Mitä on TRE-traumojen ja stressinpurkuliikkeet?

27.08.2017 | Pelko | 0 Kommenttia

Heinäkuun aikana tutustuin TRE-menetelmään Tiia Knuutisen johdolla. Tämä kirjoitus on kirjoitettu yhteistyöstä hänen kanssaan. Tiialla on Helsingin Pikku Huopalahdessa tila nimeltä Hellä Mieli. Tiian sanojen mukaan hänen yrityksensä nimi kuvastaa mielentilaa jonka voimme omaksua. Se sisältää sallivuutta ja myötätuntoa itseämme kohtaan suorittamisen ja ankaruuden sijaan. Hellä Mieli on kaunis ja harmoninen tila meren rannalla melko lähellä Helsingin keskustaa. Siellä Tiia vastaanottaa sekä ryhmiä että yksilöasiakkaita. Hänen palveluihinsa kuuluu Tre-menetelmä, mindfulnessohjaus ja jännittäjien tueksi kehittämänsä kurssit.

Olin aikaisemmin lukenut TRE mentelmästä valtamedian uutisista. TRE-menetelmän on kehittänyt Amerikkalainen tohtori David Berceli joka on kehittänyt ja opettanut metodiaan jo yli 20 vuoden ajan ympäri maailmaa. TRE-menetelmää on käytetty niin yksilöterapiassa kuin suuronnettomuuksia kokeneille ihmisille. TRE:stä on ollut tukea mm. suurissa luonnonkatastrofeissa perheensä menettäneiden keskuudessa ympäri maailmaa kuin jokapäiväisen stressin purkamisessa tavallisten ihmisten arjessa. Itselläni on myös trauma taustaa joten lähdin kokeilemaan TRE:tä korkein odotuksin. En tiennyt mitä tuleman piti, tiesin vain että kehoa tärisytetään hoidossa, en muuta.

e-n-photographies-54150

Kun ensimmäistä kertaa astuin sisään Tiian hoitolaan olin jännittynyt mutta harmoninen hoitotila rauhoitti mieltä. Lattioille oli aseteltuna joogamattoja ja tyynyjä. Tunnelma oli hyvin rauhallinen ja juttelimme alkuun Tiian kanssa hoidosta. Tiian sanat kolahtivat heti kun hän puhui siitä miten trauman kokenut usein lukittautuu mielen tasolle ja menettää yhteyden kehoonsa.

Tämä oli minulle hyvin tuttua, lähes päivittäistä, ja olin kokenut juuri ennen Tiian luokse tuloa tilanteen jossa yhteys kehooni oli taas kerran katkennut jolloin koin epätodellisuuden tunteen. Tilanne oli niinkin tavallinen kuin olin ostamassa teetä R-kioskilta. Jostain syystä maksun yhteydessä minusta tuntui hyvin epätodelliselta. Olin jo vuosia kokenut niitä oloja, ehkä aina, ja olin oppinut selviytymään niiden kanssa. Olot olivat hieman vaimentuneet eikä niissä enää herännyt esimerkiksi voimakasta paniikin tunnetta mitä joskus, mutta edelleen ne olivat arkipäivää.

Heti Tiian kanssa juteltuani ymmärsin mistä noissa toistuvissa tilanteissa ja olotiloissa oli kyse. Jokin hyvin alitajuinen osa minussa reagoi joihinkin pieniinkin ärsykkeisiin jotka jollain vain hyvin hienovaraisella nyanssilla saattoi muistuttaa minua jostain aikaisemmasta traumatisoineesta tapahtumasta.

Traumojahan meille syntyy elämämme aikana niin isoja kuin pieniäkin joita emme suurinta osaa edes tietoisesti pysty muistamaan. Alitajunta kuitenkin muistaa ne, eikä kehomme unohda mitään mitä sinne on varastoitunut. Noissa epätodellisen tuntuisissa hetkissä mieli blokkaa yhteyden kehoon, pyrkien suojelemaan minua siltä tunteelta joka kehooni on varastoitunut. Mieli ei anna tuon tunteen nousta ja koen eräänlaisen dissosiaation, epätodellisuden tunteen.  Kirjoitin dissosiaatioista aikaisemmin blogissani.

Sain suuren AHAA-elämyksen oivallettuani tämän heti ensimmäisen viidentoista minuutin aikana juteltuani Tiian kanssa. Tunsin helpotusta siitä että oloihini voisi löytyä apua. TRE-menetelmä nimenomaan auttaa purkamaan nuo alitajuiset kehoon lukkiutuneet traumat ja stressit jolloin mielelle ei ole enää niin paljon töitä suojella ihmistä omilta tunteiltaan.

Kehoon lukkiutuneiden traumojen ja tunteiden väistely ja torjuminen vie valtavasti energiaa. Kun tunteet vapautuvat vapautuu energiaa myös enemmän erilaiseen, vapatuneempaan, olemiseen. Kehon ei tarvitse enää jännittää ja ihmisen on helpompi ottaa rennosti. Ehkä vasta jännitysten vapuduttua ihminen voi  oivaltaa että oli jännittänyt. Stressiin ja traumaankin tottuu. Mieli osaa kehittää niin hyviä suojamekanismeja että niiden olemassaoloa ei enää edes huomaa. Vasta kun keho vapautuu, vapautuu mielikin ja se voi avata aivan uudenlaisia kokemusmaailmoja elämiseen. Näin kävi minullekin TRE:n parissa.

oliver-pacas-191069

Ensimmäisellä kerralla opettelimme saamaan aikaan kehoon tärinän. Oletin alkuun että, TRE:ssä on tarkoitus maata lattialla ja tärisyttää itse kehoa mutta tärinä saatiinkin aikaan erilaisilla liikkeillä jolloin keho alkaa täristä luonnostaan ilman minkäänlaista yrittämistä tai pakottamista. Ensimmäisissä alkuharjoitteissa koin fyysistä pahoinvointia, tunnistin olon samaksi kuin intensiivisen joogaharjoituksen jälkeen. Tunteet nousivat kehosta voimalla ja se tuntui oksettavana olona. TRE:tä tehdessä on kuitenkin tärkeä kuunnella kehoa ja olotilaa eikä ole tarkoitus mennä psyykkisesti tai fyysisesti mihinkään syviin tiloihin vaan tarkoitus on pysyä läsnäolevana ja varmistua koko ajan että hoito tuntuu ennenkaikkea miellyttävältä.

Kun keho alkoi täristä se tuntui luonnolliselta ja rentouttavalta. Itselleni ei nousut mitään voimakkaita tunteita Tiian ohjauksessa mutta kotona muutaman päivän päästä kyllä. Tunteet nousi niin voimalla että pelkäsin saavani paniikkikohtauksen ja kai se sellainen lievästi olikin. TRE siis voi todella nostattaa tunteita pintaan ja se onkin syytä aloittaa asiantuntevan ohjaajan käsissä. Tiian opettamilla ohjeilla olisin voinut jatkaa TRE-harjoituksia kotona mutta en uskaltanut. Odottelin suosiolla seuraavaan tapaamiskertaan parin viikon päähän. Huomasin kuitenkin heti ensimmäisen kerran jälkeen että olin jotenkin enemmän kehossani kuin aiemmin. Omissa nahoissa oleminen tuntui jotenkin turvallisemmalta. Se oli hyvä ja uudenlainen tunne.

“Kaikissa ihmisissä on sisäinen kyky parantaa itsensä traumaattisesta kokemuksesta.”  ― David Berceli, Trauma Releasing Exercises” 

Parin viikon päästä seuraavalla tapaamiskerralla kerroin Tiialle etten ollut uskaltnut harjoittaa kotona TRE:tä  saamastani paniikkikohtauksen tapaisesta tunnevyörystä johtuen. Paniikkikohtaushan tulee ainakin oman kokemukseni mukaan siitä kun mieli yrittää luoda suojamekanismin nouseville tunteille. Hyvin moni ihminen kärsii paniikkkikohtauksista eikä koe saavansa niihin apua muusta kuin lääkityksestä. Paniikkikohtauksien syitä ei ymmärretä tarpeeksi. Oma ajatukseni on että ehkä itsetuntemus oman kehotietoisuuden kautta voisi olla avuksi. Tiian sanojen mukaan TRE:stä voisi olla hyötyä purkamaan paniikkkihäiriön taustalla olevia tunteita kehosta. Paniikkikohtauksen laukaisemisena voi toimia jokin kehoon lukittautunut trauma joka pyrkii vapauteen.

”Kulttuurimme kehityksen seurauksena olemme kadottaneet yhteyden vaistoihimme  mutta ne ovat tärkeä osa kyvyssämme kohdata trauma ja selviytyä traumaattisen tilanteen jälkeen. ”
― David Berceli, The Revolutionary Trauma Release Process:
Transcend Your Toughest Times

Tällä toisella kerralla täriseminen tuntui aivan yhtä luonnolliselta ja miellyttävältä kuin ensimmäiselläkin kerralla. Nyt en tuntenut enää edes alkuharjoitteista pahoinvointia. Toisesta kerrastakin jäi miellyttävä olo ja sovimme että jatkan TRE harjoitteiden tekemistä kotona. Teimmekin mieheni kanssa yhdessä muutamaan otteeseen TREtä. Mies totesi sen myös rauhoittavan kehoa ja tekevän hyvää.

TREtä voi käyttää johdantokurssin käytyään kotona itsehoitomenetelmänä. Siitä on apua päivittäin nousevien tunteiden purkamiseen kuin syvempien stressinaiheuttajien ja traumojen työstämiseen. On kuitenkin erittäin tärkeä huomioida aina ettei tee mitään mikä alkaa tuntua tukalalta tai epämiellyttävältä. TREssä ei ole tarkoitus laukaista tunteita voimalla pintaan, vaan purkaa niitä hellävaraisesti ajan kuluessa. Kehoon lukittautuneet tunteet ovat kerääntyneet sinne vuosien aikana, niiden purkaminenkaan ei siis käy yhdessä yössä tai yhdessä viikossa. Anna siis aikaa ja ymmärrystä itsellesi omien tunteidesi kanssa.

vladimir-kudinov-12761

Kun koemme järkytyksen kehomme reagoi siihen ensimmäisenä. Keho on se joka vastaanottaa ja lukitsee tunteet ja kokemukset sisälleen. Sen takia esimerkiksi shokissa on luonnollista että keho alkaa täristä. Kun pelkäämme saatamme täristä ja varsinkin eläimet pelätessään tärisevät aivan luonnostaan. Tämä on kehon tapa purkaa jännitystä pois uhkaavan tilanteen jälkeen. Aina se ei kuitenkaan toimi vaan ihminen ei anna kehon luonnollisen reaktion kummuta kehosta vaan ikäänkuin jännittää sen näkymättömiin. Ihmiset hallitsevat kehoaan liikaa kulttuurissamme olloin luonnollisuus katoaa.

Olisi hyvä oppia kuuntelemaan enemmän kehon viestejä ja luonnollisia reaktioita eri tilanteissa. Oppia liikuttamaan kehoa sen tarpeiden mukaan. Sen sijaan olemme hyvin usein kuin lukittautuneita sisältä eikä liikkuvuutta sallita sen luonnollisemmassa muodossa. Tähän on tullut avuksi TRE-stressipurku liikkeet. Meillä jokaisella on enemmän tai vähemmän traumaattisia kokemuksia ja koemme enemmän ja vähemmän stressiä päivittäin. TRE ei ole tarkoitettu vain traumojen purkamiseen vaan myös jännitystilojen, ja stressin purkuun. TRE:n ansiosta kehon liikkuvuus ja rentous palautuu luonnollisemmalle tasolle kun sinne ei pääse kerääntymään jännitystiloja. TRE:tä voi käyttää vaikka päivittäin itsehoitomenetelmänä kun on ensin käynyt ohjatun alkeiskurssin.

Tre-menetelmää käyttäneiden  mukaan he ovat kokeneet muutoksen mm.
– Vähemmän traumaperäisen stressihäiriön oireita
– Parempi stressinsietokyky
– Unenlaatu on parantunut 
– Vähemmän parisuhdekonflikteja
– Lihaskipujen väheneminen
– Yhteys omiin tunteisiin parempi ja kyky kontrolloida niitä parantunut
Lähde: TraumaPrevention.com

Kotona olemme tehneet mieheni kanssa nyt TRE-harjoituksia kahdestaan ja hänkin kokee sen erittäin luonnolliseksi tavaksi purkaa kehojännityksiä. Itse olen löytänyt enemmän läsnäolon kykyä TRE:n kautta ja dissosiaativiiset epätodellisuuden tunteet ovat lähes tulkoon kokonaan kaikeksi ihmetyksekseni poissa. En olisi koskaan uskonut niiden yhteyttä tähän hoitoon. Ne olivat kuin jotain minkä kanssa piti vain elää ja tulla toimeen mutta ne olikin hoidettavissa vieläpä melko helposti ja hyvin luonnollisella tavalla.

Suosittelen käyymään Tiian asiantuntevissa ja rauhallisissa käsissä aloittelemassa tätä matkaa omaan kehollisuuteen TRE:n parissa. Matkasta voi tulla antoisampi kuin osaat kuvitella ja monta isoa painolastia tippua matkasta.

Hellä Mieli on Tiia Knuutisen hyvinvointialan yritys jonka tilat sijaitsevat Pikku Huopalahdessa Helsingissä. Saat yhteyden Tiian sähköpostitse tai  Hellä Mieli kotisivujen kautta. Saat TRE-yksilöohjauksesta 10 euron alennuksen kun mainitset varausvaiheessa koodin KULTAINEN SULKA.

Hellä Mielen ajankohtaiset tapahtumat:
TRE & Mindfulness-kurssi la 23.9.2017 LUE LISÄÄ

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *