvä olo olisivat tulleet jäädäkseen . Mutta niin vain kävi, että lipsahdin taas laiskuuden puolelle enkä saanut integroitua säännöllistä treenaamista arkeen. Mitä paremmin pidän lihaskunnostani huolta niin se tuntuu heti niska- hartiaseudulla. Lihaskunto onkin erittäin tärkeä seikka.
Lue myös artikkelini:
Luonnon oma ”mobilat” lievittää lihaskipuja parissa minuutissa
Miksi keho vastustaa liikuntaa?
Kokemuksiani Pure Gold-hamppuöljystä
Intohimo hyvinvointiin muuttui Meri-Jane Mikkolan työksi: ”Olen onnistunut luomaan työn joka vaurastuttaa henkisesti ja taloudellisesti.”
5 yleistä vaivaa johon voit saada apua osteopatiasta
Iloa trapetsilla!
Ilmajoogakangas on lasten suosikki
Joogaa joka päivä – Yogobe tuo joogatunnit kotiin
This was great to readd