Laulamalla eroon jännittämisestä

Yleensä blogijutut syntyvät helposti, flowtilassa, mutta tämä Enja Ikäheimon kanssa yhteistyönä toteuttamani karaokevalmennuksesta kaavailemani blogiteksti on tuottanut enemmän päänvaivaa. Ei siksi että minulla ei olisi siitä sanottavaa vaan koska minulla on sanottavaa niin paljon! Oli vaikea löytää vain yhtä kulmaa tähän tekstiin koska voisin käsitellä niin monelta kantilta sitä mitä Suomen ainoan karaokevalmentajan käsissä oivalsin ja opin.

Kun lähdin Enjan valmennukseen en osannut edes ajatella kuinka paljon siitä tulisin saamaan. Sovimme valmennuksen tekijän Enja Ikäheimon kanssa kolmesta valmennuskerrasta Tampereella heinäkuun aikana. Ennen ensimmäistä sovittua valmennuskertaa mieleni yritti epätoivoisesti kehittää pakosuunnitelmaa miten pääsisin livistämään jo sovitusta. Pelot alkoivat jyllätä isolla intensiteetillä…

Olen jo oppinut, että mitä enemmän jokin pelottaa, sen varmemmin juuri sitä kohti kannattaa yleensä mennä koska siinä on jotain mikä vapauttaa suuresti lukkiutunutta energiaa käyttöön ja pääsee tutustumaan omiin piilossa oleviin tunteisiinsa ja puoliinsa. Vaikka ajattelenkin järjellä selkeästi näin niin silti pelon tunne on niin epämiellyttävä että sitä tekisi helposti mieli luikkia pakoon. Matkustin kuitenkin Tampereelle sovittuna päivänä ja tapasimme Enjan kanssa ensimmäistä kertaa. Kävimme kahvilan kautta juttelemassa ja vaihtamassa ajatuksia. Enjan kanssa oli heti helppo jutella ja olla, joten tiesin tulleeni oikeaan paikkaan. Vaikka tunsin olevani oikeissa käsissä jännitys ei silti kovin paljoa hellittänyt kun lähdimme bussilla kohti studiota.

enja

Enja Ikäheimo on Suomen ainoa karaokevalmentaja.

Oma laulukokemukseni on lähinnä ala-asteen kuoro, satunnainen sing star laulanta, vähäinen improlaulukokemus draamalinjalla jota kävin vajaan vuoden vuonna 2011 ja humalaiset karaoke laulannat baarissa nuorempana. Joskus olen intoutunut nauhoittamaan omia mieleen tulleita lauluja puhelimen ääninauhurilla ja lasten kanssa on laulettu jonkin verran. Minään laulajana en siis itseäni todellakaan pitänyt ja sen takia koko valmennus jännittikin…Olin astumassa vyöhykkeelle jolla en tuntenut itseäni juurikaan. Lauluääntäni ei ole pahemmin haukuttu mutta ei sitä ole kukaan ylistänytkään. Laulaminen itsessään ei  ollut se mikä minua tässä eniten pelotti vaan ylipäänsä esiintyminen ja itsensä likoon laittaminen sillä tavalla mitä laulaminen vaatii. Tottakai myös oma lauluääneni herätti kuitenkin epävarmuutta. En ollut laulanut kunnolla vuosiin ja takaraivossa oli hyvässä muistissa myös ne kommentit elämäni varrella, jossa toinen anoi ”älä pliis laula.” Uskon, että moni pystyy samaistumaan näihin ajatuksiini.

Meille annetaan yleensä ymmärtää että emme osaa laulaa ja siksipä jätämmekin koko huvin ”niille jotka osaa.” Laulaminen ei ole vain harvojen laji vaikka sellainen kuva meille helposti luodaan. Se on yhtälailla taito kuin mikä tahansa muu jota voi kehittää. Suurinosa meistä osaa laulaa ja kun opimme käyttämään ääntä oikein vieläpä varmasti melko hyvin. Laulaminen kun ei ole vain sattumanvaraista suun aukomista ja tuuripeliä sen suhteen minkälaisia ääniä sieltä milloinkin mahtaa ulos tulla. Ääntä voi harjoittaa ja siitä voi todellakin oppia saamaan hallitun ja parhaan irti opettelemalla hengitystekniikkaa, ja ylipäänsä kun saa koko kehoonsa paremman yhteyden. Kun oppii käyttämään oman kehonsa kaikukoppaa niin sitä voi saadakin ulos sellaisia ääniä itsestään joita ei olisi uskonut edes löytyvän! Itse sain ihan pienillä vinkeillä valmennuksen ansiosta kehitystä aikaan omassa äänenkäytössäni vain kolmessa viikossa.

LAULAMINEN AVAA OMALLE HERKKYYDELLE 

Ensimmäisellä kerralla lauloin mm. Juha Tapion sinun vuorosi loistaa. Tuo kappale on minulle itselle tosi tärkeä koska se oli ensimmäisen lapseni synnytyksessä mukana. Kirjaimellisesti itkin ja lauloin samaan aikaan. Tämä ei kuitenkaan hävetä niin paljon myöntää koska Enjan mukaan pöydällä ollut nenäliinapaketti oli lähes jokaisella valmennuskerralla käytössä. En siis ollut ainoa jolla tunteet nousi laulamisesta pintaan, mikä helpotus!

Laulaminen saa ihmisen hyvin haavoittuvaiseksi ja auki.   Ensimmäisellä kerralla minulle tuli yllätyksenä se kuinka herkkänä ja auki laulaminen laittoi minut olemaan. Se paljasti kaiken, kehon jännitykset hengitystavan, äänen käytön ja sen kuinka rento tai jännittynyt olin. Kaikki oli minussa näkyvillä laulaessani. Laulaessa ei voi pitää defenssejä, silloin se ei toimi.  Kaikki nuo jännitteet tuntui laulamistilanteessa olemuksessani selkeästi ja kuului lauluäänessä. Halusin vapautua laulamaan rennommin mutten tiennyt miten! En tosiaan tiennyt miten voisin vapautua mutta tiesin että haluan tehdä sen. Pääsin sellaiseen tuntemukseen kiinni että vapautuminen on minullekin kuitenkin mahdollista.

Olimme sopineet kolme valmennuskertaa ja heti ensimmäisellä kerralla päästiin käsiksi isoihin juttuihin . Lähdin valmennuksesta kotiin hämästyneenä, herkillä ja voimaantuneena samaan aikaan. Olin astunut jollekin aluelle joka antoi todella paljon, joka oli minulle aijemmin melko vieras mutta kuitenkin tuntui heti tutulta. Innostus laulamiseen syttyi laajemmin heti! Näytteleminen, esiintyminen ja laulaminen on ollut pikkutytöstä asti sellaisia jotka ovat vetäneet puoleensa mutta siihen päälle kertynyt esiintymispelko rajoitti itseni ilmentämistä niiden kautta. En ollut ymmärtänyt millaiselle matkalle lähdin kun vastasin Enjan yhteistyökutsuun kyllä. Olin kuitenkin äärettömän kiitollinen etten ollut antanut peloille periksi vaan olin aloittanut tämän matkan joka tuntui vievän jonnekin mihin olin jo kauan kaivannut mutten ollut vuosiin enää uskonut itselleni edes mahdolliseksi.

20767728_1255257711285053_3273174798979683143_n

Viikko meni nopeaan ja toinen laulukerta oli vuorossa jälleen viikon päästä tiistaina. Pelko oli hiukan hälvnnyt koska tiesin mitä oli vastassa mutta edelleen kehoni jännitykset sai oloni aika tönköksi mikki kädessä. Toinen kerta oli kuitenkin valmennuksessa erittäin ratkaiseva kerta mielestäni. Silloin päästiin käymään läpi niitä kokemuksia jolloin esiintymispelko oli syntynyt. Kun pääsimme studiolle niin sama jännitys oli minussa edelleen kuin aiemminkin. Nyt sitä oli helpompi lähteä avaamaan kun paikka ja valmentaja oli jo tuttuja. Tunsin jälleen olevani turvallisissa käsissä. Tuntemus osoittautuikin täysin oikeaksi, – minä olin turvallisissa käsissä Enjan kanssa koska hänellä oli hieno työkalupakki esiintymisjännityksen työstämiseen.

Useimmat valmennuksethan keskittyy siihen miten jännitystä opetellaan hallitsemaan ja sietämään, ja miten sen kanssa opitaan olemaan. Itselleni sellainen ei kuitenkaan toiminut koska tunne jännityksen takana oli niin iso. Sen peittely yritykset ja sen kanssa päälle liimatut selviämiskonstit veivät vain energiaa jotka kävi pidemmän päälle todella raskaaksi. Enja kanssa päästiin todella pureutumaan jännitysten juurisyihin ja purkamaan ne pois!

JÄNNITYKSILLE ON SYYNSÄ

Omat esiintymispelot ja jännittyneisyys juonsi juurensa kouluaikoihin. Yläasteella luokassa oli aika ikäväkin tunnelma välillä ja luokan kovaäänisimmät piti tilanteita hallussaan. Jos erehtyi sanomaan väärän vastauksen tai jotain hassua sai usein kuulla monta kuukautta suoraan sanottuna kova äänistä vittuilua koulun käytävillä ja pihalla. Omaa nimeä saatettiin huutaa kovaan ääneen kävellessäni käytävällä. Se oli yhdenlaista kiusaamista ja hyvin epämiellyttävän tuntuista huomioimista joka jätti jälkensä. Minusta tuli varovainen siinä miten esiinnyn ja olen, ylivarovainen myös sen suhteen mitä suustani päästän ja harkitsin sanojani tarkkaan. Kaikesta tästä tulin tietoiseksi Enjan valmennuksessa kun pääsimme purkamaan noita tilanteita joissa jännitykset syntyivät.

Taas sai itkeä ja volottaa, edelleen se nolotti mutta päästääkseen tunteet pois kehosta ne on käytävä läpi ja ylitettävä se häpeän tunne joka tunteiden näyttämiseen liittyy. Enjan käsissä ei kuitenkaan olisi voinut turvallisempi olo olla. Jätin toisen valmennuskerran jälkeen ison lastin taakseni ja viimeisissä lauluissa pääsin kiinni voimaani aivan eritavalla kuin ehkä ikinä tai ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen. Tuntui että minussa alkoi vapautua jotain mikä oli ollut kauan kateissa! Aivan mahtava tunne!  Tämän toisen valmennuskerran aikana minusta putosi niin iso lasti joka oli jumittanut kehoani KAUAN. Sain onnistumisen ja voiman tunteen laulaessani.

Seuraavalla viikolla unet oli hyvin vahvoja koska tunteita oli kohdattu taas urakalla. Yhdessä unessa olin menossa tekemään blogijuttua nyrkkeilijä Robert Heleniuksesta, hänellä on kokoa 2m ja 118kg , joten pelkoni oli unessa sen mukainen. Olimme sopineet että menen kehään hänen kanssaan. Pelotti aivan jäätävästi ja levittelin tyynyjä lattialle varmuuden vuoksi jos kaadun etten lyö päätä lattiaan. Huh! Herätessä oli sellainen olo että pelkoja päin on taas menty oikein urakalla ja tunsin ylittäneeni itseni!

Viikko suhahti ohi taas aivan käsittämättömän nopeasti ja taas matkustin Tampereelle, tällä kertaa mieheni ja taaperomme kanssa. Olin aika innoissani tästä viimeisesstä kerrasta. Olin löytänyt laulamisen ilon ja vapatunut isoista peloista. Pääsin studiolle ja oli ihan taas nähdä ja halata Enjaa. Hänestä oli tullut nopeasti tutun ja tärkeän oloinen ihminen. Joskus kun tapaa jonkun uuden ihmisen, hänessä on jotain spesiaalia, ja Enjassa on sitä! Hän tekee työtään täysillä ja sydämestä käsin, se todella välittyy.

[wpvideo 2w1T2u1j]

Viimeisellä kerralla lauloin mm. Johanna Kurkelaa ja löysin ihmetyksekseni itsestäni yhä enemmän ja enemmän laulajaa. Alun hengitysharjoitukset tuntuivat aikaisempaa helpommilta ja huomasin todellakin kehitystä tapahtuneen. Koko kehoni oli selvästi rennompi ja minun oli helpompi hengittää syvään. Valmennus oli vapauttanut minussa paljon. Laulamiseni kuulosti aivan erilaiselta nyt kuin alussa. Olin kolmen viikon aikana kohdannut juuri ne epämiellyttävät asiat joista pelkoni ennen valmennusta minua varoitteli mutta en olisi voinut olla tyytyväisempi että menin ne tunteet läpi enkä suostunut pelon sanelemana elämään niiden ehdoilla.

Tässä valmennuksessa oli ihana saada kokemus ettei tarvitse olla täydellinen tai huippulahjakas tullakseen juhlituksi! Viimeisellä kerralla lauloin myös nauhalle ilman säestystä Enjan kuunnellessa. Sellaista en olisi ikinä voinut kuvitellekaan tekeväni ensimmäisellä valmennuksella mutta kolmessa viikossa voi näköjään tapahtua pieniä ihmeitä. Kiitos Enjalle huipusta valmennuksesta. Oma laulaminen jatkuu ehdottomasti ja uudet tuulet laulamisen suhteen on jo mietinnässä, niistä ehkä lisää blogissanikin myöhemmin. Jos haluat laulaa mutta sinulla on siihen kynnys osallistu Enjan valmennukseen! Voit saada siitä todella paljon. Enjan käsissä sinun on mahdollista purkaa esiintymispelkoa ja löytää itsestäsi laulamisen ilo ja taito.

Enjan omien sanojen mukaan hän ei ole lauluvalmentaja vaan karaoke- ja esiintymisvalmentaja. Hänen erikoistaitonsa on todella pureutua jännityksen syihin ja tarjota työkaluja jolla ne saadaan pala palalta purettua. Hän on kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi tunnetaito-valmentajaksi ja siitä osaamisesta on todella isosti hänen työssään hyötyä. Hänelle laulaminen on intohimo ja hän osaa juhlia toisen mukana laulamisen iloa. Yksi parhaista asioista oli, että hän juhli omaakin keskeneräisyyttäni laulajana. Tämä täytyy jokaisen kokea itse!

Enja Ikäheimo on Suomen ainoa karaokevalmentaja. Hän on myös ratkaisukeskeinen EFT tunnetaito-ohjaaja. Enja antaa laulu- ja esiintymisvalmennusta Tampereella. Saat Enjaan yhteyden hänen sivujensa kautta www.vinkkejakaraokelaulajille.fi
Voit myös lähettää hänelle viestiä hänen profiilinsa kautta Enja Ikäheimo facebookissa  tai sähköpostilla enja.ikaheimo@gmail.com
tai soittaa suoraan numeroon 045 1396155

ELOKUUN AJAN TUTUSTUMISKÄYNTI  ENJAN VALMENNUKSEEN ON
UUSILLE ASIAKKAILLE ILMAINEN! Tartu tilaisuuteen!
Onnistumisen iloa laulamisen parissa! <3 

2 Kommentit

 1. Minnea/Minnean muruja

  Laulaminen on kyllä ihana tapa ilmaista luovuutta! En ole ennen kuulutkaan karaokevalmentajasta! Hienoa, että olet päässyt treenaamaan hänen kanssaan! Ja mahtavaa, että valmennuksesta on ollut apua!

  Mukavaa aikaa sinulle laulamisen parissa!

  Vastaa
 2. Niina / une petite life

  Laulaminen on kyllä ihanaa ja menee niin tunteisiin<3! Oispa mahtavaa saada tällaista opetusta! Ihan uus juttu mullekin tällainen karaokevalmennus. 🙂

  Vastaa

Trackbacks/Pingbacks-linkit

 1. Rentouta itsesi oman äänesi avulla - Kultainen sulka - […] oman äänen käytön kehittäminen selkeäksi teemaksi tähän hetkeen. Ensin sain ilon tutustua Enjaan joka tekee loistavaa työtä laulamisen ja…

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *