Rennot leuat ja muita vinkkejä laulajille

09.01.2018 | Laulaminen | 0 Kommenttia

Kävin viime syksynä Liisi Petterssonin Laulu liikkeelle-lauluryhmässä josta kirjoitin aijemminkin blogiini. Tämä postaus on jatkoa yhteistyöllemme ja kerron tässä kerron lisää tuon kurssin annista itselleni. Postauksen lopussa myös linkki Liisin ilmaiseen webinaariin Lauluäänen 3 tärkeintä salaisuutta.

Liisin kurssi oli matalan kynyksen ryhmäkurssi laulamisesta  kiinnostuneille. Moni kursilainen itseni mukaan lukien oli täysin aloittelija joka toivoi lisää laulua elämäänsä kurssin myötä. Kurssilla ei siis kilpailtu taidoissa vaan todella keskityttiin jokaisen omaan henkilökohtaiseen kehitykseen ja siihen mitä kurssi voi antaa jokaiselle itselleen. Sain kurssilla isoja oivalluksia ja kuten laulamisen parissa yleensä aina, myös jotain henkisellä tasolla vapautui. Kirjoitan näistä oivalluksista vielä lisää tulevassakin mutta yksi iso juttu minulle kurssilla oli tiedostaa omaa tapaani jännittää kehoa.

Kuten aiemminkin  laulamista kertovissa postauksissani olen maininnut; laulamisessa on kyse kokonaisvaltaisesti koko kehosta. Siihen kuinka ääni soi ja miltä se kuulostaa liittyy niin monet tekijät. Meillä kaikilla on omat kehityskohtamme. Yksi itselleni isoimmista kurssilla saamistani oivalluksista liittyi rentoutumiseen ja erityisesti leukoihin. Minulla on ollut jo vuosia tapana jännittää leukoja. Laulukurssilla Liisin ohjeistuksen lomassa huomasin että tuo jännittäminen on melkeinpä kroonista. Takahampaiden ei Liisin mukaan kuulu olla yhdessä muuta kuin pureskellessa ruokaa ja minulla ne olivat koko ajan yhdessä. Tämä oli minulle ihan uusi tieto. Pidin takahampaita jatkuvasti yhdessä, vaikkakin kevyesti, niin silti jännittäminen leuoissa oli jatkuvaa koska se ei ole luonnollinen lepoasento leuoilla. Kurssin jälkeen olen tietoisesti kiinnittänyt huomiota siihen että leukani ovat rennot, muutakin kuin laulaessa. Saan monta kertaa päivässä edelleenkin tiedostaa tämän saman asian. Asia jota on toistanut vuosia ei ole helppo pois oppia. Olen tänä vuonna kuitenkin ottanut suuremmaksi tavoitteeksi päästä noista vuosien aikana kertyneistä kireyksistä leuan ja niskan alueella ja Liisin kurssi oli siihen iso sysäys. Liisi suositteli minulle myös Voice well hoitoa josta olen aiemminkin kuullut mutten koskaan vielä päässyt kokeilemaant. Tästä hoitokokemuksesta tuleekin varmasti postaus tämän vuoden aikana kunhan löydän ensin sopivan tekijän.

DSC_0590.JPG

Liisin lauluryhmässä käytiin paljon kasvojen lihaksiin keskittyviä harjoituksia läpi. Pyöriteltiin kieltä, auottiin suuta, rentoutettiin leukaa ja poskia. Harjoitusten tarkoitus oli tulla tietoisemmaksi omista kasvoista ja opetella vahvistamaan ja rentouttamaan näitä lihaksia joita ei oikeastaan juuri koskaan muuten tule edes ajatelleeksi. Suu ja suun alueen lihaksisto on aika pitkälti huomiotta ihmisen normaalissa elämässä useimmiten. Laulamiseen erityisesti kasvojen alueen lihakset vaikuttavat kuitenkin paljon, tai lähinnä se kuinka tietonen niistä on ja kuinka tietoisesti osaa käyttää niitä äänen tuottamisen aikana laulaessa. Tätä kaikkea voi harjoitella asiansa osaavan opettajan johdolla. Itselleni tuottaa edelleen vaikeuksia pitää leukoja rentona laulaessa tai kontrolloida esimerkiksi kielen asentoa. Kieli vaikuttaa paljon siihen miltä sanat ja ääntäminen kuulostaa. Kun ei ole koskaan aikaisemmin kiinnittänyt huomiota oikeastaan koko kielen olemassaoloon vaan se on saanut elää aivan omaa elämäänsä ei ole helppoa yhtäkkiä saada sitä hallintaan.

Kielen pyöritteleminen ja muut naaman venytys harjoitukset tuntuivat hassuilta eikä naurunhörähdyksiltä vältytty kurssilla mutta niissä piilevä suurempi viisaus alkoi valjeta pikkuhiljaa kaiken koomisuuden lomassa. Omaa lauluääntä pystyy kehittämään  myös oman kasvojen lihaksiston hallinnan myötä ja laulamiseen pystyy vaikuttamaan pienin nyanssein niin moni eri tavoin.

Kun on kerran laulamisen tielle lähtenyt niin siitä tuntuu avautuvan aivan ihmeellisen hieno oma maailmansa joka johdattaa oman kehonkin ymmärtämiseen koko ajan syvemmälle. Jos tahdot oivaltaa laulamisesta lisää tai kenties päästä laulamisen makuun ehkä ensi kertaa elämässä niin Liisin opissa se onnistuu todella matalalla kynnyksellä. Hänellä on nyt tulossa ilmainen webinaari josta saat arvokasta tietoa laulamisen maailmasta.

Lauluäänen 3 tärkeintä salaisuutta -webinaari 15.1.2018 klo 19:00
Ilmoittaudu mukaan tästä.

0 kommenttia

Trackbacks/Pingbacks-linkit

  1. Laulu liikkeelle-ryhmävalmennus - Kultainen sulka - […] Kurssille kuului myös 20 minuutin henkilökohtainen valmennushetki Liisin opastuksella. Omassa valmennuksessani keskityttiin siihen miten saisin leukaani rennommaksi. Sekin kun…

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *