10 minuutin joogahaaste

17.04.2018 | Hyvinvointi | 5 Kommentit

Minulla on aamuisin nykyään rutiini. Joogaan 10 minuuttia ja se tekee ihmeitä. Pienikin hetki itselle ja kehon hyvinvoinnille saa aikaan suuria muutoksia. Pitkän tauon jälkeen liikkuminen kannattaa aloittaa siitä mistä kynnys on matala niin, että keho ja mieli tottuu luonnollisesti uuteen. Pikkuhiljaa tavasta tulee täysin luonnollinen osa arkea. Siispä kannattaa aloittaa vaikka 10 minuutista joka päivä, kunhan aloittaa.

Oli aika jolloin joogasin joka päivä ja olin myös hyvässä kunnossa. Sitten tuli toisenlainen aika jolloin kaikenlainen liikkuminen jäi oikeastaan kokonaan pois. Kävelylenkit koiran kanssa ovatkin olleet viimeisen neljän vuoden ajan pääosin säännöllinen  ”treenini.” Onneksi ajat voi muuttua. Koska tahansa. Ja nyt olen taas päässyt kiinni siihen kuinka hyvältä pienikin määrä joogaa päivässä saa olon aivan erilaiseksi. 10 minuuttia joogaa joka päivä on uusi sopimus itseni kanssa ja tämä tuntuu hyvältä  diililtä.

Valitsin ajaksi 10 minuuttia koska 15 minuuttia tuntui aluksi liian pitkältä. Heh heh. Kyllä. Laiska mieli alkaa vastustaa asioita helposti joten on hyvä aloittaa siitä minimistä johon ei löydy tekosyitä. Olen nyt joogannut reilun viikon ja tänään tein 20 minuutin harjoituksen eli  edistystä alkaa jo  tapahtua.

Itselle jooga on se kaikista mukavin laji. Se on liikuntamuoto jonka parista on syntyneet suurimmat elämykset. Tykkään erityisesti astangajoogasta ja Yin-joogasta mutta kaikki muukin menee. Joogan pariin on ihana palata, ja jo ensimmäisen kymmenen minuutin harjoituksen jälkeen tunsin eron kropassa. Hyvinvointi on oikeasti todella pienistä asioista kiinni.

minäintiassa

Minä Intiassa vuonna 2011

Lue myös artikkelini: Mitä on aidosti hyvä itsetunto ja kuinka sitä voi kehittää?

Muistan lukeneeni jostain haastattelusta Meeri Koutaniemen säännön tietokoneella työskentelyyn. Hän noudattaa tapaa, että tanssia pitää olla päivässä tuplasti yhtä paljon kuin koneella istumista. Ihana ja hyvinvointia tukeva sääntö!

Olen lykännyt joogan aloittamista, koska oli niin masentavaa huomata palautuneensa takaisin siihen lähtöpisteeseen josta joskus muinoin aloitin. Vielä viisi vuotta sitten olin hyvässä kunnossa mutta nykyään lähtötilanne on taas miinuksen puolella. Vaikka lähtötilanne saattaa tuntua epätoivoiselta niin  kuten ystäväni sanoi: yksikin minuutti liikuntaa tekee  hyvää. Kaikki liikunta on plussaa keholle ja mielelle. Varsinkin päätetyötä tekevälle se on ihan must.

Aloittaminen voi kuitenkin olla haastavaa. Siksi kannattaa aloittaa hyvin matalalla kynnyksellä. Vähitellen koko keho ja mieli alkaa tottua ja pyytää lisää kunnes liikkumisesta tulee jälleen automaatio josta ei halua luopua. Tärkeintä on pitää se säännöllisenä.

Muistelen erästä sanontaa johon törmäsin muutama vuosi sitten ja joka motivoi silloin liikkumaan enemmän: Sinulla ei ole aavistustakaan siitä kuinka hyvältä olosi voi omassa kehossasi tuntua. Aloin saamaan pientä tuntumaa siihen joogatessani säännöllisesti päivittäin.

Kun kehosta alkoi tulla  notkea ja pääsin spagaatiin johin edes lapsena en ollut taipunut niin olotilakin alkoi olla aika mahtava. Kehonhallinta ja mielentasapaino kulkee monesti käsikädessä. Muistan mihin kehoni pystyi ja miten hyvältä oloni tuntui muutama vuosi sitten. Tuo muisto motivoi taas tässäkin hetkessä pitämään parempaa huolta itsestä.

Olen ottanut youtubesta 10 minuutin joogavideoita tekemisen malliksi. Ei ole niin tarkkaa taipuuko samoin kuin ohjaaja tai meneekö liike juuri kuten näytetään. Pääasia, että keho saa liikettä. Joskus olen ottanut myös pelkän 10 minuutin rauhallisen musiikin ja venytellyt sen aikaa kuin musiikki kestää. Edelleen pääasia, että ottaa sen ajan itselleen.

Kymmenen minuuttia on tarpeeksi lyhyt aika, että  sen voi toteuttaa joka päivä. Ja vaikka se on niinkin lyhyt aika niin pelkästään 10 minuutin harjoituksella huomaa tuloksia heti. Varsinkin jos ei ole aikoihin liikkunut.

Keho ja mieli kaipaa voida hyvin. Annetaan itsellemme siihen mahdollisuus. Haastan sinutkin tarttumaan  10 minuutin jooga- ( tai vaihtoehtoisesti muulle liikunnalle pyhitettyyn päivittäiseen aikaan) haasteeseen. Hyvät rutiinit on tärkeitä!

Suosittelen joogaopettaja Saila Rajalan blogia Jokaisen naisen joogaa 
Saila kannustaa blogissaan  lähtemään joogan matkaan matalalla kynnyksellä.

Lue myös artikkelini: Harjoitus joka muutti elämäni

5 Kommentit

 1. Koivulan emäntä

  Huomasin myös saman, että kun liikunta jäi tauolle oli liikunnan aloittaminen todella vaikeaa. Aloitin myös juuri tuollaisilla 10min venyttelyillä ja pyrähdyksillä. Pikku hiljaa sitä alkoi kunto nousta kun taas innostus sairastuttua lopahti. Joogaamista olen usein miettinyt aloittaa, mutta en vain ole osannut. Ehkä tällaisilla 10min kokeiluilla voisi päästä alkuun. Kiitos hyvistä vinkeistä. Tutustun varmasti asiaan enemmän.

  Vastaa
  • miaumai

   Olipa mukava kuulla, että tämä inspiroi! Youtubesta löytyy kaikentasoisille joogaajille videoita. Kannattaa kokeilla <3

   Vastaa
 2. Marianne

  Tosi mielenkiintoinen ja hyvä teksti! Joogahaaste kuulostaa niin ihanalle! 🙂

  Vastaa
  • miaumai

   Kiitos Marianne, jooga on ihanaa <3

   Vastaa
 3. Minna M

  Tämä haaste pitäisi kyllä ehdottomasti ottaa vastaan! Jooga on juuri sitä, mitä elämääni nyt kaipaisin.

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *