Laulaminen vie tunnelukkojen äärelle

Kun aloin laulamaan viime kesänä jostain ihmeellisestä sattuman oikusta, tai pikemminkin johdatuksesta, en todellakaan tiennyt millaiselle matkalle se minua vie. Pääsin testaamaan Enja Ikäheimon karaokevalmennusta ja menin sinne rehellisesti sanottuna erittäin ennakkoluuloisena ja täynnä pelkoja. Jokin veto siinä kuitenkin oli . Se veto oli niin vahva etten perunut tapaamista vaikka mieli yrittikin keksiä hyviä syitä miksei sinne kannata lähteä. Ensimmäisestä kerrasta lähtien alkoikin sitten asiat aukeille isosti. Kehossa ja mielessä. Tuosta päivästä lähtien olen jatkanut laulamista ja se on vapauttanut minua isosti monesta lastista.

Ihmeellistä kyllä laulamisen kautta olen ymmärtänyt enemmän disossiaatiosta, traumasta ja tunnelukoista itsessäni. Laulaessa kaikki ihmisestä tulee esille. Se siinä onkin niin mahtavaa. Ja aluksi tottakai juuri tuo pelottaa, antaa kaikkien tunteiden ja aidon olemuksen tulla esille. Ensimmäisillä kerroilla tunsin olevani kuin hauras pikkutyttö ja minua hävetti siinä Enjan edessä olla niin pelokkaana ja keskeneräisenä. Enja on kuitenkin ollut koko ajan täydellistä turvaa luova vankkumaton tuki- Hänellä on  oman elämänkokemuksen ja koulutuksen kautta myös ammatillisia välineitä joilla tukea   kohtaamaan vaikeampiakin tunteita ja saada tunnelukkoja avautumaan. Enjan edessä on lupa itkeä ja sitä varten Nessu-paketti on aina pöydällä valmiina.

Pikkuhiljaa kun uskalsin mennä vaikeistakin tunteista läpi aloin saada upeita voimautumisen kokemuksia ja kosketuksen omaan voimaani aivan eri tavalla kuin ikinä aikaisemmin. Viimeisen kuukauden aikana olen taas saanut ilon kokea tuon valmennuksen ja sen tuoman muutoksen kahdesti. Miten antoisaa se onkaan.

paulette-wooten-223050-unsplash

Pari viikkoa sitten lähdimme tämän kevään ensimmäiselle valmennuskerralle Enjan luokse Tampereelle ystäväni kanssa autoillen. Saavuimme hiukan myöhässä mutta Enja otti meidät vastaan siitä huolimatta lämpimästi kuten aina. Hänen seurassa on aina helppo olla. Kaikki on sallittu. On heti todella hyväksytty ja hyvä olo. Teimme hengitysharjoituksia ja äänen avausta kuten aina alkuun. Oivalsin jotain uutta hengitysharjoitusten aikana. Ylipäänsä hengitysharjoitukset tuntuvat aina jokseenkin tukalilta ja ahdistavilta ja nyt ymmärsin syyn. Hengitys saa tunteet nousemaan ja silloin alan myös helposti dissosioimaan eli minulle tulee epätodellisuuden tunteita.

Mieleni alkoi kehittää paniikkia tuttuun tapaansa jostain ja tällä kertaa paniikki ankkuroitui siihen, että minulla on nälkä enkä muistanut syödä kunnolla. Tunsin kuitenkin olevani niin turvassa Enjan ja ystäväni seurassa, että paniikki jäi ajatustasolle eikä ottanut kehoa valtaansa. Kysyin Enjalta saanko keittää teetä ja hörpin sitä ystäväni ensimmäisiä lauluja kuunnellessani. Mieleni rauhoittui siinä samalla. Kehossani oli aiemmin päivällä nousseiden tunteiden jälkeen vielä sisäinen tärinä. Olin itkenyt aivan kunnolla pelon tunteita jotka nousivat voimalla pintaan kun en yrittänytkään estellä. Mieheni oli tuossa hetkessä tukenani. Aiemmin tuollaisen tunnepurkauksen jälkeen olisi tehnyt mieli lukittautua loppupäiväksi yksin kotiin peiton alle, mutta nyt oli helppo lähteä laulamaan ystäväni kanssa koska luottamus myös Enjaan oli kunnossa.

Tuntui erittäin hyvältä ja etuoikeutetulta olla niin ihanassa ja rakastavassa seurassa. Kertoa heille, että kehossa tärisee, sallia omien tunteiden olla  ja antaa äänen tulla juuri sellaisena kuin se sillä hetkellä minusta lähti. Enja osaa sanoa aina oikeat sanat. Niin nytkin. Hän ei pyytänyt minua vääistämään omia tunteitani vaan olemaan läsnäja hyväksymään kaikki juuri sellaisena kuin ne kuluvalla hetkellä oli. Hän myös ohjasi minua todella TUNTEMAAN tunteeni. Kaikki ihmiset eivät kestä toisten tunteita, itseasiassa aika harva pystyy olemaan neutraalina voimakkaiden tunteiden äärellä. Enjalla on tuo taito. Tuo taito on mielestäni yksi parhaista mikä kanssa ihmisellä voi olla. Sen takia arvostan Enjalla olevaa tunneälyä ja taitoa kohdata toinen ihminen hyväksyvästi.

https://www.instagram.com/p/BfabTo5H_qI/

Juuri laulamisessa olemme haavoittuvaisimmillamme. Tarvitsemme siihen alkuun luotettavan kanssakulkijan. Traumat, tunnelukot, pelot ja estyneisyys tulevat siinä avoimesti esille jos emme yritä paeta roolien taa. Kun tarkoituksena on olla valmennettavana ja kehittyä,  niin silloin mennään kohti omaa epämukavuusvyöhykettä, Siellä missä on epämukavuutta niin siellä tapahtuu usein kehitystä. Enja ohjaa lempeästi juuri niiden kohtien yli jotka muuten jäisi ylittämättä. Hän tuo tilanteeseen sellaisen tunteen, että tästä on turvallista mennä yli ja katsotaanpa yhdessä mitä tuon pelon takaa paljastuu. Hän riemuitsee aidosti jokaisesta pienestäkin kehityskohdasta. Sen takia tälläinenkin ummikko joka ei uskalla vielä kunnolla käyttää ääntään saa joka kerta onnistumisen kokemuksen Enjan hoivissa.

On taito osata rohkaista toista peloistaan huolimatta ylittämään itsensä. Viikonloppuna olin taas  ystäväni seurassa Enjan valmennuksessa. Muistan sen millaisena menin Enjan luokse  viime elokuussa ensi kertaa ja kun sitä vertaa tähän päivään niin kehitys on kyllä huikea. Puolessa vuodessa voi kehittyä valtavasti laulajana ja ihmisenä. Laulaminen tuo tasapainon ja elämänilon tunnetta jokaisella elämän osa-alueelle. Olen päässyt suurimmista peloistani laulamisen suhteen. Laulaminen ei enää jännitä niin kuin alussa. Laulamisessa on nyt aivan toisenlaiset haasteet. Haluan kiinnittää huomiota jatkossa entistä enemmän lauluäänen kehittämiseen ja esiintymisvarmuuteen.

Kuulin, että yleisesti ottaen lauluvalmennus oli edesauttanut erään ihmisen saamaan ylennyksen työpaikalla. Laulaminen ja sen harjoittelu oikeissa käsissä lisää itsetuntemusta ja itsevarmuutta. Väärissä käsissä voi tapahtua päinvastaista ja siksipä meillä useimmilla onkin aivan väärä käsitys itsestämme laulajana. Emme ole saaneet sen parista hyviä ja kannustavia kokemuksia vaikka juuri niitä me tarvitsemme. Sanoin tänään Enjalle lähtiessäni kotiin, että olisin niin paljon köyhempi ihminen jos en olisi uskaltanut tulla ensimmäistä kertaa hänen valmennukseensa. Henkisesti tämä matka tähän asti on ollut mittaamattoman arvokas ja ihaninta tässä on se, että se jatkuu.

Enja Ikäheimo on Suomen ainoa karaokevalmentaja. Hän on myös ratkaisukeskeinen EFT tunnetaito-ohjaaja. Enja antaa laulu- ja esiintymisvalmennusta Tampereella ja Savon seudulla. Saat Enjaan yhteyden hänen sivujensa kautta Vinkkejä karaokelaulajille.  
Voit myös lähettää hänelle viestiä hänen profiilinsa kautta Enja Ikäheimo tai sähköpostilla enja.ikaheimo@gmail.com
Enjan kotisivut täällä

Onnistumisen iloa laulamisen parissa! <3 

1 Kommentti

  1. Inkeri

    Hei ihan mahtava teksti. ❤ Oon tosi onnellinen, että tähän laulamisen henkiseen puoleen on alettu kiinnittää huomiota. Opetan itse laulua ja tietysti samalla kehitän koko ajan itseäni laulun parissa. Omat vaikeuteni laulamisessa ovat liittyneet juurikin sisäisiin lukkoihin, niin kuin usein on. Tästä näkökulmasta koitan itsekin opettaa ja ymmärtää lauluääneen liittyvän haavoittuvuuden.

    ❤ Inkeri

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *