Uuden ajan yrittäjät osa 11 – Heli Kosonen valmistaa kierrätysfarkuista persoonallisia luomuksia

21.07.2018 | Työ, Yrittäjyys | 0 Kommenttia

Tämä on uuden ajan yrittäjät – haastattelusarjan 11. osa. Haluan tässä haastattelusarjassa tuoda esille yrittäjiä jotka toteuttavat jotain ainutlaatuista, ehkä täysin uniikkia menetelmää ja konseptia Suomessa.

Tässä osassa esittelen teille pukeutumisneuvoja ja mallimestari Heli Kososen. Heli luo ainutlaatuisia ja uniikkeja kierrätysvaatteita farkuista. Ompelutaidot Helillä kulkevat jo suvussa mutta yrittäjäksi ryhtyessään hänen piti kohdata siihen liittyvät epävarmuudet sukunsa ensimmäisenä yrittäjänä.

Alempana  haastattelussa Heli kertoo mm. kuinka hänen oma farkkuvaate-mallisto Heleganssi syntyi.

Kerro vähän itsestäsi kuka olet?

Heli Kosonen, toimin yrittäjänä Ompelimo HeliKossa ja Heleganssi – kierrätysfarkku malliston kehittäjä. Ammattikoulupohjaiset vaatetusalankoulutukset, viimeisin opistotason Mallimestari ja Pukeutumisneuvoja EAT, joilla itseäni tituleeraan. Työkokemusta monipuolisista vaatetusalan töistä.
Kotoisin Lieksasta, tieni olen kulkenut Kuopion, Kemin ja Kotkan kautta Siilinjärvelle, miehen perässä totta kai.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Yksinyrittäjänä teen kaikki materiaalihankinnasta lopputuotteen myymiseen ja toimittamiseen suoraan asiakkaalle, juuri hänelle tehtynä.
Mittatilaustyönä tilaaja saa sellaisen tuotteen, jota voi pitää useita vuosia, muunnellen vain asusteita ja muita vaatekappaleita. Luottovaate, jonka toimivuuteen, vaatehuoltoon ja mitoitukseen voit luottaa. Jossa elämisenvarat ovat tuotteen sisäpuolella.
Wau –efektiä sitä haluaville.

Mikä sai sinut innostumaan alasta jolla teet nyt töitä? Haaveilitko alaan liittyvistä asioista jo lapsena vai löytyikö se vasta aikuisiällä?

Lapsena leikin nukeilla vaateleikkejä, kun samanikäisiä kavereita ei ollut lähellä.
Peruskoulussa vaatteiden valmistaminen käsityötunnilla jatkui koulun käsityökerhossa, jossa valmistin ensimmäisen punapohjaisen, ruudullisen paitani kuudennella luokalla.
Viime keväänä sain, nyt jo poisnukkuneelta äidiltäni, kuulla olevani neljännessä polvessa oleva ompelija, suoraan äidiltä tyttärelle.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi? Mistä erotit sen kutsumukseksesi?

On, koska se antaa joka päivä uusia elämyksiä. Tilaustöiden luovutustilanteessa tilaajien ilmeet ja kommentit palkitsevat. Jälkeenpäin tavatessamme, he kertovat täysin vieraiden ihmisten kommentoivan yllään olevia asuja. En voisi kuvitella tekeväni muuta.

Mikä on työssäsi parasta?

Jokainen päivä on uusi päivä, seikkailu, jonka polun loppua en näe aamulla, mihin se vie. Eiku- ompeleet, jotka näyttävät kärsivällisesti mitä on tulossa.

Mikä haastavinta?

Ajankäyttö, miten jaan työn, kodin ja sukulaissuhteeni välinen ristiriita. Intohimo työtäni kohtaan, osata lopettaa ajoissa.

Arjan takkimekko.png

Kannustettiinko sinua yrittäjyyteen ja oman kutsumuksen pariin lähipiirissä vai koitko vastustusta?

Mieheni kannusti työttömyysjakson (18kk)jälkeen yrittäjäkurssille. Pelotti, koska kukaan suvustani ei ollut yrittäjä.

Mistä sait rohkeuden tehdä täysin omanlaistasi juttua ja toteuttaa itseäsi uudella tavalla?  Mistä sait/saat eniten tukea ja apua toteuttaa unelmiasi?

En tiedä, oliko kyseessä rohkeus vai tyhmyys. Vuoden 2012 hiljaisen työtilanteen vuoksi, oli aikaa miettiä mitä tekisi näille hiljaisille, sesongin ulkopuolisille työajoille, kulut kuitenkin olivat samat.

Työtiloissani perheeni farkut muovipussissa osuivat silmiini ja suurimman osan elämästäni vaatetusalalla takkeja tehneenä, mietin farkkutakin suunnittelua ja valmistusta, ainakin itselleni.

Yrittäjäkollegani näki takkini, ja hän vei sen protomallini Marttojen iltaan. Sieltä tuli positiivista palautetta, ja kollega soitti kirpparilta ostavansa 160 farkut, joista ensimmäiset farkkutakkini näkivät päivänvalon. Jälkeenpäin voin todeta, että Heleganssi- malliston aloittaminen oli työvoitto ja pelastus ompelimolleni, Heleganssi -nimen sain rekisteröityä vuonna 2016.

Oletko onnistunut luomaan unelmatyösi?

Kyllä olen, ja palkitsevinta on nähdä asiakkaideni reaktiot tilaamastaan tuotteesta.

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Haaveet? On, saada tehdä uusia malleja, innostua jokaisesta entisistä lempifarkuista, joista voin jatkaa niiden elämää uudessa muodossa.

Missä erityisesti olet onnistunut?

Säilyttämään intoni uuden tutkimiseen, uteliaisuuden mihin rahkeeni riittävät.

 Kun katsot taaksepäin tekisitkö jotain toisin alussa?

Menneisyydessä en muuttaisi mitään, tämä oli polku, jota kuljen, mutkitellen, eiku-ompeleita tehden.

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle, henkilölle joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

Usko unelmiisi, kuuntele asiantuntijoita,  mutta lopulliset ratkaisusi tee sydämelläsi. Ymmärrä luopua, jos vielä ei saata olla aika kypsä unelmasi toteuttamiselle. Monta eikua tarvitaan tiellä unelmaasi, älä luovuta, muokkaa unelmaasi koko ajan.

Verkostoidu, kysy asiantuntijoilta neuvoja, elämä ja yrittäminen on vuoristorataa. Pidä huolta itsestäsi, kukaan muu ei sitä tee puolestasi. Pidä muutama luottoystävä lähelläsi ja ole läsnä heille.

Ompelimo HeliKon kotisivut
Tykkää HeliKon sivuista facebookissa. 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *