Kosken-mökillä aika pysähtyy

19.07.2018 | Hemmottelu | 0 Kommenttia

Toukokuussa pääsin vierailemaan Kärsämäellä Virpi Ruotsalaisen maatilamatkailuyrityksessä Luonnon Sylissä. Luonnon Sylissä saa kokea maaseudun parhaita puolia. Nauttia rauhasta, hoitaa eläimiä, saunoa, uida, kölliä paljussa ja nauttia hyvästä puhtaasta lähiruoasta. Luonnon Syli tarjoaa myös retkiä lähialueilla esimerkiksi luomulehmätiloille. Paikalliset yrittäjät yhdistävät voimansa järjestäen yhdessä maaseudun rauhaa kaipaaville näitä ikimuistoisia elämyksiä. Itsekin pääsin mukaan päästämään Lapinlehmiä kesälaitumelle.

Luonnon Sylin yksi valttikorteista on heidän ainutlaatuinen aitta-majoituksena kosken rannalla. Kosken-mökki on pala Virpin suvun historiaa. Aittaan astuessa tuntuu kuin aika pysähtyisi ja siirtyisi jonnekkin menneeseen aikaan. Yhtä rauhoittavaa ja ajatonta tunnelmaa saa etsiä. Tässä postauksessa  kerron teille aitan historiasta sen mitä Virpiltä opin ja näet paljon kuvia tuosta ihanasta aitasta jossa sain nukkua kaksi yötä. 

Kosken-mökille kävellään niittykukkien reunustamaa kärrypolkua pitkin. Pellot ja metsät luovat ympärille ihanan maalaismaiseman. Mökille on vain parinsadan metrin matka Virpin perheen pihapiiristä.

mokkan

DSC_2821 (2)

DSC_2338 (2)

DSC_2336 (2)

Kosken solina kuuluu polulle ja kaunis pieni mökki alkaa siintää puiden välistä. Punaiset pelargoniat ikkunalaudalla sopivat mökin ikkunalle täydellisesti. Mökki on niin söpö ilmestys, että sitä pysähtyy  väkisinkin ihastelemaan. Aitasta  aistii sen pitkän historian ja mielikuvitus lähtee viemään jonnekin kauas, menneeseen aikaan.

DSC_2832 (2)

DSC_2847 (2)

Vanha viljasiilo on alunperin siirretty Kärsämäen Saviselästä Virpin Heikki-papan kotipaikalta.   Virpin edesmenneellä  mummolla oli eläessään tapana  juoda ystäviensä kanssa kahvit aitalla valkovuokkojen kukkiessa. Kun Virpin mummo menehtyi äkillisesti, aitta jäi niille sijoilleen kokonaan käyttämättä. Virpi halusi  kunnioittaa aitan henkeä ja loi siitä aivan upean majapaikan vierailijoille.

mokki (2)

mokkiaa

Virpi on kunnioittanut aitassa mummonsa muistoa. Sisällä on paljon mm. mummon maalaamia esineitä. Jokainen yksityiskohta sopii aitan autenttiseen tunnelmaan luontevasti. Ylimääräisiä mukavuuksia ei aitassa ole mutta kaikki on silti hyvin ylellisen tuntuista. Aitan tunnelma hemmottelee rauhallisuudellaan.

mokkina

mokkinan

mokkain

Aitassa on kaksi kerrosta. Alakerrassa näkyy Virpin käden jälki ja mummon vanhoja muistoesineitä. Alakerrassa voi nukkua vanhoista 1800-luvulta peräisin olevista kangaspuista tehdyssä sängyssä. Virpi löysi kangaspuut ja mietti mitä niillä tekisi. Hänen miehensä sisko ehdotti niistä tehtävän sänkyä ja Virpi innostui toteuttamaan ajatuksen.

DSC_2857 (2)

mokkin (2)

mokkia
Taitavasti toteutettu täysin uniikki sänky sopiikin  aittaan aivan  täydellisesti. Sängyssä oli todella ihastuttava nukkua hyttysverkon suojissa. Luonnonrauha takasi häiriöttämän yöunen. Päivä alkoi ja päättyi ihanasti viereisen kosken solinaan.

DSC_2346 (2)

mokine (2)

mokina (2)

Aitassa oli melko viileää vaikka ulkona oli helle. Yöunet olikin mukavampi nukkua viileässä ja aitta tarjosi siihen ihanan mahdollisuuden kesähelteillä. Hyttysetkään eivät haitanneet kun hyttysverkko piti inisijät loitolla.

Yläkertaan Virpi on ripustanut kaksi kaunista riippumattoa.  Minun oli tarkoitus testata nukkumista myös toisessa riippukeinussa mutta kangaspuusänky houkuttikin nukkumaan molemmat yöt alhaalla.

riippikset

DSC_2863 (2)

Virpi piti vieraastaan todella hyvää huolta. Päivisin kävimme Virpin järjestämillä retkillä ja iltaisin paljussa kylpemisen jälkeen nautin mökin rauhasta.  Ilta-ja aamupalan sain aitan ovelle valmiiksi kannettuna.

 

Kosken rannalla aitan edustalla on myös nuotiopaikka jossa voi grillata omia eväitä. Aitan takana oli ulkohuussi ja käsienpesupaikka. Itse koin tämän majoituksen olevan täyttä hemmottelua ja kaikkea tarjolla olevaa hyvää oli melkein vaikea ottaa vastaan. Hyvän vastaanottamista onkin tärkeä harjoitella! Virpin hoivissa se onnistuu täydellisesti.

On ihmeellistä miten aitan autenttisessa menneen ajan tunnelmassa pääsee kiinni toiseen aikaan. Iltaisin kun kaperryin peittojen alle minut valtasi rauha. Olisin voinut nauttia olostani vielä useammankin yön mutta kahden päivän vierailun jälkeen oli aika lähteä. Tunnelma aitassa on niin ihana, että minun oli kurkattava sisään vielä monta kertaa ennen kun pääsin lähtemään. Tätä suloista majapaikkaa oli vaikea hyvästellä.

Tutustu lisää Luonnon Sylin tarjontaan täällä ja käy tykkäämässä sivuista facebookissa.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *