Fluoriton vs. fluorillinen hammastahna

30.06.2018 | Hyvinvointi | 0 Kommenttia

Fluoria sisältävä hammastahna myydään meille ihan siitä ensimmäisestä hammaslääkärikäynnistä välttämättömänä osana hammasterveyttä, mutta voisiko sille olla vaihtoehtoja? Oman empiirisen vuosien mittaisen kokemukseni mukaan omaan suuhygienaan soveltuu paljon paremmin fluoriton vaihtoehto. Huomaan selkeän eron fluorilliseen tahnaan: reikien määrä on vähentynyt, hengitys ei haise, suu ei tunnu kuivalta eivätkä hampaat vihlo.

En ole yleisesti ottaen kuulunut siihen kastiin jolle hammaslääkäri kertoo hymyssä suin miten reikiä löytyi taas tasan nolla. Jo ensimmäisiltä luokilta lähtien minulla on ollut paljon reikiä hampaissani. Lapsuudessa jouduin syömään todella monia antibiottikuureja korvatulehduksiin ja joidenkin mukaan se saattoi vaikuttaa hammasterveyteen lapsena. Minulla on kuitenkin reikiä aiheuttavaa kariesbakteeria ollut suussa lähestulkoon aina joten poraltakaan en ole välttynyt.

Suuterveyteeni tuli kuitenkin huomattava muutos aika yllättävällä tavalla. Reikiä ei tarvinnut paikata vuosiin kun lopetin fluorihammastahnan käytön. Huomasin fluorittomassa hammastahnassa myös toisen eron tavalliseen fluoritahnaan verrattuna. Sen käytön yhteydessä hengitykseni lakkasi kokonaan haisemasta. Voi olla, että luonnonkosmetiikkatahnoissa on vähemmän haitallisia ainesosia jotka osaltaan vaikuttivat suuterveyteeni. En voi siis väittää, että pelkkä fluori olisi syyllinen.

Isoja asioita ja itseäni hämmentää vieläkin  se miksi fluorillista hammastahnaa pidetään yleisesti täysin  välttämättömänä kun omat ja monien muidenkin kokemukset kertovat toista. En silti väitä, että fluoriton tahna sopisi kaikille! Tässäkin asiassa jokaisen täytyy kokeilla ihan itse   mikä sopii juuri itselle parhaiten. Itselläni ei ollut isoa riskiä kokeilla kun reikiä oli jo muutenkin paljon. Yllätyin positiivisesta tuloksesta omalla kohdallani kuitenkin suuresti.

Nuoruudessani en juurikaan käynyt tarkistuttamassa hampaitani. Hammalääkärikäyntien välissä saattoi hurahtaa monia vuosia. Oma käyntitiheysväli hammaslääkärillä on yleensä noin 5-7 vuotta. Minulla on ollut tälläisiä välejä nyt useita joiden aikana olen havainnoinut hammastahnan vaikutusta suuterveyteen. Tuloksia ei tietenkään voi vetää täysin yks yhteen pelkkään tahnaan littyen, koska reikiintymiseen  vaikuttaa myös monet muut asiat mutta jotain osviittaa tahnan sopivuuteen itselleni omat kokemukseni  varmasti antaa.

Kun reilu parikymppisenä kävin hammaslääkärissä ja siihen asti olin käyttänyt pelkästään fluoritahnaa erikoinen ja sarkastiselta kuulostava lausunto hammaslääkärin suusta oli ”Ei tämä tilanne nyt kovin pahalta näytä. Jokaisessa hampaassasi on pieni alkava reikä.” Muistaakseni 3 niistä jouduttiin paikkaamaan. Ehkä tilanne olisi tosiaan voinut olla pahempi mutta itsestäni se tuntui kauhealta, että jokaiseen hampaaseen oli kehittynyt reikiä.

Tuon käynnin jälkeen lukemani perusteella päädyin jättämään fluoritahnan kokonaan pois käytöstä. En enää muista mikä oli lopullinen sysäys tähän mutta silloin se tuntui todella tärkeältä asialta. Käytin useiden vuosien aikana eri merkkisiä fluorittomia tahnoja kuten Himalayan (oma suosikkini), Foreverin ja  Frantsilan tahnaa.

En huomannut hampaiden hoitamisessa suuria eroja mutta elämäntapani muuttuivat tuona aikana huomattavasti terveellisemmiksi. Kun sitten taas menin hammaslääkäriin noin seitsämän vuotta edellisen kerran jälkeen tulos oli nolla paikattavaa reikää. En voinut uskoa sitä todeksi. Sain hammaslääkäriltä pelkkiä kehuja ja lähdin hammaslääkärin tuolista erittäin hämmentyneenä ja iloisena. Minulla reikiä nolla. Ihmeellisen ihana ja helpottunut tunne. Vedin yks yhteen päätelmän, että fluorittoman tahnan käyttö ei ollut ainakaan saanut pahempaa aikaan.

Kun muutin mieheni kanssa yhteen ja fluoriton tahnani loppui ajauduin käyttämään jälleen fluoritahnoja silkkaa laiskuuttani, koska sitä oli aina kylpyhuoneessa. Unohdin aina ostaa uutta tahnaa ja kun viimein muistin  se olikin yllättäen jäänyt vierailulla kyläpaikkaan. Fluoritahna astui taas mukaan hammaspesuihin. Huomasin heti yhden selkeän eron, – hampaat alkoivat vihloa heti kun aloin käyttää fluoritahnaa.

En ole koskaan edes tykännyt fluoritahnojen mausta. Jokin niissä tökkii ja pahasti. Suu tuntuu kuivuvan paljon enemmän ja myös esimrkiksi aamuhengitys on omasta mielestäni pahan hajuinen. Omat tärkeätkin periaatteet saattaa kuitenkin arjen muussa häsläyksessä joskus unohtua ja fluorittoman tahnan käytössä tuli tuollainen oikosulku.  Fluoritahnaa tuli taas lipsahdettua käyttämään useita vuosia. Tuohon aikaan mahtui myös raskaus, synnytys ja imetys jotka vaikuttavat hormonaalisista syistä johtuen heikentävästi hammasterveyteen.

Nyt olen aivan viime aikoina taas alkanut jättää fluoritahnan pois käytöstä. Fluoritahnaa kohtaan on syntynyt suorastaan ällötys ja nykyisin huolehdin siitä, että oma fluoriton tahnani on aina mukana. Hammasterveyttä voin kuitenkin taas suoraviivaisesti tarkastella fluoriton vs. fluorillinen. Niin pitkään fluoritahnaa taas käytin. Ja lopputulos  ei tälläkään kertaa vakuuttanut minua hammaslääkärikäynnin jälkeen puoltamaan fluoritahnaa.

Hammaslääkäri ei edelleenkään ole se mieluisn paikka ja käynnin varaamiseen saattaa venyä niin pitkään, että  sinne on lopulta jo ihan pakko mennä. Niin kävi nytkin.   Viimeisimmän hammaslääkärikäyntini syy oli ”lohjennut hammas.” Tai niin itse kuvittelin. Kun pääsin penkkiin ja avasin suuni, paljastuikin, että ”lohkeama” oli valtava reikä johon laitettiin iso lääkepaikka. Juurihoidostakin peloteltiin. Hammaslääkäri ei muutenkaan antanut kovin toiveikasta kuvaa tilanteen suhteen ja kehoitti varaamaan tarkastusajan pikimmiten.

Oma päätelmäni tästä on, että fluorittomuus säilyy minulle parhaana vaihtoehtona hammastahnojen suhteen. Jokainen saa valita itse ja kokeilemallahan se selviää, mutta fluoriton tahna saattaakin yllättäen olla myös sinulle parempi vaihtoehto. apeiron

Tällä hetkellä minulla on käytössä TwistBeltä saatu Apeiron yrttihammastahna ja olen ollut tuotteeseen tyytyväinen. Osta omasi täältä. 

Onko sinulla käyttökokemuksia fluorittomasta hammastahnasta? Jos niin miten se on vaikuttanut sinun suuterveyteesi?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *