Itsensä rakastamisen taito

Itsensä rakastamisen taito on yksi perustavanlaatuisimmista omaa elämänlaatua määrittävistä tekijöistä. Se on hyvin yksinkertainen, mutta käytännössä joskus hyvinkin haastava asia. Vanha tuttu sanonta ”kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan” on vakiintunut käyttöön, mutta nykyajalle mielestäni osuvampi versio tästä olisi päinvastainen: kohtele itseäsi niin kuin kohtelet muita. Liian moni ihminen suorastaan kaltoinkohtelee itseään ja laittaa muut etusijalle itsensä kustannuksella.

Rakkaus lähtee aina ensin itsestä, vaikka meihin onkin iskostettu itsensä uhraamisen jalo taito

Vaikka nykyisin puhutaan tietynlaisesta itsekkyyden ja individualismin aikakaudesta, niin käytännössä suuri osa ihmisistä kuitenkin ajattelee muita itsensä edelle, ja on valmis suomaan kaikkea hyvää muille. Itselle hyvien asioiden salliminen onkin vaikeampaa. Moni potee syyllisyyttä omasta sairaslomastaankin eikä siksi pysty olemaan hyvällä omallatunnolla pois töistä edes lääkärin määräyksestä. Uupumus on nykyajassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Itsensä uhraaminen ei todellisuudessa kuitenkaan palvele ketään, ja moni ymmärtää sen vasta liian myöhään.

Kun rakastamme itseämme, pidämme huolta siitä, että meidän omat resurssimme ja energiavarastomme ovat täynnä. Silloin kun malja on ylitsevuotava, meillä on aidosti mistä antaa. Tyhjästä kaivosta ei voi nostaa vettä.

Itsensä rakastaminen ei ole syntiä eikä itsekkyyttä, vaan peruslähtökohta hyvinvoinnille. Niin oman kuin läheistenkin. Kun sain burn outin, ymmärsin, että omat uskomukseni olivat täysin valheellisia. Olin tottunut laittamaan muut itseni edelle, mutta kuka siitä lopulta kärsi? Kaikki. En pelkästään minä, vaan myös läheiseni.

Itsensä rakastaminen on sitä, että osaamme olla itsemme puolella

Se on kykyä ja aitoa toimintaa rajata elämää omien energioiden ja resurssien mukaan. Sanoa ei silloin kun ei jaksa. Ladata omia akkuja jo ennen kuin virta loppuu. Suoda itselleen ihania kokemuksia ja nauttia elämästä.

Olen huomannut, että kun rakastan itseäni ja pysyn leikillisessä, inspiroituneessa energiassa, hyvät asiat lisääntyvät elämässäni. Sellaisina päivinä kun voin hyvin, käy usein niin, että saan hyviä työtarjouksia ja verkkokaupassani käy kuhina ihan ihmeellisellä tavalla ilman, että olen kohdistanut sillä hetkellä ajatustakaan työhön. Olen todistanut tämän niin monta kertaa, että tiedän, ettei se ole enää sattumaa, mutta siltikin mielen on sitä vaikea käsittää. Näinkö helppoa tämä on? Minun tulee vain keskittyä pysymään rakkaudessa ja asiat järjestyvät. Niin se todella on, mutta ei ole aina helppoa kääntää kelkkaa vanhoista uskomuksista tähän hyvän olon säilyttämisen virtaan, niin syvälle alitajuntaan on puurtamisen ja suorittamisen uskomukset iskostettu.

Olemme tottuneet ajattelemaan rakkauden ulkoisen kautta

Pitää ajatella ensin muita, kohdella muita hyvin, pistää toiset etusijalle. Vaikka itse voisi kuinka huonosti, voi olla vaikea laittaa rajoja ja sanoa ei, kun sisäänrakennettuna on toisten etusijalle laittamisen malli. Tällaisista ajatusmalleista muodostuu helposti riippuvuuksia. Tällaisella käytöksellä tiedostamattaan usein koittaa manipuloida ulkoista maailmaa niin, että itse kokisi olevansa rakastetumpi ja hyväksytympi. Muita auttamalla koittaa alitajuisesti korjata omaa sisäistä rakkaudettomuuden kokemusta. Tällainen käytös edustaa silloin enemmän riippuvuutta ja ulkoaohjautuvuutta kuin rakkautta. Haluamme toimia ”oikein”, jotta voisimme tuntea kelpaavamme. Tähän meidät on myös opetettu.

Mutta rakkauden tunne tulee sisältä. Itsemyötätunto, armollisuus ja rakastava kohtelu itseä kohtaan on aito tapa rakastaa myös muita. Kun itse sisällytämme itsemme rakkauden kehän sisäpuolelle, tällaisesta energiasta käsin rakkaus säteilee meistä maailmaan ilman, että sen eteen edes tarvitsee tehdä mitään. Kun pidämme hyvää huolta itsestämme, olemme automaattisesti hyviä toisille. Silloin ei tarvitse yrittää tai haluta rakastaa, silloin rakkaus vain on se, mitä olemme. Rakkauden kehän sisäpuolella olevan ihmisen läsnäolosta säteilee jotain ihmeellisen parantavaa energiaa ympäristöön ja toisten on hyvä olla hänen seurassaan.

Kun ihminen ottaa vastuun omasta hyvinvoinnistaan ja opettelee sisällyttämään myös itsensä rakkauden kehän sisäpuolelle, kenenkään toisen ei tarvitse huolehtia hänen hyvinvoinnistaan. Silloin kaikkien oma energia jää kunkin ihmisen omaan käyttöön. Resurssit voi silloin suunnata monin tavoin rakentavammin.

Rakkaudessa pysyminen sisältää automaattisesti oman itsensä. Se, mitä olemme, sitä säteilemme maailmaan. Resonoimme lisää rakkautta elämään ruokkimalla rakkauden tunnetta sisäisessä maailmassamme.

Aikuisina ihmisinä meidän täytyy olla itsellemme niitä rakastavia vanhempia, jotka ottavat myötätunnon silmin omat kipumme ja vaillejäämisemme rakastavan katseensa alle. Silloin vastaamme omiin tarpeisiimme kääntymällä ensijaisesti itsemme puoleen. Ulkoisen maailman kautta emme aidosti voi ratkaista sisäisiä kipujamme.

Ainoa tie ulos on sisään

Ulkoinen maailma on niin todellisen tuntuinen, mutta me itse luomme todellisuutemme sisäsyntyisesti. Kun sisäinen maailmamme muuttuu, niin ulkoinenkin muuttuu. Kun muutumme rakastaviksi itseämme kohtaan, rakkaus on se, mitä ilmennämme ja mitä koemme enemmän. Rakastavaa kohtelua on rajata itseä riistävä ja huono kohtelu pois. Näin me ohjeistamme myös rakkaita läheisiämme toimimaan. Ohjeistetaan samaan myös itseämme.

Jos emme itse sisällytä itseämme rakkauden kokemukseen, niin silloin se on todennäköisesti aivan jotain muuta kuin rakkautta. Haastankin sinut seuraavan kuukauden ajan suuntaamaan tietoisesti rakastavampaa kohtelua itseäsi kohtaan. Jospa virrattaisit samaa rakkaudellista kohtelua myös itsellesi, minkä yleensä annat automaattisesti muille. Katso kuinka elämäsi muuttuu, kun sisällytät itsesi rakkauden kehän sisäpuolelle.

Linjataan todellisuus vastaamaan rakastavaa värähtelyä.

Kuvat: Liisa Laine

Tämä kirjoitus on julkaistu 5.1.2021 Astro.fi sivulla. 

Lue myös artikkelini:
Rajat on rakkautta; Teetkö rajat omalle jaksamisellesi
Linjaudu taivaan tahtoon: Omista oma voimasi
Kun saavut rakkauteen, rakkaus saapuu sinuun.
Jokainen kipusi ansaitsee ja tarvitsee tulla nähdyksi rakkaudessa

Selviytymismekanismeista aitoon minuuteen
Sieluni ohjauksessa oppimassa rakkautta

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *