Nokkosensiemenistä voimaa väsymykseen

Nokkonen on Suomen luonnon oikea voimayrtti. Useimmat tietävät sen lehtien käyttökelpoisuuden ja ravinteikkuuden. Lehdet kannattaa taltioida niiden ollessa parhaimmillaan heti keväällä tuoreiden nokkosenversojen ilmestyessä. Nokkonen on kuin luonnon oma pinaatti, mutta parempi. Se sisältää seitsämän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti sekä runsaasti piitä ja viisi kertaa enemmän c-vitamiinia kuin appelsiini. Se on yksi terveellisimmistä kasveista mitä luonnosta voi löytää.

Nokkonen käy  ruoanlaittoon monin tavoin. Nokkosletut ja keitto ovat herkullisia voimaruokia. Nokkosta voi lisätä myös munakkaaseen, leipätaikinaan ja moneen muuhun ruokaan. Itse lisään sitä myös talvella kuivattuna jugurtin tai smoothien joukkoon. Sitä voi käyttää tuoreeltaan, kuivattuna ja teenä. Nokkosta voi käyttää myös kauneudenhoidossa. Nokkonen auttaa lisäämään hiustenkasvua ja vahvistaa hiuksia. Nokkosvedestä tehty hiushuuhde tekee hiuksista kiiltävät.

Nokkosensiemenet erityisesti ovat todellinen voimanlähde. Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Sen sanotaan auttavan burn outiin ja ahdistukseen. Kaamoksessa se voi antaa voimia ja helpottaa väsymystä. Olen kuullut sen myös lievittävän pelkoja. Nokkoset siemenet voivat tuoda apua keskittymiskyvyn parantamiseen ja yleiseen levottomuuteen.

Nokkosen on todettu lievittävän myös hermokipuja. Sen siemenet voi vahvistaa libidoa ja niitä on käytetty potenssilääkkeenä.  Nokkosen siemeniä annetaan kanoille muninnan lisäämiseksi. Sydämen tai munuisten vajaatoiminnasta kärsiville ihmisille nokkosta ei kuitenkaan suositella. Nokkonen valittiin vuoden 2012 rohdoskasviksi!

”Nokkonen lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää, kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa sekä parantaa yleensäkin verenkiertoa. Kasvi sekä supistaa että laajentaa verisuonia, lisää virtsan, hien ja sapen eritystä, edistää ruoansulatusrauhasten toimintaa, tyrehdyttää verenvuotoja, irrottaa limaa, irrottaa ja hajottaa virtsahappoa ja stimuloi maksaa. Lisäksi se rauhoittaa keskushermostoa ja lievittää kipuja. Nokkonen supistaa virtsarakkoa ja limakalvoja ja normalisoi suolen toimintaa. Nokkonen lisää vastustuskykyä ja immuunipuolustusta. Talviset nokkoskuurit saattavat estää kesäistä heinänuhaa ja allergiaa. ” – Terveydenhoitouutiset


Älä käytä nokkosta pitkiä aikoja yhteen menoon ilman taukoja.

nokkoset2

Voisiko olla niin että ne ravinteet mitä tarvitsemme eniten, onkin luonnosta helpoiten saatavilla. Nokkonen on täynnä terveyttä ja sitä kasvaa lähes joka paikassa! Sitä on kesäisin helposti saatavilla ja se kannattaa todellakin hyödyntää! Nokkonen on terveellisempi kuin moni kaupan vihannesosastolta saatava kasvis. Se on kuin luonnon ravintolisä. Nokkosta nauttimalla tankkaa itseensä terveyttä.
Edelleen on mahdollista kerätä ja kuivata nokkosen lehtiä talteen mutta erityisesti nokkosensiemenien keruuaika alkaa olla juuri nyt käsillä. Keräsin itse siemeniä kotimme läheltä tuttujen kävelyreittien varrelta. Nokkoset ovat niin pitkävartisia että ne ovat puhtaita kunhan keräät ne kaukaa autoteistä. 50 metriä on suositeltu minimi etäisyys autotiehen. Nokkosensiemenet on valmiita kerättäväksi kun pieniä kukannuppuja ei enää näy ja siemenvarret roikkuvat raskaina alaspäin. Kerää nokkosensiemenet mieluiten hanskat kädessä, myös siemenet ovat täynnä polttavia karvoja. Itse napsaisin saksilla varren suoraan isoon laukkuun jolloin kosketus kasviin jäi vähäiseksi ja säästyin isoimmilta pistoksilta.

nokkoset

Keräsin kimpun nokkosen latvoja jotka pistin pieniin kimppuihin roikkumaan seinän vierustalle. Viikon kuluessa kimput ovat kuivuneet. Kuivatut siemenet on helppo riipiä varsista ja erotella siivilän läpi erilliseen astiaan. Tämän parempaa voimaruokaa ei voi olla kesän jäljiltä talletettuna talvivarastoon.

1-2 ruokalusikallista siemeniä päivittäin nautittuna pitää vastustuskyvyn korkealla ja väsymyksen loitolla. Pidä kuitenkin välissä taukoja jolloin et niitä käytä. Pidempään käytettynä yhtäjaksoisesti siemenistä voi olla myös haittavaikutuksia.  Siemeniä voi lisätä esimerkiksi jugurtin, myslin tai smoothien sekaan. Ne voi myös pureskella sellaisenaan. Nokkosensiemenet suoraan luonnosta ovat aivan ilmaista lisäravintoa talveen!

Jos et pysty tai halua poimia itse nokkosensiemeniä niin voit ostaa niitä suoraan tästä. Rovaniemeläinen  Arctic Warriors myy muiden luonnontuotteiden ohella myös villinokkosen siemeniä ja lähettää ne suoraan kotiisi. Nokkosensiemenet ovat todellinen täsmäase talven flunssakausia ja kaamosväsymystä vastaan joten huolehdi talvivarastoosi siltä osin kuntoon nyt heti. Mieli & kehosi kiittää.


7 Kommentit

 1. Pia

  Oi, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Itse en juuri koskaan syö lääkkeitä vaan uskon juuri kaikkeen luonnonmukaiseen. Pitää huomenna lukea blogiasi paremmin.

  Vastaa
 2. Minna M

  Nokkosen lehtiä on kyllä kuivumassa, mutta siementen käytöstä en tiennytkään. Kiitos vinkistä!

  Vastaa
 3. Nimetön

  Saako siemeniä ostaa jostain Raumalta?

  Vastaa
  • miaumai

   Onko Raumalla Ruohonjuuri kauppaa? Sieltä ehkä saa. ☺

   Vastaa
 4. Suvi Saranki

  Hyvä muistutus nokkosten käytöstä! Itse olen niitä joskus aktiivisemmin käyttänyt, nyt taas päässyt unohtumaan. Täytyykin muistaa kerätä vielä kun niitä on!

  http://www.dailychic.fi

  Vastaa
 5. Hanna-Mari

  IInhoan nokkosia luonnossa, sillä onnistun jotenkin aina osumaan niistä jokaiseen. Tämä kuitenkin herätti mielenkiinnon katsella tuota inhottavaa kasvia toisella tavalla. Ehkäpä lähden etsimään hyviä nokkospuskia 🙂

  https://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  Vastaa
 6. Elsi

  Minulle on opetettu että nokkosen siemeniä ovat vain ns.tyttönokkosen siemenet. Poikanokkosen tuuheat roikkuvat eivät ole siemeniä vaikka houkuttelevalta näyttävätkin.

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *