Uuden ajan yrittäjät osa5 – Marita Furuholmin Paalula on pysähtymispaikka

04.06.2018 | Hyvinvointi | 0 Kommenttia

Marita Furuholm on palannut takaisin juurilleen  omaan synnyinkotiinsa. Paalulaksi kutsuttu paikka on myös hänen oman äitinsä synnyinkoti. Tärkeät arvot ja omien juurien merkitys korostui Maritan elämässä hänen koettuaan uupumuksen. Uupumuksen jälkeen opettajan työt jäivät ja alkoi selkeytyi ihan uudenlainen toiminta. Paalulasta tuli hänelle merkittävämpi paikka kuin hän olisi koskaan ajatellut jossa hän saa toteuttaa itseään uudella tavalla.

Uudessa on enemmän sijaa läsnäololle ja kiireettömyydelle. Ne ovat nykyisin tärkeitä arvoja Maritalle ja niitä hän haluaa lisätä muidenkin elämään. Antaa Maritan kertoa itse tarkemmin ajatuksiaan siitä miten hän ajautui kokonaan uudenlaisen elämäntyylin pariin.

Kerro hieman kuka olet?

Olen Marita Furuholm, yli viisikymppinen onnellinen nainen Keski-Suomesta, Petäjävedeltä. Kahden aikuistuvan nuoren äiti, puoliso, yrittäjä ja elämäntapa muutoksen tehnyt oman tiensä kulkija. Hullu, hullun rohkea vai rohkea? tämän kysymyksen esitin miehelleni päivää ennen irtisanoutumista vakituisesta opettajan työstä kohta kaksi vuotta sitten. Mies meinasi vastata, että hullu, mutta ymmärsi hieman analyyttisesti ajateltuaan vastata minun olevan ennemminkin rohkea! Hyvä työ, hyvä palkka, oman tavoitteeni täyttymys ja melko varma eläkepaikka, tästä olin valmis luopumaan vapaaehtoisesti.

Olen koulutukseltani yheisöpedagogi (AMK), ammatillisten aineiden opettaja (AMK), tehnyt pitkän ja antoisan työurani nuorisotyön parissa. Nykyään olen hyvinvointialan yrittäjä syntymäkodissani, Paalulassa. Ehkä tarinan kuului mennä näin: oman pahanolon kautta, kohti hyvinvointia. Ehkä kaikella oli tarkoituksensa – rämpiä epätyydyttävässä ja stressaavassa olossa, suorittajana ja täydellisyyteen pyrkivänä opettajana ja havahtua, ettei tämän elämän näin kuulu kulua. Työuuvuin, jouduin saikulle, oli aikaa laittaa arvot ja asenteet kohdilleen.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu? 

Nykyään saan edelleen opettaa ja ohjata ryhmiä: vedän suosittuja liitumaalauskursseja, missä uudistamme huippu laadukkailla liitumaaleilla niin huonekaluja, esineitä ja tekstiilejä. Toimin samalla näiden JDL (Jeanne d´Arc Living) Vintage paint maalien jälleenmyyjänä. Ollessani saikulla löysin maalaamisesta erittäin terapeuttisen tavan keskittyä itse tekemiseen, saada aikaan valmista ja nauttia tekemisestä. Tätä rauhoittumista opetan ja pyydän myös kurssilaisiltani. Ei tulla jälleen suoritus keskiössä, vaan nauttien juuri hetkestä.

Pihapiirissäni on mahdollista maadoittaa itsensä tähän paikkaan, tähän hetkeen, tarinaani jonka kerron ja osana tätä kokemusta voimme kiertää Hiljaisuuden kiviaita-retriitin ohjatusti.
Lisäksi rakennan erilaisia TyHy paketteja asiakkaiden toiveista: tarjolla hemmottelua käsi- ja kasvohoidoin Aloe Vera pohjaisilla tuotteilla, joita myös itsenäisenä yrittäjänä myyn.

Teen myös kalevalaista jäsenkorjausta.

Uutuutena tänä kesänä voit tulla vieraaksemme aittamajoitukseen ja nauttia hiljaisuudesta. Palvelumme löytyy airbnb:n kautta nimellä Paalula.

kiviaita.jpg

Paalula on omaa historiaani. Haluan tuoda vanhoja tarinoita menneestä lähemmäs nykypäivän ihmistä. Paikalla oleva kiviaita henkii historiaa. Johdattelen ihmisiä hiljentymään kävelyretriitin kautta kiviaidan äärellä.  Miltä kuulostaisi palata tarinan voimalla ajassa 100 vuotta taaksepäin. Rehkiä miehen ja hevosen voimalla liki 2 km pitkää kiviaitaa työpäivän päätteeksi. Raivata metsää pelloksi näillä voimilla. Isoisäni Sulo Blåberg teki tämän ja minä rauhoitan ihmiset aistien kautta kokemaan aikaa nyt ja menneisyyden muistoissa. Kiviaita on ja pysyy ja sammaloituu.

Oman uupumiseni kautta omat juuret ja historia on puhutellut minua vahvasti. Väitän, että en olisi tuossa kiireen tuoksinassa edes ehtinyt pohtia moista. Mulla on vahvasti juuret täällä ja niiden merkitys vain kasvaa ja toivon, että pystyn välittämään tätä maaseudun henkeä lapsilleni ja myös muille.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi? 

Minusta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää! Ei koskaan! tämän muistan vannoneeni aina ja moneen suuntaan. Nyt jälkeenpäin olen kummeksunut ajatustani. Miten vapauttavaa toimia itsensä pomona ja omien aikataulujen kautta, itsenäisesti. Voin taloudellisesti ja ajallisesti suunnitella menoni ja lomani. Kyse ei ole siis kutsumuksesta, vaan omaan intuitioon luottamisesta. Asiat omassa pääkopassa alkoivat koota palapeliä mahdollisuudesta lähteä palkkatyöstä itsensä työllistäjäksi.

Täysin stressitöntä ei tämä valinta ole ollut. On ollut oppittava sietämään ennen kaikkea epävarmuutta ja toimeentulon näkökulmasta katsottuna Plan B:llä on ollut iso merkitys, samoin sukanvarteen säästämisellä. Arvomaailman muutos on kuitenkin selvä, sillä rahalla (palkalla) ei voi ostaa esimerkiksi terveyttään. Nyt minulla on aikaa rauhoittua itse elämisestä nauttimiseen. Työn parhaita puolia on ehdottomasti vapaus , vapaus valita yhteistyökumppanit, lähimmät työkaverit, oma ajankäyttö, ihanat asiakkaat, ihmiset joihin olen saanut tutustua ja ystävystyä.

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Työhöni sisältyvät ”paalut ja pilarit” muuttuvat eli toiminnan pääpainot sisältöineen ovat loksahtamassa paikoilleen. Käyn paraikaa yrittäjyyden ammattitutkintoa, opiskelen kalevalaista jäsenkorjausta ja kaikki toiminnot tukevat toisiaan. Olen onnistunut luomaan itseni näköisen ja tuntuvan toiminnan luonnikkaasti ympärilleni. Jatkossa toivon, että löytäisin ne ihmiset ympäri Suomea, joille voisin tarjota palveluja, mistä ammentaa virtaa itseensä ja elämäänsä.

Oma tarinani ja siitä selviytyminen on eheyttänyt niin itseäni, mutta myös saanut aikaan hyvää pohdintaa ja uskoa omiin unelmiin. Luulen, että jokainen Paalulassa käyvä on lähtenyt täältä kohti kotia muutamaa asiaa rikkaampana. Jos tässä pysäyttämisessä onnistun myymällä itseäni, tätä rauhallisuuden tyyssijaa, sitä tekemistä ja tarinaa, ei työni ole ollut turhaa.

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle, henkilölle joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

Omien unelmien ja haaveiden kuunteleminen on tärkeää. Iso askel on tehdä siitä konkretiaa.

Paalulassa järjestetään hyvinvointitapahtumia ja kursseja kuten unelmakarttapäivä. Syksyllä on tiedossa Pysähtymisen ja rauhoittumisen retriitti. Tutustu lisää  toimintaan kotisivuilla paalula.fi

Maritan toiminnasta laajemmin informoivat fb-sivut löytyvät täältä.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *