Miten opin muistamaan uneni

28.12.2017 | Unet | 0 Kommenttia

Joidenkin ihmisten kuulee sanovan toisinaan etteivät he näe unia. Tämä harhaluulo johtuu siitä, että he eivät vain muista uniaan. Ihminen näkee joka yö kuitenkin noin 3-5 unta. Unien muistaminen on harjoiteltava taito siinä missä moni muukin ja sen voi oppia jos se ei tule ihan luonnostaan. Kerron tässä postauksessa miten itse opin muistamaan uniani paremmin noin 20 vuotta sitten kun kiinnostuin tutkimaan niitä toden teolla. Unien maailma on loputtoman kiehtova. Uskon, että se avautuu kaikille jotka haluavat ymmärtää enemmän. Ensimmäinen askel unien uskomattomaan maailmaan on se, että alkaa muistaa niitä

Unien muistamisessa yksi tärkeimpiä seikkoja on mielestäni se että niistä on ylipäänsä kiinnostunut. Unien kautta voimme oppia aivan äärettömän paljon itsestämme. Jos ihminen pitää unia pelkkänä mielen hölynpölynä ja hyödyttöminä, tarve niiden muistamiseenkaan ei ole varmasti kovin suuri. Mitä enemmän olemme unistamme ja sitä kautta henkilökohtaisesta kasvustamme kiinnostuneita sitä laajemmaksi unienkin maisemat usein muuttuvat. Unet viestivät meille omista todellisista ajatuksistamme, peloistamme, tunne-elämästämme ja tietoisuuden tasosta. Unien kautta saame paljon informaatiota alitajunnasta johon meillä ei muuten olisi välttämättä mitään yhteyttä. Jos ihminen haluaa ottaa unet yhdeksi itsetutkiskelun  välineeksi elämäänsä ja suhtautuu kiinnostuneena siihen mitä unistaan voi oppia, unet saa sitä kautta ansaitsemansa merkityksen ihmisen elämässä. Näin ollen niiden muistaminenkin motivoi enemmän.

Herätessä unet katoavat nopeasti. Ota illalla viereesi kynäja muistio johon voit kirjata unesi aamulla..png

  1. PIDÄ UNIPÄIVÄKIRJAA

Olin 15-vuotias kun kiinnostuin unista toden teolla. Halusin oppia muistamaan uneni jotta voisin alkaa tutkimaan ja tarkastelemaan niitä enemmän ja otin silloin avukseni unipäiväkirjan. Kun illalla varaa vuoteen viereen kynän ja paperia, mielellään oman muistion unia varten, ja nukahtaa ajatuksella ja aikomuksella että aamulla muistaa unensa, unet alkavat muistua koko ajan paremmin ja paremmin. Joka aamu herätessä on hyvä kirjoittaa kaikki se minkä muistaa edellisyön unistaan. Olkootkin se vaikka kuinka pieni yksityiskohta se on tärkeä alkuun pääsemiseksi. Vaikka alkuun tuntuu ettei muista edellisenyön unesta välttämättä juuri mitään, kirjoittaessa uni alkaa kuitenkin palautua pala kerrallaan mieleen. Jos olen ehtinyt jo nousta ja haluan muistaa uneni teen niin, että menen takaisin sänkyyn makaamaan ja alan kirjoittaa. Yllättäen koko uni saattaa palautua mieleeni aloittaessani siitä vähästä kirjoittamisen minkä muistan. Kirjoittaminen on tehokas keino tehostaa muistamista.  Pikkuhiljaa sinäkin voit huomata että muistat yhä selkeämmin ja pidempiä pätkiä unistasi kun olet alkanut kunnioittaa ja keskittyä niihin.

Itselläni tämä alkoi toimia niin hyvin, että tuolloin teini-iässä, aloin jo viikon kuluessa heräillä 4-5 kertaa yössä, siis jokaisen unen jälkeen, kirjoittamaan ne ylös. Ja koska olin päätöksen tehnyt, – kirjoittaa uneni ylös, halusin siinä myös pysyä. Jossain vaiheessa nukkumisestani alkoi tulla kuitenkin liian pitkään liian katkonaisia ja tuo huvi oli lopetettava hetkeksi. Tämä harjoitus osoittautui kohdallani siis liiankin tehokkaaksi ja että saisin nukuttua tarpeeksi päätinkin tietoisesti hetkeksi lopettaa unien kirjaamisen kokonaan. Jatkuva heräileminen rauhoittui ja jatkoin unipäiväkirjan pitämistä aina aamuisin.

Minulla on edelleen tallella tuo unipäiväkirjani jossa on varhaisimmat ylös kirjaamani unet nyt  20 vuotta sitten. Tuosta alkoi matka joka jatkuu edelleen.

2.  KESKUSTELE  UNISTASI

Unipäiväkirjan kirjoittaminen o helppo ja tehokas tapa oppia parantamaan unien muistamisen kykyä mutta myös unista puhuminen muiden ihmisten kanssa korostaa niiden merkityksellisyyttä. Kun uniaan jakaa toisille niiden merkitys saattaa itsellekin alkaa valjeta aivan uudella tavalla. Itselläni on aina ollut ihmisiä joiden kanssa jakaa omia unia ja se on ollut äärettömän hienoa ja palkitsevaa. Jos et tunne ketään kenelle voisit uniasi jakaa niin liity perustamaani suljettuun uniryhmään facebookissa jossa on muitakin unista kiinnostuneita ihmisiä. Voimme siellä auttaa yhdessä toisiamme ymmärtämään  ja muistamaan omia uniamme.

3. UNET OVAT REHELLINEN PEILI ITSETUNTEMUKSEEN

Kolmas asia mikä on tärkeä tällä matkalla on kiinnostus itsetuntemuksen lisäämiseen ja rehellinen itsensä tarkastelu. Unissa olemme paljaimmillamme. Usein jopa todellisempia kuin valveessa. Tuo todellisuus saattaa tuntua joskus epämukavalta. Itselleen rehellisenä oleminen kun on yksi vaikeimpia asioita elämässä. Monesti haluamme sulkea silmämme asioista itsestämme ja nähdä vain kaunistellun version. Unet näyttävät meille juuri sen mikä meidän pitääkin nähdä jotta voisimme kasvaa ja oppia.

Alitajunta ei koskaan valehtele vaikka se saattaakin naamioida asiat erittäin kryptisiksi, jopa koomisiksi, usein valvemielelle käsittämättömiksi tarinoiksi. Tuo on omaa unien kieltämme jonka paras ja oikeastaan ainoa todellinen ratkaisija on aina unennäkijä itse. Toiset voivat vain päätellä ja auttaa lähinnä arvaamaan mitä uni unennäkijälle itselleen voisi merkitä. Unisymbolit kun eivät tarkoita kaikille samoja asioita, ymmärrämmehän valveessakin asiat hyvin eri tavoin, toinen ihminen voi vain kertoa mitä uni hänelle itselleen voisi merkitä.

Kun olemme todella kiinnostuneita kehittämään itsetuntemustamme unet ovat siihen todella hieno ja upea väline. Joka yö näemme unia joiden kautta voime oppia ja oivaltaa itsestämme asioita. Jos sinulla on motivaatiota tutustua rehellisesti tutustua itseesi unien muistamista kannattaa harjoitella.

4. KEHITÄ TIETOISUUSTAITOJA HEREILLÄ

Myös meditaatio ja mindfullness valveessa auttavat unien muistamisessa ja unimaailman kehittymisessä. Jos mieli askartelee unissa enimmäkseen arkipäivän tapahtumissa meditaation avulla tietoisuuttaan voi kohottaa ja se alkaa näkyä myös unissa. Unistamme voimme helposti päätellä liikkuuko tietoisuutemme lähinnä menneestä tulevien pelkojen kanssa, arkipäiväisten tilanteiden aiheuttamien huolien parissa vai näemmekö enemmän ”suur unia”, eli unia jotka kuvastavat laajempia kokonaisuuksia ja universaaleja viisauksia. Korkeimmalla tietoisuusasteella lopulta unimaailma on vain energiaa kun symbolien tarve kokemusmaailman tulkitsemiseen katoaa.

Mitä tietoisempia olemme hereillä, sen enemmän saamme yhteyden myös uniimme. Oma elämäntilanne voi myös vaikuttaa unien muistamiseen. Jos joutuu heräämään joka aamu herätyskellon soittoon tai lapsiperhearki uuvuttaa unien muistaminen voi olla haastavampaa. Unet kun katovat herkästi äkillisissä herätyksissä. Yritä kuitenkin varata joka aamu hetki aikaa unien kirjaamiseen ja niihin keskittymiseen.

Joskus unien muistamattomuus saattaa liittyä myös lääkitykseen, päihteiden käyttöön tai sairauteen mutta jos elämme muuten tervettä elämää itsestämme huolta pitäen unien muistamiselle ei ole mitään estettä eikä sen harjoittaminen ole koskaan liian myöhäistä.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *