Kun pyhästä tehtiin likaista

Oma tarina

Olen yhdeksän vuotta tietämättäni turruttanut yhtä naiselämän luonnollisinta asiaa: kuukautisia. Olen vieraantunut siitä, mitä kuukautiskierto tarkoittaa. Tuntuu surulliselta kirjoittaa tätä tekstiä, vaikka samalla tiedän, että olen toiminut aina sen hetkisessä ymmärryksessä ja tietämyksessä, missä olen ikinä ollutkin.

Ensimmäinen gynekologikäyntini 16-vuotiaana oli kamala. Keski-ikäinen lääkäri teki rutiinitarkastuksen, kirjoitti e-pillerit ja ehdottaessani hänelle epäileväni endometrioosia, gynekologi tuhahti takaisin välinpitämättömästi: ”Kaikilla tuntuu nykyään olevan se”. Gynekologin tyly käytös, jääkylmillä käsillä ihoni koskeminen ja hyvin rutiininomainen tarkastus ei jättänyt kovin turvallista ja kohdatuksi tullutta oloa. Olisin nuorena tyttönä tarvinut lempeyttä, ymmärrystä, rauhoittelua ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen tarjoamista. Toisin sanoen syvempää tarkastelua siitä, miksi kuukautiseni olivat niin kivuliaat. En pelkkää reseptiä ja liukuhihnatyöskentelyä.

Tuon turrutuksen kanssa olen elänyt näihin päiviin saakka.

Olen käyttänyt e-pillereitä, minipillereitä ja kerran myös kokeillut kierukkaa. Jälkimmäisessä tiesin jo ennen laittoa sen olevan toimimaton. En kuunnellut intuitioni ääntä vaan lampsin terveyskeskukseen, kierukka asennettiin ja jo ensi metrit kierukan kanssa kävellessä osoittivat minulle, että päätös oli väärä. Kärsin kierukan laiton jälkeen kaksi viikkoa paljon aiempaa kovemmista kivuista, joihin ei tepsinyt edes kovat kipulääkkeet. Kivut paljastuivat lopulta kohtutulehdukseksi ja kierukka otettiin pois. Onnekseni kohtutulehdus ei levinnyt laajemmalle. Sen sijaan hoitajien ja lääkäreiden ymmärtämättömyys jätti jäljen. Jälleen kerran kehoni tiesi parhaiten. Voi kunpa olisin vain osannut ja uskaltanut kuunnella sitä!

Ymmärrän, että minua hoitaneet gynekologit ja lääkärit ovat tehneet parhaansa sen tiedon valossa, mitä länsimainen lääketiede muun muassa endometrioosista ja kovista kuukautiskivuista tietää. Kohdallani ei vain ole löydetty yhtään ainutta pesäkettä tai poikkeamaa. Diagnoosini on siis pelkkä epäilys ja tehty pelkän oirekuvan perusteella. Varman tiedon sairaudesta saisi tähystysleikkauksella, jota ei tapauksessani olisi relevanttia tai perusteltua ylipäätään tehdä. ”Varmistushoidoksi” tarjotaan hormonaalista ehkäisyä.

Olen kuitenkin päättänyt kokeilla täysin hormonitonta elämää.

Voi olla, että jossakin kohdin kirjoitan postauksen siitä, miltä elämä ilman hormonaalisia valmisteita kaikkien näiden vuosien käytön jälkeen on tuntunut, mitä muutoksia ja oivalluksia se on elämääni tuonut. Vaikka sisälleni on monista suunnista yritetty istuttaa pelon energiaa: ”Tulet kipeäksi, jos lopetat pillerit”, ”Tuplaa hormonien määrä, niin olet täysin vuodoton”, koen silti, että ainut ihminen, joka pystyy kehostani päättämään olen minä itse. Olen ainut, joka ymmärtää parhaiten juuri minun elämäni, historiani, sukulinjani, sieluni, kehoni, energiani, sydämeni ja mieleni kokonaisuuden.

Naisen syklisyys

Synnymme tänne sen ansiosta, että naiselle on annettu syklinen luonto. Tämä syklisyys on pyhä lahja, joka on häväisty vuosisatojen ajan siinä missä nainenkin. Kuukautiskierto sanelee naisen elämää niin energian, seksuaalisuuden kuin mielialojenkin suhteen. Nainen feminiinisessä ilmentymässään on sekä herkkä että voimakas, minkä myös kiertomme osoittaa.

Olemme niin naisina kuin koko ihmiskuntana vieraantuneet tästä kauniista punaisen veren muodostamasta riitistä, joka on maailman luonnollisin asia. Kuukautisten alkaminen on juhlan ja ilon hetki, ei kivun ja mielipahan. Kuukautiset kertovat biologisesta sukukypsyydestä ja niiden avulla nuori voi alkaa tutustumaan omaan naiseuteen ja seksuaalisuuteen.

Kuukautisissa piilee naiseus, oma voima, seksuaalisuus ja ikiaikainen kohtuyhteys.

Kuukautisten vuotopäivät ovat hyvin herkkää sisäänpäinkääntyvää aikaa, jolloin vuodetaan pois kaikki se turha, mitä meidän ei tarvitse enää kantaa. Kuukautisten vuotopäivät ovat puhdistumista, tietynlaista energian vaihtumista. Ja ovulaatio! Tuo ihana rakkauden energia. Miten elinvoimaiseksi ja haluttavaksi ihminen voi itsensä silloin tunteakaan. Valovoimaisuus säkenöi ympärille ja energiatasot ovat korkealla. Toisin on pillereiden sekoittaman kehon kanssa. Elimistön antamat signaalit vääristyvät ja kohtuyhteys häiriintyy, toisinaan jopa tulee katkaistuksi kokonaan.

Kuukautiskierron eri vaiheet tapahtuvat luonnostaan. Vaiheiden häiriintymiseen on aina jokin syy. Terveyskirjaston avatessaan voi löytää liudan syitä sille, miksi kuukautiset voivat häiriintyä.

Mutta selittääkö länsimäinen lääketiede kaikkea?

Voisiko yhtenä syynä kuukautiskierron haasteisiin olla esimerkiksi turvattomuus, seksuaalisen kehittymisen eri vaiheet ja jopa ilmapiiri, jossa elämme. Jälkimmäiseen liittyen voimme puhua epigeneettisestä reagoinnista ja sen vaikutuksesta kehon toimintoihin.

Kohtu itsessään kätkee sisälleen valtavan määrän tunteita ja ylisukupolvista traumaa. Kohdun, kuukautisten ja niiden häpäisemisen haavat tuntuvat vieläkin syvällä solutasolla. Meidät naiset on opetettu häpeämään kuukautisia, seksuaalisuutta ja omaa voimaamme. Mikä saa meidät pelkäämään villin naisen voimaa? Pelkäämmekö kohdata alkukantaista villeyttä itsessämme, joten sen kohtaaminen toisessa tuntuu sen vuoksi epämiellyttävältä ja haastavalta. Siten ainoiksi vaihtoehdoiksi jää joko turruttaminen, häpäiseminen tai kieltäminen. Miten olisi läpieläminen, tunteminen ja itsensä rakastaminen?

Yhteiskunnan luoma normi ehkäisyvalmisteista

On surullista millaista kuvaa yhteiskunta luo ehkäisyvalmisteista. Niiden käyttöä korostetaan, normalisoidaan ja ihannoidaan joka käänteessä. Jos haittavaikutuksista puhutaan, se tapahtuu ohimennen ja vaikutusten kerrotaan usein helpottuvan käytön myötä. Näin varmasti onkin. Kehomme voi tottua ja mukautua monenlaiseen, mutta millä hinnalla? Pitkäaikaisvaikutuksista harvemmin edes puhutaan.

Onneksi kehittymistä tällä saralla on havaittavissa muualla maailmassa. Edistyksellisiä askelia kuukautismyönteisyyden suhteen työelämässä ovat ottaneet mm. Taiwan ja Espanja, joilla on käytössään kuukautisvapaat.

Ilmiö herättää minussa ristiriitaisia ajatuksia. Tavallaan on helpottavaa ja naista kunnioittavaa kuulla, että kuukautiset huomioidaan työelämässä edes jollain tasolla. Toisaalta huomaan pohtivani sitä, antavatko kuukautisvapaat taas kerran liian kivuliaan kuvan kuukautisista. Onko ne kehitetty oikeista syistä? Onko kuukautisvapaat pelkästään kipuja kokeville yksilöille? Mikäli näin on, miksi ne eivät ole ihan jokaiselle? Ikään kuin kipu ja kuukautiset linkittyisivät aina automaattisesti yhteen. Saman huomasin, kun etsin kuvia tähän postaukseen englannin ja suomen kielisillä hakusanoilla. Suurimmassa osassa kuvista nainen oli kuvattu makaamassa käsi vatsalla kivulias ilme kasvoillaan. Tämäkö on ainut totuus kuukautisista?

Pelkkä kuukautisvapaiden lisääminen naisten työkalenteriin ei poista syvälle juurtunutta stigmaa, mitä kuukautiset edelleen kantavat, vaikka kuukautisvapaat ovatkin raikas tuulahdus tähän epäterveen maskuliinisuuden täyttämään maailmankuvaan.

Maskuliinisuuden äärimuodot kuten järjetön tehokkuus, kiire, suorittaminen, tuottaminen ja jatkuva eteenpäin meneminen uuvuttavat ja väsyttävät erityisesti meidät naiset. Eipä sillä, että miestäkään olisi luotu tällaiseen ”rummutukseen”. Kivikautiset aivomme eivät pysty vastaanottamaan määräänsä enempää.

Nykyaikainen maskuliinisuus on valjastettu tuhoamaan, ei suojelemaan. Sen alunperinen tarkoitus on tukea, puolustaa ja tuoda turvaa. Olla kivijalkana. Muurina ja silti lempeänä turvana. Olemme valitettavasti tulleet hyvin kauas tästä lähtökohdasta. Tilanne ei silti ole toivoton. Voimme yksilö ja yhteisö kerrallaan löytää tiemme takaisin sinne, mistä olemme tulleetkin: takaisin kohtuyhteyteen ja naisen kokonaisvaltaiseen arvostamiseen. Sellaiseen, jossa kuukautiset eivät ole este tai haitta, joka pitää eliminoida vaan täysin luonnollinen ja ihmiselämän kannalta välttämätön asia.

Kuukautiskipujen helpottaminen luonnollisilla keinoilla

On olemassa keinoja, joilla kuukautiskipuja voi helpottaa luonnollisesti ilman hormoneja. Alla listattuna muutamia:

– Lempeä sisäinen puhe

– Lepo

– Ylimääräisen karsiminen kalenterista kuukautisten aikaan

– Lämmin kauratyyny vatsalle/alaselälle

– Lämmin suihku

– Sauna

– Kevyt alavatsan/alaselän hieronta

– Kevyt liikkuminen kuten jooga, kävely

– Hengitysharjoitukset

– Kiputuntemusten uudelleentarkastelu: ”Voiko kipuni olla vahvempi kuin minä?” ”Mitä kipu minulle kertoo?” ”Olenko muistanut olla riittävän läsnä itselleni kierron aikana?” ”Mikä on ylipäätään suhteeni kipuun?”

– Akupunktio

– TNS-laite

– Omien menneisyyden uskomusten uudelleentarkastelu ja nykyhetkeen integroituminen: ”Mitä tunteita kuukautisiin on lähipiirissäsi liitetty?” ”Onko kuukautiset hävettävä ja likainen asia?” ”Mitä ajattelet nyt itsestäsi syklisenä naisena?”

Jos haluat, voit kommentoida tekstin loppuun jonkin keinon, joka helpottaa kuukautistuntemuksiasi. Tiedän, että aihe on tulenarka ja osuu syvälle niin naiseuteemme kuin kuvaamme naiseudesta. Toivon ja pyydän siitä huolimatta, että kommentointi pysyisi kaikkia kunnioittavana tilana.

Naisellisin terveisin

Anna

2 Kommentit

  1. LH

    Erityisesti koen saaneeni apua siitä, että ikäänkuin kävin läpi äitini ja isoäitieni ajatuksia ja kokemuksia kuukautisiin liittyen. Minulle toitotettiin pienestä pitäen kuinka kuukautiset ovat kipeät ja niiden alettua näin äidissäni hätää. Kuvittelin vuosia sitten tuon tilanteen uudelleen ja niin että äitini oli kannustava niihin liittyen. Toiminut ainakin tähän asti. Uskon myös, että asiaan liittyy paljon pelkoa, alkavatko ne, olenko (taas) raskaana, eivätkö ne alakaan jne. Lisäksi joskus luin siitä, kuinka naisen olisi hyvä hyväksyä roolinsa jonka kuukautiset tuo ja kerätä siitä voimaa. Ne todellakin ovat nuorelle juhlan aihe ja toisaalta elämä muuttuu niiden loppuessa, mutta silloinkin naisella on joku tehtävä ja toinen on täytetty.

    Vastaa
    • Anna Vehkalampi

      Kiitos avaavasta kommentista! 🫶 Hienoa mielikuvatyöskentelyä. Täytyypä kokeilla tuota harjoitusta joskus itsekin☺️

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *