Sitruunamelissa lievittää ahdistusta

31.07.2018 | Luonto | 0 Kommenttia

Kävimme puutarhaliikkeessä pari päivää sitten ekaa kertaa tälle kesälle. Kuten arvata saattaa näin heinäkuun lopussa olimme tottakai parhaasta sesongista myöhässä. Tänä vuonna puutarhanlaitto ei ole ollut ykkösprioriteettinani joten meille riittikin vain pienet kotiin viemiset mitä löytyi niistä valikoimista mitä vielä oli jäljellä. Tehtiin kuitenkin löytöjä ja nautittiin puutarhan yhteydessä olleen kahvilan tunnelmasta, tuoreista vadelmista, porkkanakakusta ja vadelmalimsasta. 

Löysimme kympillä metsämansikka-amppelin. Siitä riittää satoa kuulemma lokakuulle asti ja kun sille tekee kohopenkin niin ensi kesänä tulee taas uusia marjoja. Hyvä löytö. Edullisesti löytyi myös yrttejä. Kahdella eurolla ostin minttua ja sitruunamelissaa. Sitruunamelissa on yksi lempiyrttini. Siinä on ihana sitruunainen tuoksu. Löysin  ison yksilön kotiin viemisiksi jonka istutin suurempaan ruukkuun.

Nyt olenkin sitten napsinut lehtiä aina kuumaan veteen haudutettavaksi ja juonut iltateenä sitruunamelissateetä. Juomasta saa myös ihanaa virkistävää kesäjuomaa kun kuuman veden jäähdyttää ja heittää sekaan jääpaloja ja makeutukseksi vaikka hunajaa.

DSC_5151 (2).JPG

En ole aijemmin perehtynyt sitruunamelissan vaikutuksiin joten tutkin hiukan mitä vaikutuksia tällä ihanan tuoksuisella yrtillä sanotaan olevan. Ja kuten yrteillä yleensäkin myös sitruunamelissalla on historiansa rohdoskäytössä.

Sitruunamelissan tieteellinen nimi Melissa (mehiläinen) officinalis (lääkkeenä käytetty) kuvastaa kasvin historiaa. Sen sanotaan olevan mehiläisten lempiyritti.  Kasvia käytettiin ennen rohdos- ja mesikasvina ja vasta myöhemmin mausteena.  Sen lehdet  tuoksuu ja maistuu sitruunalta niinkuin sen kukista kerätty hunajakin.

Sitruunamelissa kuuluu huulikukkaiskasvien sukuun. Siinä on isot pehmeän tuntuiset sahalaitaiset lehdet. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa kaikissa niissä ruoissa mihin sitruunakin sopii. Se sopii myös erinomaisesti juomiin ja itse suosinkin sitä juuri juomien mausteena.

Sitruunamelissaa on perinteisesti pidetty sydäntä vahvistavana yrttinä. Siitä voi olla apua myös kuukautiskipuihin. Sitruunamelissan vaikutuksista on tehty  tutkimus ja tuloksista päätellen se rauhoittaa ahdistunutta mieltä. Sitruunamelissateetä on hyvä nauttia ennen nukkumaan menoa,  koska se voi auttaa myös unettomuuteen.

Koehenkilöillä tehdyssä tutkimuksessa sitruunamelissan on havaittu nopeuttavan herpesrakkulan paranemista. Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa ilmeni, että sitruunamelissan antioksidanteista voi olla apua lievän ja keskivaikean Alzheimerin taudin hoidossa. Lähde: Anna

Sitruunamelissassa on antiseptisia vaikutuksia ja sitä käytetään ulkoisesti   mm. hyönteistenpistoksiin. Kasvissa  on muiden vaikuttavien aineidenlisäksi mm. rosmariinihappoa. Sillä on havaittu positiivisia vaikutuksia muistiin.

bannersaippua2 (1)

Lähde yrttiaika.fi , verywellhealth.fi, yrttitarha.fi

Lue myös artikkelini:
Luonnon oma ”mobilat” lievittää lihaskipuja parissa minuutissa
Rosmariinin tuoksu parantaa tutkitusti muistia
Nokkosensiemenistä voimaa väsymykseen
Kanervankukkatee rauhoittaa
Korianteri on superyrtti

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *