Tuula-Maria Ahonen perusti Roska päivässä – liikkeen. Kutsumus sai kiitosta presidentiltä ja vei Linnan juhliin.

Kun minä, allekirjoittanut, olin ala-aste ikäinen pieni tyttö, keräsin usein koulusta pyöräillessäni roskia kotimatkalta. Minulla oli usein tavoite kerätä esim. 5 tai 10 roskaa kolmen kilometrin pyörämatkan aikana. Jossain vaiheessa tuo tapa kuitenkin jäi, enkä muista enää yläaste ikäisenä keräilleeni roskia…

Olen kuullut samanlaisia juttuja muidenkin pienten lasten kohdalla. He huomaavat automaattisesti, että roskat eivät kuulu luontoon ja haluavat kerätä ne pois. Uskonkin, että ympäristöstä huolehtiminen on lapsille luontaista. Aikuisena ja sen kynnyksellä  se sitten kuitenkin unohtuu mutta miksi näin käy? Maailmanlaajuisen Roska päivässä – liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kertoo tässä haastattelussa ajatuksiaan  aiheesta. 

Tarvitsemme roskien keräämiseen mallia jotta siitä tulisi normaalia.

Roska päivässä- liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen uskoo, että syy siihen miksi lapsuuden viisas tapa kerätä roskia unohtuu aikuisemmaksi tultaessa on tottumisessa. Tuula-Maria haluaakin korostaa aikuisten vastuuta ja esimerkillisyyttä asiassa. Jos kukaan aikuinen ei näytä mallia ja kerää roskia niin lapsi siirtyessään aikuisten maailmaan ei pysy luontaisesa tavassaan kiinni. Roskien kerääminen voi aikuisten mukaan jopa olla noloa tai jotenkin alhaista toimintaa. Kykkiä nyt toisten roskia keräämässä, näin moni varmasti ajatteleekin ja välittää saman ajatuksen lapselleen. Jos ei tarkoituksella niin tiedostamattaan….

Vaan käännetäänpä asia toisinpäin. Mitäpä jos roskien kerääminen olisikin kunnia asia.

Roskan heittäminen maahan ei ole häpeällistä mutta sen kerääminen on, ihmettelee Tuula-Maria. Hän haluaa muuttaa asian oikealle tolalle.

Vuodesta 2000 Tuula-Maria on tehnyt pioneerityötä roskien keruun parissa. Hänellä itsellään on tapana käydä päivittäin keräämässä roskia.

Se on hyvä syy saada itsensä ulkoilemaan säällä kuin säällä, hän sanoo laiskojen päivien motivaatiokseen.
Roskien keräämisestä hyötyvät kaikki. Siinä saa samalla itse raitista ilmaa ja liikuntaa ja ympäristö kiittää.

Tuula-Maria ja hänen perheensä on pitänyt ahkerasti myös mm. miniroskistyöpajoja ja laajempiakin roskien keruutalkoita niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Hänen työnsä on noteerattu myös Suomessa korkeimmalta taholta kun hän sai yllättäen kusun Linnan Juhliin vuonna 2009.

Kyllä siinä tuli sellainen outo tunne, että olenko tehnyt jotain väärää kun Presidentin kansliasta tuli virallinen puhelu. He kyselivätkin osoitetta mahdollista kutsua varten.  

Väärin tekemisestä ei siis ollut kyse  vaan päinvastoin. Tuula-Maria on tehnyt niin oikeita asioita, että presidentti halusi ilmaista arvostuksensa siitä lähettämällä kutsun Linnaan. Kätellessään presidentti Tarja Halosta he vaihtoivat muutaman sanan. Presidentti oli sanonut  keräävänsä itsekin roskia ulkona liikkuessaan. Myös nykyinen presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt kannustusviestejä Tuula-Marialle hänen tekemästään työstä ympäristön hyväksi.

roskapaivassa17

– Pienistä puroista kasvaa suuri virta, sanoo Tuula-Maria. 

Roska päivässä – liike sai alkunsa kun Tuula-Maria oli vuosia sitten pienten lastensa kanssa uimarannalla ja näki siellä paljon lasinsiruja. Hän ajatteli, että ei ole oikein ettei uskalla antaa lastensa kävellä paljain jaloin rannalla. He keräsivät lasinsirut pois ja samalla hänelle heräsi vahva tahtotila. Asialle oli tehtävä jotain!

Tuula-Maria sai idean ja  halusi perustaa valtakunnallisen Roska päivässä-liikkeen. Hän uskoi, että jos jokainen kantaisi kortensa kekoon niin ympäristö pysyisi siistinä. Tuolloin Tuula-Marian 9-vuotias lapsi näki asian kuitenkin isommasta perspektiivistä ja totesi: ”Äiti tästä täytyy tehdä maailmanlaajuinen liike.”

Olen aina kuunnellut lapsia ja ajattelin, että tuossa on järkeä, sanoaa Tuula-Maria.

Nyt parinkymmenen vuoden jälkeen tuo visio on totta. Jo alussa  löytyikin Oulun yliopistosta ihminen joka käänsi kotisivut englanniksi. Sen jälkeen vapaaaehtoisia kielenkääntäjiä on löytynyt useampia ja nyt Roska päivässä-liikkeen kotisivut on käännetty nyt yli 20 kielelle.

Olen saanut viestiä Etelä-Afrikasta ja pieneltä Tinyan saarelta jostain kaukaa, että mukana ollaan!, sanoo Tuula-Maria.

Puhdas ympäristö on monen intohimo ja tämän tarmokkaan naisen  aloitteellisuus asian suhteen on nyt kerännyt lukemattomat ihmiset asian äärelle. Roska päivässä-liike toimii useammassa eri maassa ja  siitä  todella on tullut kansainvälinen. Paljon on vielä tehtävää ja Tuula-Maria jatkaa aktiivisesti asian parissa kampanjointia ja ruohonjuuritason työtä myös omassa arjessaan.

Tupakantumpeille tarkoitetut miniroskistyöpajat kiertävät pääkaupunkiseudun kirjastoissa ja Tuula-Maria opastaa paikan päällä kuinka niitä tehdään. Miniroskikset tehdään kirrätetyistä purkeista jotka koristellaan.  Miniroskiksessa on tiivis kansi ja kun palava tumppi laitetaan roskikseen se sammuu itsekseen. Tiivis rasia pitää myös hajut sisällään. Tupakoitsijat eivät ehkä tule ajatelleeksi kuinka kauan yhdellä tumpilla kestää maatua.

miniroskis

– Pari vuotta sitten: Vein  miniroskiksia kyltin kanssa puistonpenkille otettaviksi. Siitä viikon päästä  joku oli tuonut sinne itse tuunaamiaan kivan näköisiä minejä, omista tai joltakulta saamistaan purkeista! Joskus lappuun on kirjoitettu: Kiitoksia, kerto Tuula-Maria Roska päivässä  – liikkeen fb ryhmästä löytyneen kuvan kuvatekstissä. 

Tumppi maatuu useamman kymmenen  vuotta ja levittää koko sen ajan ympäristöön myrkkyjä. Tuula-Maria suree, että tupakoitsijat heittävät tumppinsa usein myös sadevesiviemäriin. Hän arvelee, että tupakoitsijat ajattelevat tekevänsä siinä ehkä samalla palveluksen ympäristölle kun heittävät tumpin pois näkyvistä. Veden mukana myrkyt kuitenkin  leviävät vain laajemmalle ja päätyvät vesistöihin.

Monien kalojen sisältä on myös löydetty myrkyllisiä tumppeja, toteaa Tuula-Maria.
On niin nähty, että kiellot ja syyllistäminen ei vaikuta. Kun lahjoitan miniroskiksen vastaantulevalle tupakoitsijalle 99% heistä ilahtuu, että onpa hyvä idea. Tämä on toisen tason vaikuttamista. Tapasin äskettäin tupakoivan naisen, jolle annoin miniroskiksen vuosia sitten. ”Miniroskiksen käyttö on minulle ehdoton asia!” hän sanoi. Eli näin on mennyt tuhansia tumppeja miniin ja sieltä roskapönttöön, sen sijaan että olisivat lentäneet kaikkien murheeksi maahan tai veteen. kertoo Tuula-Maria käytännön kokemuksistaan.

Hänen mukaansa arvostelua ja valittamista parempi valistuskeino on siis se, että tarjotaan vaihtoehto. Miniroskis on ympäristöystävällisempi tapa koota tumpit talteen niin etteivät ne joudu toisten ihmisten tai eläinten riesaksi. Miniroskiksen voi tyhjentää roskikseen eikä tumppeja tarvitse heitellä ympäristöön. Lapsille miniroskiksen voi antaa vaikka purkkaroskikseksi.

miniroskikset.jpg

– Miniroskikset tuunataan ilmatiiviistä purkista tupakoiville, käytämme diabeetikkojen koeliuskapurkkeja. Filmipurkit käy yhtä hyvin, niitä löytyy edelleen valokuvausliikkeistä, sanoo Tuula-Maria Ahonen.

Tuula-Maria kannustaa, että roskia voi lähteä keräämään koko perheen voimin. Se on hyvää yhteistä tekemistä koko perheelle. Hän sanoo, että roskien kerääminen vahvistaa myös lasten itsetuntoa ja  kasvattaa heitä vastuullisuuteen.

Lapselle voi sanoa, että jotkut ovat niin välinpitämättömiä, että roskaavat ympäristöä mutta sinä voit olla se joka välittää, kannustaa Tuula-Maria.

Hän  muistuttaa ihan omalla esimerkilläänkin,  että roskien kerääminen on konkreettinen tapa vaikuttaa asioihin. Hän sanoo, että pienistä puroista kasvaa suuri virta. Roskien kerääminen vaikuttaa tavalla josta me emme välttämättä koskaan saa tietää. Vaikutus voi olla meille näkymätön mutta silti todella suuri.

– Sillä, että keräämme lasinsirut talteen voi olla suuri vaikutus. Jonkun koiran tassut säästyvät haavoilta ja omistaja säästyy isolta eläinlääkärilaskulta.

joutsen.jpg

roskis

– Roskaliikkeellä on kuuden vuoden kokemus siitä, että ihmiset käyttävät mieluummin roskiksia, jotka kutsuvat puoleensa, kuin mitäänsanomattomia.Tämän roskiksen kaunistimme  kesällä. Sen edusta pysyy koko ajan siistinä. Roskat jaksetaan panna sisälle asti, kertoo Tuula-Maria Ahonen. 

Roskien kerääminen on paitsi hyväksi ympäristölle monin tavoin se on myös elinympäristön kaunistamista.

Kauneus pelastaa maailman, se on totta, sanoo Tuula-Maria.

Tuula-Maria on eri ryhmien kanssa kaunistanut roskiksia ja on käytännössä nähnyt, että silläkin on vaikutusta roskaamiseen.

Kesällä tehtiin ruusu-roskis. Kaunistettujen roskisten edestä ei koskaan löydy roskia.

Roskikseen voi myös kirjoittaa tekstin ”Kiitos kun käytät roskista.”

Moni on sanonut, että kiittävästä roskiksesta tulee tunne kuin joku oikeasti välittäisi. Ja eräs äiti kerran kertoi lastensa inspiroituneen roskien keräämisestä kun he kokivat luovansa  rumuuden tilalle kauneutta. Ensin he olivat keränneet roskia ja sen jälkeen halunneet istuttaa kukkia.

Roska päivässä- liike koostuu yksityisistä ihmisistä jotka haluavat yhdessä pitää huolta luonnosta ja ympäristöstä. Kuka tahansa voi olla liikkeen jäsen osallistumalla ympäristön siisteyteen omalla panoksellaan. Voit liittyä tästä Roska päivässä – liikkeen fb ryhmään hakemaan inspiraatiota ja liikkeen kotisivut löydät täältä.

Jutun kuvat on lainattu Roska päivässä – liikkeen facebook ryhmästä.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *