Avojaloin kävelemisen terveyshyödyt

01.06.2018 | Luonto | 0 Kommenttia

Nyt kun on kesä, kannattaa hyödyntää yksi helppo terveysniksi. Nimittäin avojaloin kulkeminen. Paljain jaloin kulkiessa saa ihanan yhteyden maahan ja sillä on myös koko kehoon vaikuttavia terveyshyötyjä.  
Tykkään kävellä avojaloin, maastosta viis. Mieluiten kävelisin ilman kenkiä kesäisin kaupungillakin ja välillä teen niinkin. Onneksi omassa lähiympäristössä ei tarvitse miettiä lasinsiruja tai muita luonnottomia juttuja vaan voin vapaasti kävellä paljain varpain pitkin metsiä ja pihaa.

Lähimpään uimarantaan on kotoani muutama sata metriä ja kuljen  matkan aina avojaloin.  Matkalla on metsää ja siellä käpyjä, neulasia ja muurahaisia. Osan matkasta kuljen  hiekkateitä pikkukivien päällä. Loppumatka on ruohikkoista kärrypolkua joka tuntuu mukavan sileältä ja viileältä jalkapohjia vasten. Monenlaista maastoa ja altistusta tulee jalanpohjille matkan aikana. Ajattelen, että se on samalla ikäänkuin vyöhyketerapiaa. Kiinnostuinkin miettimään tätä aihetta enemmän kesän inspiroimana ja löysin aika yllättäviäkin tietoja avojaloin kävelemisen terveyshyödyistä.

DSC_1623

Kun heitän työpäivän jälkeen tunnin mittaisen kävelyretken avojaloin metsässä, kaikki huoleni ja turhat ajatukset ovat sen jälkeen poissa. Pelkästään metsässä oleskelu lisää terveyttä ja kun siihen yhdstetään  paljaat varpaat saadaan täydellinen resepti stressinpoistoon, maadoittumiseen ja latautumiseen. Toimii ainakin itselleni ja siitä on tullut lähes päivittäinen tapa.

Jalanpohjani eivät olleet juurikaan saaneet suoraa kosketusta maanpintaan koko talven aikana. Ensimmäiset retket talven herkistämillä jalanpohjilla tuntuikin paikka paikoin vaikeilta. Varsinkin pikkukivet ja neulaset pisteli jalan alla alkuun ikävästi, mutta muutaman kävelylenkin jälkeen niihinkin tottui nopeasti. Jalan pohjat karaistuu ja kävelyretkistä pystyy nauttimaan ilman kipuja.

Keski-Euroopassa urheilulääkärit, ortopedit, ihotautilääkärit, reumatologit, geriatrit, samoin kuin fysioterapeutit ja podiatrit (jalkaterapeutit) suosittelevat paljain jaloin kävelyä erilaisten alaraaja- ja jalkavaivojen sekä selkävaivojen hoitona.
Lähde: Terveyskirjasto

Vaikka avojaloin kävelemiseen kestää kipujen vuoksi hetki tottua sen on todettu lopulta itseasiassa ehkäisevän jalkavammoja. Kengässä jalan asento ei ole niin joustava kuin avojaloin ollessa. Siksi kengät jalassa tapahtuu useammin nyrjähdyksiä ja muita jalkavammoja kuin ilman.

Suomen-energiahoitajat-hoitajabanneri-300x400px

Paljain jaloin kävelyn sanotaan vähentävän stressiä ja se voi auttaa saavuttamaan paremman yöunen. Näillä kahdella on usein yhteys toisiinsa joten se käy järkeen.

Avojaloin kulkemisella on suora yhteys myös koko kehon hyvinvointiin. Sen on tutkittu vähentävän lonkka-, selkä-, ja polvikipuja. Myös nivelten liikkuvuus lisääntyy. Luut ja rustot pysyvät vahvoina ja tätä kautta osteoporoosin ja nivelrikon riski pienenee. Myös eri lihakset aktivoituvat kuin kengät jalassa kävellessä. Eri lihakset pääsee näin vahvistumaan.

Paljainjaloin kävelemisen terveyshyödyt ulottuvat myös kokonaisvaltaiseen terveyteen. Sen avulla vastustuskyky lisääntyy, yleiskunto kohoaa ja sairastelu vähenee.

Paljain jaloin kannattaa opetella kulkemaan pikkuhiljaa. Alkuun esimerkiksi 10 minuutin avojaloin kävely auttaa herkistyneitä jalanpohjia karaistumaan. Kokeile itse huomaatko tällä luonnollisella tavalla olevan omaan hyvinvointiisi vaikutuksia. Itse huomaan ne ainakin kiistatta.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *