Itse olen oppinut kuuntelemaan sitä rajaa vuosien mittaan tarkemmin, milloin uuvun ja kuinka paljon jaksan. Lisäksi olen elämyshakuinen ihminen ja minun on pitänyt oppia kunnioittamaan itseäni, ottamalla enemmän aikaa pelkästään itselleni, sen sijaan, että olisin menossa houkuttelevien impulssien mukaan. Koko ajan liikkeessä oleva sosialisoiminen ei vain sovi minulle vaikka se voikin olla joskus todella ihanaa. Liika yksinolokaan ei silti tee hyvää. Silloin pelot ottaa helposti valtaansa ja aijemmin neutraaleilta tuntuneet tilanteet saattavat alkaa jännittää liikaa. On siis löydettävä balanssi itseä kuuntelemalla ja kunnioittaen jotta erityisherkkänä eläminen tuntuu mielekkäältä. Pakottaminen ja itsensä ”karaisu” ei ole oikea tapa ”opettaa” itseään, – herkkyystasostaan ei voi päästä eroon. Sen sijaan itseään voi oppia kuuntelemaan ja tehdä asioita omien voimavarojen mukaisesti. Joku asia voi olla todella tärkeä oman kehityksen ja elämän kannalta vaikka se herättäisi jännittämisen tunteita. Joku ahdistuksen tunne saattaa taas olla merkkinä siitä, että suunta ei ole oikea ja tietyt asiat kannattaa jättää tällä erää väliin. Tämä raja pitää löytää ja oppia itse, mikä on itselle hyväksi ja mikä ei.
Herkkyydessä haastavaa on se, jos ympärillä on paljon kyseenalaistavia ihmisiä. Herkkänä ihminen on myös kritiikille alttiimpi ja jää helposti syyttelemään ja miettimään vikojaan yksin. Jos ihminen aistii asioita herkemmin kuin toiset hän saattaa joutua kuulemaan siitä negatiivista kommenttia lapsesta asti muilta. Itsekin olen saanut kuulla tästä monesti ja moni herkkä varmasti tunnistaa tämän varsinkin jos sattuu syntymään perheeseen ainoana herkkiksenä, silloin piirrettä ei ehkä arvosteta ja ymmärretä kovin korkealle. Negatiivisten kommenttien kautta ihminen oppii häpeämään omaa herkkyyttään ja joutuu opettelemaan sen piilottamista joskus aika tuskallisilla ja itsetuhoisillakin tavoilla. Sen takia monet erityisherkät ovat esimerkiksi alkoholisteja. Alkoholilla ja muilla päihteillä yritetään turruttaa voimakkaita tunteita itsessään. On helpompi turruttaa aistinsa kuin kokea kaikki niin vahvasti, joskus niin kovalta tuntuvan maailman jaloissa. Itsekin toimin nuorempana juuri näin, pakenin herkkyyttä ja voimakkaita tunteitani päihteiden avulla.
se on yksi osa elämänpolkuani joka on avautunut herkkyyden hyväksymisen myötä.
Jos herkkä aistii ympäristöään voimakkaasti huonossa, niin myös hyvässä. Esimerkiksi ihminen virittyy herkästi luonnon luonnolliselle taajuudelle. Se voi olla todella eheyttävä ja parantava kokemus. Herkille ihmisille kaupungit ja ostoskeskukset voivat olla hyvin kuormittavia paikkoja. Näiden vastapainoksi olisi hyvä viettää aikaa myös luonnossa. Se lisää tasapainon tunnetta itsessä ja omavoimaisuutta. Metsässä voi oppia hiljentymisen kautta kuuntelemaan aidointa itseään jota ei välttämättä vielä uskalla paljastaa muille. Erityisherkän voimavaroja voi lisätä oman ajan viettäminen itseä lataavassa ympäristössä, esimerkiksi juuri metsässä, hiljaisuuden kuunteleminen, ei minkään tekeminen, jotta aistit voivat rauhoittua. Oman mielen ja pelkojen vaientaminen, keskittymällä esimerkiksi omaan hengitykseen ajatusten sijasta. Voimavaroja herkät voivat saada myös esimerkiksi omien unien seuraamisesta ja niiden viestien kuuntelemisesta, – mitä alitajunta tahtoo minulle viestittää, mihin suuntaan se haluaa johdattaa minua?
Käsitöiden tekeminen ja oman luovuuden löytäminen voi olla herkälle myös iso voimavara. Herkällä ihmisellä on usein voimakas kauneudentaju, jonka avulla hän pystyy luomaan elämyksiä myös taitojensa kautta. Useat taiteilijat ovat erityisherkkiä. Jokainen ihminen on jollain tapaa luova ja voi olla yllättävää löytää itsestään uusia kykyjä vielä aikuisiällä. Monesti uskomukset siitä mihin pystymme perustuu muiden ihmisten sanomisiin. Jos olemme saaneet joskus latistavaa kommenttia esimerkiksi lauluäänestä kouluaikana tai joku on verrannut taitojamme johonkin toiseen, mieleen on saattanut jäädä vahva uskomus siitä emme itse ole tarpeeksi hyviä edes harrastamaan tätä. Aikuisena on ehkä vaikeaa, mutta mahdollista, pois oppia näistä usein täysin virheellisistä uskomuksista. On parempi seurata sitä sisäistä kutsua jota jonkun asian tekeminen meissä nostattaa, kuin ulkopuolisten hyvin subjektiivista arvioita taidoistamme. On kamalaa miten yhden ihmisen näkökulma tai jopa suora peilaus itsestään voi saada lapsesta asti jonkun uskomaan täyttä hölynpölyä. Tälläisiä tyypillisesti ovat esimerkiksi ”et osaa laulaa/piirtää/kirjoittaa”, ”sinulla ei ole mielikuvistusta”, ”sinun on turha edes yrittää, et sinä koskaan opi…” Tämä on tuttua myös historiasta; Beatles, Walt Disney, Albert Einstein ja monet muut ovat saaneet kuulla vastaavia kommentteja alkuaikoinaan, ennen läpimurtoa. Lista on siis loputon siitä miten muut heijastavat omia ennakkoluulojaan, pelkojaan ja uskomuksiaan toisiin. Mielipiteet ja näkemykset eivät ole faktaa, joten niihin ei kannata liikaa perustaa omaa käsitystään itsestään. Onneksi näistä uskomuksista on myös niiden tiedostamisen kautta mahdollista päästä halutessaan pois toteuttamaan luovuuttaan juuri omalla, parhaaksi katsomallaan tavalla.
Varsinkin kun lapsia on useampia ja eri-ikäisiä erilaisine tunne- ja käytännöntason tarpeineen tämä on tärkeä asia oppia, että ei itse uuvu liikaa. Meidän kotona on vaikuttanut syvästi lasten ja mieheni surutyö. Lapset ovat menettäneet äitinsä ja se on heille henkisesti perusturvaa järisyttävä kokemus, jonka laajuutta ei pysty aina edes ymmärtämään. Suru ja vahvat tunteet ovat olleet todella läsnä arjessamme, ja se on vienyt kaikilta veronsa. Itsekin olen joutunut väistämättä mukaan samaan tunnekenttään, sitä on mahdotonta välttää kun asumme yhdessä.
Ensimmäiset kaksi vuotta tässä tilanteessa opettelin ottamaan omaa aikaa, löytämään paikkani. Alussa tunsin syyllisyyttä omasta ajasta koska se herätti lapsissa esiin voimakkaan menettämisen pelon. Oli vaikea ottaa tilaa itselleen kun se herätti läheisissä pelkoa. Käsittelin tätä aikani, ja uuvuinkin jossain kohtaa. Nykyään tilanne on mennyt päälaelleen tältä osin. Koen melkeinpä syyllisyyttä nyt siitä jos en ota omaa aikaa tarpeeksi, koska silloin olen ärsyyntynyt, levoton ja poissaoleva kotiväelle. Ja sitä en halua.
Kun on erityisen herkkä aistimaan toisten ihmisten tarvitsevuutta on myös erityisen tarpeellista huolehtia itsestään. Nykyään pyrin käymään omalla ajallani sellaisissa tilanteissa ja paikoissa joissa voin kokea keveämpää ja lataavaa ilmapiiriä. Koska kotielämä on ollut tarpeeksi haastavaa viime vuosina olen oppinut suojaamaan itseäni, enkä suostu tiedostamattani enää ihmisten terapeutiksi kuten ennen minulla helposti oli tapana.
0 kommenttia
Trackbacks/Pingbacks-linkit