Gua Sha – hoidon ihoon jättämistä jäljistä voi päätellä millaisia ongelmia kehossa piilee

Gua sha -hoito on perinteinen kiinalaisen lääketieteen menetelmä joka on yhtä vanha kuin akupunktio. Guasha kammalla käsitellään hoidossa kipukohtia ja voidaan saada nopeastikin apua monenlaisiin vaivoihin. Sain tilaisuuden käydä Gua Sha -hoidossa ja päästä kokemaan itse mitä se on. Minulla on itsellänikin ollut guasha kampa kotona, jolla olin käsitellyt mm. kireitä purentalihaksia joten hoito oli hieman tuttu jo entuudestaan.

Olin myös nähnyt Gua Sha – hoidosta videon pätkän parisen vuotta sitten ja homma näytti videolla niin kivuliaalta, että ei tehnyt itse sen perusteella mieli kokeilla kyseistä menetelmää. Hierottavana oleva huusi videolla tuskissaan lähes koko hoidon ajan. Ennakkoluuloni olivat jonkin verran kuitenkin hälvenneet kun olin päässyt tekemään omalla guasha kammalla hoitoa purentalihaksilleni joten luotin itseni Gua Sha-hoitoa tekevän Tanja Mäkiharjun osaaviin käsiin. Ja ehkä luotin itsessäni myös siihen, että pystyisin keskeyttämään hoidon jos se alkaisi oikeasti sattua liikaa.

Olin törmännyt Tanjaan yhteisellä yrittäjä-kurssilla ja sitä kautta sain tietää Tanjan osaamisesta. Tanjalla on Hämeenlinnan torin kupeessa liiketila nimeltään KokoNaisuus, jossa hän kahden muun naisen kanssa tarjoaa hyvinvointi- ja kätilöpalveluja. Olin jo Hämeenlinnaan muuttaessani rekisteröinyt paikan olemassaolon joten osasin suunnistaa paikalle helposti. Saavuin paikalle hieman etuajassa ja odottelin hierontaa mukavalla sohvalla odotustilassa.

”Gua Sha on perinteinen kiinalainen hoitomenetelmä, jossa öljyttyä iho käsitellään luusta, kivestä tai muovista valmistetulla kammalla. Hoito vilkastuttaa verenkiertoa ja tehostaa aineenvaihduntaa mikä edesauttaa kuona-aineiden poistumista kehosta ja aktivoi kehon omaa puolustusjärjestelmää, hoito tasapainottaa kehon toimintaa ja lisää energiaa. Hoidosta voit saada apua mm. lihaskireyksiin, päänsärkyyn ja erilaisiin kiputiloihin, myös synnytyskipuihin sekä synnytyksen jälkeen maidon nousuun.” – Liiketila KokoNaisuus

Kun pääsin hierontapöydälle huomasin, että kaikeksi yllätyksekseni Gua Sha – hoito oli yhtä miellyttävää kuin suurin osa ihan tavallisista hieronnoista joissa olen käynyt. Kärsin aika paljon jumiutuneista niskoista ja yleensä ihan tavallinen hierontakin on varsinkin hartioiden seudulta ja lapojen alta ollut kivuliasta hyvänkin hierojan käsittelyssä. Gua Sha-käsittely ei kuitenkaan aiheuttanut kertaakaan sellaista tunnetta, että olisi pitänyt purra hammasta yhteen tai irvistellä kivusta. Päinvastoin käsittely oli melko miellyttävä. Viimekertainen hierontani tallinnalaisessa spahoitolassa jäi ehdottomsti kokemuksena tälle Gua Sha-käsittelyssä kakkoseksi, vaikka voisi muuta kuvitella.

Tanja varoitteli hoitoa tehdessään, että käsittelykohtiin saattaa jäädä ikävät jäljet. Minua ei hoidon aikana sattunut kertaakaan joten sen takia en olisikaan uskonut näkeväni peilistä selkääni tämän näköisenä hoidon jälkeen.

gua sha.jpg

Tanjan mukaan juuri siihen kohtaan jää näkyvimmät jäljet jossa on eniten tukoksia. Isoimmat jäljet jäivätkin juuri niihin paikkoihin joissa jumit eniten tuntuivat.

Tanjakertoi, että kiinalaisessa lääketieteessä on oa värikarttansa eri sävyille joita hoidon jälkeen iholle jää. Jälkien värin mukaan voidaan päätellä millaisista ongelmista alueella on kyse. Perusperiaate on, että mitä tummempi ja sinisempi jälki jää, niin sitä pidempiaikainen ja syvempi tukos on. Kiinalaisessa lääketieteessä asiaa käsitellään  ki-energian virtaamisen näkökulmasta eri kehon meridiaaneissa. Myös länsimaalaisen lääketieteen näkökulmasta asia vaikuttaa Tanjan kokemuksen mukaan toimivan samoin; mitä isommat ongelmat ja  alueet joissa nesteet ei kierrä kunnolla, sitä vahvemmat jäljet jää.

– Kun olen käsitellyt saman alueen uudelleen samalla ihmisellä 1-2 viikon kuluttua, jäljet ovat olleet paljon vaaleammat ja punaisemmat tai parhaassa tapauksessa ei ole jäänyt jälkiä enää lainkaan, kertoo Tanja.

”Länsimaisen lääketieteen näkökannalta katsottuna hoidossa vaikutetaan pinnallisen fascian liikkuvuuteen ja vilkastuttammalla pintaverenkiertoa ja nestekiertoa. Siten saadaan kuona-aine kertymät liikkeelle ja poistumaan kehosta. Käsittelyn tuoma voimakas pintaverenkierron aktivointi auttaa lihaksia rentoutumaan.”

Guasha kammalla sananmukaisesti kammataan auki tukoksia lihaksista. Vaikutus tuntui hieronnan jälkeen heti. Olo tuntui kevyemmältä ja lihakset liikkuvammilta heti käsittelyn jälkeen. Perhe oli tietysti järkyttynyt kun näytin selässäni olevat jäljet palatessani kotiin. Jäljet näyttävätkin tosi rajuilta, mutta hoito ei tunnu siltä miltä ehkä joskus näyttää.

Toki Gua Sha – hierojiakin on monia mutta osaavan hierojan käsissä kuten Tanja hoito on turvallinen ja miellyttävä. Tanja osaa tehdä guasha kampa käsittelyn juuri sopivalla otteella niin, että kipua ei tarvitse sietää. Ajattelin itse mennä vielä ainakin toiseen käsittelyyn pohkeiden osalta. Niin kauan kuin muistan olen kärsinyt todella kireistä pohjelihaksista. Tanja sanoi voivansa kampakäsittelyllä auttaa asiaan.

Liiketila KokoNaisuus sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa. Voit varata aikasi suoraan kotisivujen kautta  soittamalla numeroon 010 5818920 tai sähköpostilla  tanja@liiketilakokonaisuus.fi

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *