Mielenrauhani ei ole myytävänä

31.07.2018 | Raha, Stressi, Työ | 0 Kommenttia

Toimeentulo on ollut aina olemassaolon peruselementti. Aikaisemmin heimon säilyminen oli kiinni sadosta ja saaliista, nykyisin puhutaan vain rahasta. Riittävät tulot onkin yksi perustavanlaatuisimmista haasteista nykyään. Raha tuntuu olevan lähes jokaisen ensimmäinen ajatus kun puhutaan yleisesti elämästä, omista  valinnoista ja perheestä. Monelle omat arvotkin jää kakkoseksi rahalle. Toki, onhan toimeentulo elintärkeä asia. Se onko rahaa vai ei vaikuttaa  suoraan perusturvan tunteeseen eli rahasta on suora kytkös ydinpelkoihin. Siksi raha vie ja järki sen rinnalla usein kalpenee.

Moni ihminen kantaa huolta rahasta joka hetki, vaikka ei olisi koskaan edes joutunut kokemaan suoranaista puutetta. Ydinpelot muistuttavat olemassaolostaan jatkuvasti ja pitävät varpaillaan. ”Säilynkö hengissä? Mistä lapsille ruokaa?” Kun tuollaiset huolet vievät suurimman osan kapasiteetista päivän mittaan ei juuri muulle jää tilaa. Rahahuolet ovat varmasti yksi suurimmista ihmisten huolenaiheista. Voisiko rahaan oppia suhtautumaan huoletomammin?

Kun raha käsitettä aletaan purkaa osiin, niin emmehän me rahan tarpeella tarkoita edes usein sitä, että haluaisimme rahaa lojumaan pankkitilille. Kun tarvitsemme rahaa, tarvitsemme oikeasti ruokaa, autoon bensaa, vaatteita, sähköä, asumuksen, koulukirjoja, perustarpeita elämään tai suurempaa luxusta… Haluamme kokea elämyksiä elokuvia, teatteria, hierontaa, kauneushoitoja, matkustella. Rahalla luodaan ajatuksissa  todeksi myös moni mielikuva hyvästä elämästä. Rahan avulla voidaan toteuttaa niitäkin unelmia jotka paljastuvat lopuksi kulttuurimme luomiksi kupliksi.

Rahalla tavoitellaan paitsi selviytymistä myös  tunnetason asioita kuten mielenrauhaa ja onnea. Ajattelemme haluavamme esimerkiksi hienon auton mutta lopulta mitä se on mitä tahdomme tuon auton omistamisen kautta saavuttaa? Jokaisella materialisella toiveella on henkinen vastine. Kun haluamme matkustaa tahdomme ehkä vapautta. Kun tahdomme hienon talon kaipaamme ehkä turvallisuuden tunnetta. Hieno auto voi olla alitajuisesti symboli hyväksytyksi tulemiselle tai suosiolle. Kun haaveilemme pääsevämme lomamatkalle kaipaamme rentoutta.

Materia on usein pyrkimys täyttää henkisiä tarpeitamme mutta siinä ne eivät useinkaan onnistu. Saadessamme haluamamme se tyydyttää meidät hetkeksi kunnes mielessä herää uusi materialistinen toive. Syvempi henkinen tunnetarve jää vajaaksi ja siihen  lähdetään taas metsästämän täyttymystä ulkopuolelta.

Kun jätämme pois haaveen ja alamme miettiä mitä tunnetason tarvetta tahdomme oikeasti täyttää ja miten voisimme alkaa  juuri tässä hetkessä kohdata itseämme syvemmin ja täydemmin,  ratkaisut löytyvät lähempää kuin lottovoitosta.

Ystäväni kertoi juuri tarinan kalastajasta ja liikemiehestä. Kalastaja oli järvellä kalassa kun liikemies tuli ehdottamaan kuinka kalastaja voisi rikastua. Kalastaja koki, että hänellä on jo kaikki mitä hän tarvitsee. Liikemiehellä oli kuitenkin hyvät bisnesideat siitä kuinka kalastaja voisi lyödä leiville. Liikemiehen mielestä oli hyvä idea rikastua ja jäädä miljonäärinä eläkkeelle jolloin kalastaja voisi leikkiä lasten kanssa, kalastaa hieman, kävellä vaimon kanssa iltaisin juomaan lasin viiniä ja nauttia elämästä. Kalastaja ihmetteli miksi nähdä niin suuri vaiva kun saman voi tehdä jo nyt. Hän ei kaivannut miljoonia vaan hyvää elämää joka hänellä jo oli. Hän oli tarpeeksi viisas näkemään sen.

Olen paljon miettinyt omia arvojani ja mikä on minulle tärkeää. Asun luonnon läheisyydessä ja se on ollut aina yksi tärkeimmistä asioista minulle. Suurinta luxusta minulle on metsäkävelyt ja läsnäolo läheisteni kanssa. Asuntoni on lähes järven rannassa joten kesän kohokohtia on ollut kävellä rantaan uimaan perheen ja naapureiden kesken. Elämän pienet hetket ja ilot ovat tärkeimpiä.

Onnellisuus on kiinni siitä miten elämme kuluvaa hetkeä. Onnea ei tavoita ajattelemalla ”sitten kun” ja rahaan liittyvä onni on yleensä aina ”jossain tulevaisuudessa.” Matka rahan luokse ja hyviin tuloihin voi mielestäni myöskin olla onnellista aikaa, se riippuu kuinka omaa mieltään kehittää elämään hetkessä ja arvostamaan asioita juuri nyt.

DSC_0159 (2)

En ole valmis uhraamaan mielenrauhaani minkään vuoksi ja siksipä olen keskittynyt yrittäjyyden alkumetreiltä asti luomaan toimeentuloani tavalla josta mikään elämän osa-alue ei kärsi. Tulen koko ajan paremmaksi siinä, miten osaan säilyttää rennon otteen yrittäjyyteeni. Rahan kautta tiedostan kaipaavani vapautta ja mielenrauhaa, mutta miksi uhraisin ne haaliessani rahaa?

Omia tunteita on ollut pakko ohdata ja hyväksyä jotta pääsen sinuiksi pelkojeni kanssa. Minäkin olen kärsinyt huolehtivasta mielestä ja stressaavasta ajatusrumbasta. Huolet ja stressi eivät vain auta, joten olen päättänyt oppia elämään ilman niitä. Harjoittelemalla nauttimaan hetkistä ja tiedostamaan omia tunnetason tarpeitani paremmin. Harjoituksen tuloksena se sujuu joka päivä paremmin ja paremmin.

Rupesin miettimään tarinan kuultuani mitä itse olisin valmis uhraamaan rahan vuoksi. En halua myydä arvojani, enkä omaa hyvinvointiani. En halua myöskään myydä lapseni lapsuutta. Tahdon viettää hänen kanssaan mahdollisimman paljon aikaa ja nauttia yhdessäolosta. Minusta onnellisen elämän perusta on ensin tehdä itselleen selväksi mitkä ovat itselle kaikkein tärkeimmät arvot ja muodostaa elämä niiden ympärille.

En todellakaan usko sen olevan mahdotonta. Ehkä ennen uskoinkin, ympärillä kun annetaan niin hyvin uskottavasti ymmärtää. Monen mielestä on pakko uhrautua ja pakko tehdä mitä ei halua. Valinnan vapaus on kuulemma vain harvoille ja valituille. Mutta nykyisin oltuani arvoilleni uskollinen ja nähdessäni sen tuottavan parempaa elämää itselleni olen toista mieltä. Uskon, etei meidän tarvitse uhrautua rahalle kun käymme läpi ydinpelkoja emmekä ole niiden vietävissä.

Kuten sananlasku sanoo rahalla ei saa tärkeimpiä asioita elämässämme. Jos myymme arvomme rahasta myymme mielenrauhamme vaikka luulemme juuri sen ”sitten joskus” saavuttavamme juoksemalla rahan perässä.  Rahaa metsästäessäni en itse ole valmis uhraamaan mielenrauhaani kuten ei tuo tarinan kalastajakaan. Ydinpelkojani voin katsoa silmästä silmään ja työstää tunnetason asioita muilla keinoin. Rahalla ei korjata niitä.

Lue myös artikkelini:
Täsmävinkit yrittäjälle – Kuinka tehdä yrittäjyydestä rennompaa?
Miten päädyin valitsemaan Holvin ja kokemuksiani asiakkuudestani
Yrittäjän paras tsemppari
Menestysvalmentajan avulla moninkertaistin tuloni

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *