Voikukkia aamupalaksi

17.05.2018 | Luonto | 0 Kommenttia

Voikukka on monen mielestä rikkaruoho josta tulisi päästä eroon, mutta se on myös paljon enemmän. Voikukasta voi käyttää ravinnoksi kukat, juuret ja lehdet. Oikealla tavalla valmistettuna se maistuu todella hyvältä. itse tein tänään voikukannupuista aamupalaa.Voikukka on hyödyllinen kasvi ja se onkin yksi Suomen 30:stä kauppayrtistä eli sitä kerätään kaupallisiin tarkoituksiin. Voikukka on monikäyttöinen ja sitä on perinteisesti käytetty myös lääkekäytössä rohtona.

”Voikukan latinankielinen sukunimi Taraxacum on johdos kreikankielisistä sanoista ”taraxis” (eräs silmäsairaus) ja ”akeomai” (parantamista tarkoittava sana). Lajinimi officinalis tarkoittaa lääkkeenä käytettyä.” Lähde: Yrttitarha

Toisin kuin yleisesti ehkä ajatellaan, ei ole olemassa vain yhtä voikukkalajia vaan niitä on hurjasti paljon enemmän. Moni ei tiedä, että voikukkia kasvaa Suomessa yli 400 eri lajia. Näitä lajeja on maallikon lähes mahdotonta erottaa toisistaan. Monet niistä ovat sopeutuneet vain tietyille kasvupaikoille ja tiettyihin olosuhteisiin. Voikukkaa tavataankin sen sopeutumis- ja muuntautumiskyvyn johdosta hyvin monenlaisissa kasvuympäristöissä.

DSC_1427

Kaikki tunnistaa voikukan, mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, että sitä voi syödä. Voikukka on kesän ensimmäisiä syötäviä kasveja. Siitä voi käyttää lehdet, juuret ja kukatkin eri tavoin ravinnoksi. Oma suosikkini on voikukannuput. Tein niitä ensimmäistä kertaa muutamia vuosia sitten ja tänään ajattelin kokeilla valmistaa niistä taas ruokaa  pitkästä aikaa. Oma reseptini on hyvin pelkistetty, mutta tokihan niitä voi käyttää muullakin tavoin eri ruoissa.

Voikukan lehtivarressa ja -ruodissa on kitkerän makuista ja värjäävää maitiasnestettä. Se saattaa tehdä voikukasta monen mielestä pahanmakuisen. Nuoremmissa lehdissä ja kukannupuissa ei ole tätä kitkerää makua. Tuolla kitkeryydellä on kuitenkin puolensa.

”… näillä kitkerillä aineilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja esim. juomien valmistuksessa kitkeryydestä on etua, sillä se parantaa juoman janonsammutuskykyä. Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia ja rautaa voikukassa on runsaasti. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit, sillä se ei ole nitraattien kerääjä.” Lähde: Yrttitarha

Kävimme keräämässä voikukannuppuja oman kotipihan läheisyydestä. Keruupaikassa on tärkeää ottaa huomioon, ettei se ole tien vieressä eikä koirien ulkoilutusreittien varrella. Syötävin kasvien tulee olla mahdollisimman puhtaita. Löysin pihan perältä hyvän varjoisan kohdan jossa kukat eivät olleet vielä avautuneet ja nuppuja löytyi paljon.

DSC_1407

DSC_1425

Taaperon kanssa voikukannuppuja keräämässä,

Keräsimme nuput aivan lehtien tyvestä. Jos ei halua voikukkien valloittavan pihamaata niin tässä ruoassa on se hyvä puoli, että se auttaa hillitsemään voikukkien leviämistä. Kun nuput kerätään talteen, kukat eivät pääse kehittymään ja levittämään siemeniään.

Tällä hetkellä nuppuja löytää suhteellisen helposti. Loppukesästä kun kukat alkavat jo siementää nuppuja on vaikeampi metsästää. Alkukesä on siis otollisinta aikaa tälle sesonkiherkulle. Alkukesä on muutoinkin otollista aikaa voikukan käytölle.

Sileäreunaisia lehtiä kannataa kerätä nyt salaattiin. Loppukesästä sahalaitaisempia lehtiä ei kannata enää käyttää kitkeryyden vuoksi. Jos haluaa kuitenkin kokeilla niin voi poistaa lehtiruodin jolloin suurin kitkeryys häviää. Kukkia voi käyttää pitkin kesää ja juurien paras keruuaika on keväällä tai syksyllä kun niissä on eniten ravinteita.

DSC_1440

DSC_1443

Voikukannuput ovat mielestäni hyviä erittäin yksinkertaisesti valmistettuna. Itse syön niitä usein voissa paistettuna ja suolalla maustettuna. Tänään paistoin niitä reilussa voissa munakkaan joukkoon. Ruoka maistui hyvin myös 2-vuotiaalle joka oli innokkaana apurina keräämässä nuppuja.

Nuput ovat ravintorikas lisuke aamupalaan tai melkeinpä mihin tahansa ruokaan. Luonto on täynnä elinvoimaisia aineksia ruoanlaittoon pitkin kesää. Vain mielikuvitus on rajana mihin kaikkeen villiyrtit ruoanlaitossa taipuvat ja aina voi keksiä omia uusia reseptejä. Tässä vielä muutamia reseptejä voikukkien valmistukseen.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *