Huonommuuden tunne voi olla este aidolle kohtaamiselle

Huonommuuden tunteesta kärsivä ihminen kokee itsensä huonommaksi kuin muut. Hänessä on sisimmän tunteensa mukaan perustavanlaatuisesti jotain pielessä. Kun kärsii huonommuuden tunteensa, saattaa arvostella itseään jo ennen kuin muut ehtii. Koska ihminen itse ”tietää” olevansa huonompi kuin muut, on vain ajan kysymys milloin se paljastuu toisillekin.


Kun ihmisellä on sisäinen huonommuuden tunne hän ei välttämättä halua katsoa sitä totuudenmukaisesti. Huonommuuden tunnetta, kuten muitakin epämiellyttäviä tunteita välttelee mielellään kaikenlaisen oheistoiminnan avulla. Huonommuuden tunne on vain siitä ikävä, että niin kauan kuin ihminen kuuntelee tuota tunnetta ja toimii sen mukaan niin se pitää otteessaan. Huonommuuden tunne saa ihmisen elämään tuon tunteen todeksi.

Huonommuuden tunteesi perustuu toisten kertomille valheille.

Helpottaa, jos huonommuuden tunteen näkee objektiivisena kokemuksena. Se ei ole sinun omasi. Se on todennäköisesti jäänyt lapsuudesta, jolloin on saanut moitteita ja arvostelua. Omaa toimintaa on ehkä vertailtu sisaruksiin tai  luokkakavereihin. Näistä ikävistä tilanteista on tullut mitätön olo. On voitu antaa ymmärtää, ettei itsestä ole juuri mihinkään. Jos tätä tunnetta ja näitä kommentteja on jäänyt vaalimaan mielessään, niistä on kasvanut osa persoonaa. Jos olet usein toistanut näitä vanhoja kokemuksia mielessäsi, olet vahvistanut tuota ohjelmointia itsellesi yhä vahvemmaksi. Vaikka kokisit itsesi huonoksi, se ei silti ole totta.

Huonommuuden tunne on istutettu ehkä jo varhain, jolloin se on kasvanut kiinteäksi osaksi persoonaa. Huonommuuden tunne on syntynyt aliarvioivista kommenteista ja kasvanut yhä todemmaksi, mitä enemmän siihen on alkanut itse uskoa.

Parisuhteissa ja ihmissuhteissa huonommuuden tunne voi estää kohtaamasta toisia. Huonommuuden tunne pitää niin tiukasti otteissaan, että kaikesta tulee helposti henkilökohtaista. Kun kumppani tai ystävä haluaa kertoa jonkin itseään koskevan asian, tai jakaa tunteitaan niin huonommuuden tunteesta kärsivä ihminen saattaa ottaa kaikki nuo henkilökohtaisena loukkauksena. Varsinkaan jos tätä ei millään muotoa tuo ilmi niin se tulee lopulta esteeksi kahden ihmisen yhteyden välille.

Mainos: Era Nova

Huonommuuttaan peittelevä ihminen välttelee ottamasta vastaan toiseen ihmisen kokemusta, jos  se saa hänen huonommuutensa nousemaan pintaan. Toinen osapuoli voi tuntea silloin tulleensa ohitetuksi  ja loukkaantuu. Hän saattaa ihmetellä toisen jopa ilkeältä tuntuvaa käytöstä. Tämä voi aiheuttaa vihan tunteen nousemisen kahden ihmisen väliin. Siitä huonommuuden tunnetta poteva saa lisää vettä myllyynsä. Häpeä huonommuudesta vain tiivistyy.

Kierre on loputon jos ihminen  ei ala työstää huonommuuden tunnetta ja huonoa itsetuntoa. On epämiellyttävä myöntää tiettyjä lähtötilanteita, mutta jos asioille ei tee mitään, niiden vaikutukset kertaantuvat ihmissuhteissa. Se voi tehdä elämästä monin tavoin paljon hankalampaa ja epämiellyttämäpää, kuin tuon tunteen kohtaaminen lopulta edes on.

Tunteet eivät ole totuuksia ja ne voi aina muuttaa. 

Olet saanut lapsena huonoa palautetta, rakkaudettomia katseita ja kohtaamattomuutta. Sinua ei ole nähty oikein, on ollut väärinymmärryksiä ja ikävää kommentointia. Huonommuuden tunne kasvoi näistä tilanteista.

Aikuisen tehtävä on turvata ja kannatella lasta. Ikävä kyllä monilla on kokemusta päinvastaisesta. Jos kohtaaminen on ollut turvatonta, ikävät kommentit ovat menneet syvälle. Turvallisessa ilmapiirissä kasvanut lapsi, olisi saattanut ohittaa olankohatuksella ne kommentit jotka turvattomalla on mennyt ihon alle.

Turvattomuuden tunne ei ole oma vikamme, mutta aikuisena meidän tulee ottaa vastuu sen muuttamisesta.

Omaa huonoa itsetuntoa voi lähteä kohtaamaan ja korjaamaan. Koskaan ei ole siihen liian vanha.
Itsetunnon perusta on itsensä hyväksyminen. Me olemme kaikki epätäydellisiä, mutta toiset meistä ovat sen faktan kanssa enemmän sinut kuin toiset.

Joillekin itsensä hyväksymisen lahja tulee jo perheestä. He ovat saaneet paljon kehua ja kannustusta, taidoista riippumatta. Silloin pohja itsetunnollekin on rakentunut paremmaksi. Huonommuuden tunteesta kärsivä on saanut kuulla moitteita ja arvostelua. On ilmiselvää, ettei sellaisessa ilmapiirissä opi arvostamaan itseään.

Onneksi vielä aikuisenakin voi oppia olemaan tuo kannustava ihminen itselleen, jota lapsena olisi kaivannut.

Voit kokea olevasi erilainen kuin muut ja, että kukaan ei oikeasti välitä sinusta. Sinun on vaikea ottaa vastaan positiivista palautetta koska et voi uskoa, että se on todellista. Sen takia vaikka kuinka saisit kehuja ja kannustusta et ”huomaa” niitä ne eivät tavoita sisintä tunnettasi. Näin ollen sinulla on aina käsitys, että kukaan ei arvosta sinua todella. – Avaamo-terapia

Sisäinen puheemme voi olla hyvin negatiivista ja se vahvistaa jatkuvasti huonommuuden tunnetta. Lupaa, ettet toista noita rikkinäisiä nauhoja enää itsellesi, vaan otat käyttöösi toiset, ehkä aluksi hyvin vieraaltakin tuntuvat. Puhu itsellesi päinvastoin kuin aiemmin. Käytä näitä uusia nauhoja tietoisesti kunnes niistä tulee sinulle normaalia.  Sisäänajovaihe saattaa kestää ja vaatia tietoisuutta, mutta on helpompaa elää kannustavan sisäisen puheen kanssa.

Kun alkaa nähdä ja kokea itsensä arvokkaana, alkaa nähdä muutkin  sellaisina kuin he ovat. Ei uhkana omalle olemassaololle ja arvolle, vaan kanssakulkijoina.

Aloit joskus uskomaan, että toisen  ihmisen mielipide voisi määritellä sinut arvottomaksi. Mutta kenelläkään maailmassa ei ole valtaa siihen, jos itse niin päätät.

Kun tunnet, että sinä olet arvokas, täydellinen juuri sellaisena kuin olet, sinun ei tarvitse todistaa mitään, ei ylittää tiettyä tasoa tai olla jotakin jonkun silmissä. Riittää että olet.

Jos haluat parantaa ihmissuhteittesi laatua sinun täytyy pitää itseäsi arvossa, jotta oppisit näkemään ne ihmissuhteet joissa arvosi tulee esille. Sinä määrität ensisijassa oman arvosi. Ja kun arvostat ja rakastat itseäsi sellaisena kuin olet, sallit muidenkin tehdä niin.

Olen tehnyt verkkokurssin  sisäisen turvan tunteen vahvistamiseen. Vahvista sisäistä turvan tunnettasi -verkkokurssi on nyt myynnissä. Voit tutustua kurssiin lisää tästä linkistä: kultainensulkablog.wpcomstaging.com/kurssi

Lue myös artikkelini:
Sisäisen turvan tunteen vahvistaminen -verkkokurssi

Se miten puhumme toisillemme kertoo sisäisestä turvan tai turvattomuuden tilasta
Se mitä pelkäämme ja häpeämme yhdistää meitä yleensä eniten
Kenen häpeää kannat?
Traumaattiset kokemukset muuttuvat usein uhrin häpeäksi
Häpeä tukahduttaa rohkeuden juuret
Selviytymismekanismeista aitoon minuuteen

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *