Uuden ajan yrittäjät osa 9 – Haltijaemo Tuija Leinonen synnyttää haltijoita ihmisten maailmaan

Kannen kuva: Miira Zukale

Tämä on Uuden ajan yrittäjät – haastattelusarjan yhdeksäs osa. Tässä haastattelusarjassa tahdon esitellä teillä yrittäjiä jotka todella toteuttavat omaa kutsumustaan, kuuntelevat sisäistä ääntään ja luovat maailmaan todeksi jotakin uutta. Näitä yrittäjiä voi kutsua usein jopa  visionääreiksi.

Tällä kertaa esittelen teille aivan sananmukaisesti luovan visionäärin ja  upean yrittäjän; nukketaiteilija  Tuija Leinosen. Tuija kutsuu itseään haltijaemoksi. Hänen työnsä on synnyttää haltijoita meidän muiden iloksi. Hän puhaltaa satuolentoihin hengen ja tuo taian lähemmäs arkea.

Olen itse ostanut Tuijalta jo parina jouluna itselleni haltijan joululahjaksi ja kirjoittanut siitä blogiinkin. Olen myös ollut Tuijan haltijakutsuilla, jotka hän järjesti vuosia sitten kotonaan. Nykyisin haltijoita voi käydä ihastelemassa ja ostamassa  omasta haltijapuodista. Tuija avasi Pienen Haltijakaupan Helsingin Kruununhakaan muutama vuosi sitten. Käykäähän katsomassa ja kokemassa tuo ainutlaatuinen tunnelma! Minusta maailma tarvitsee enemmän juuri tälläisiä ihastuttavia satumaisia paikkoja.

Ihailen Tuijan kykyä elää luovaa elämää ja tuoda sadut kiinni arkeen. Mielestäni yksi arvokkaimmista kyvyistä on käyttää mielikuvitustaan ja nauttia sen suomista oikeuksista. Tuija inspiroi minua valtavasti tällä ainutlaatuisella tavalla elää omanlaista elämää ja toteuttaa työtään täysin omilla ehdoillaan.

Tämän haastattelun myötä saat sinäkin kuulla hieman  ihanan Tuijan ajatuksia ja kurkistaa haltijaemon maailmaan. Itse haltijoihin voit käydä tutustumassa Pienessä Haltijakaupassa paikan päällä. Nyt on Tuijan vuoro kertoa itsestään ja työstään.

Kerro hieman itsestäsi, kuka olet?

Minä olen Tuija Leinonen, HALTIJAEMO. Kainuulaisjuurinen haltijoiden synnyttäjä.
Olen 54-vuotias nainen, Inka-Liljan äiti, Timon vaimo.

Haltijoita alkoi syntyä vuonna 1987. Veronika oli ensimmäinen….kantaäiti.
Seuraavana vuonna valmistuin Snellman korkeakoulusta steinerpedagogiseksi varhaiskasvattajaksi. Siinä ammatissa toimin 10 vuotta. Haltijoita syntyi siinä ohella koko ajan sillä Veronikasta lähtien ymmärsin, että tässäpä on nyt jotain muutakin mukana kuin pelkkä tekeminen.

Inka-Liljan syntymä vuonna 1999 antoi minulle vahvuuden heittäytyä täysillä haltijatien kulkijaksi: Jos kerta uskalsin lapsen synnyttää niin totta vie uskallan kuulla myös sisäistä ääntäni.

haltijaaa

Mitä kaikkea työhösi kuuluu? 

Työhöni haltijaemona kuuluu pääasiassa elämän ilmiöiden havainnointi ja pohdinta.
Ajatusten karuselli, tunteiden linnunrata sillä sieltä löytyy se haltijaportti josta haltijoiden on hyvä syntyä.

(Tähän kuuluu myös pieruhuumorista huvittuminen… brutaalia, tiedän….brutaalia.)

Ihmiset löytävät haltijoista juuri hänet jonka kokevat tarvitsevansa:
Myötäeläjän, kanssakulkijan, tahdon vahvistajan, sisäisen aarrearkun avaajan….

Haltijaemon työnkuvaan kuuluu myös alituinen haltija-aarteiden löytäminen.
Niitä löytyy ihan mistä vaan. Haltija-aarre voi olla vaikka vanha rikkinäinen rasia jonka sisään Sisäisen Äänen on hyvä syntyä.

Haltijan synty lähtee aina kasvoista. Houkuttelen haltijan esiin sitä kautta.
Sen jälkeen haltija ikäänkuin luo itse itsensä. Minä vaan tottelen ja toteutan.
Haltijahiusten värjäämispuuha ja muidenkin haltijamateriaalien värjäämispuuha kuuluu myös osana haltijan syntyyn. Kasvojen muotoilu, maalaus ja lakkaus kuuluvat siihen myös mutta se ei ole kovinkaan mielenkiintoista. Sen sijaan ajatukset haltijan syntyprosessin aikana ovat.

koirien

Mikä sai sinut innostumaan alasta jolla teet nyt töitä? Haaveilitko alaan liittyvistä asioista jo lapsena vai löytyikö se vasta aikuisiällä?

Kyllä minä jo nuorena taiteilijan työstä haaveilin mutta en uskaltanut hakea taidekouluihin sillä ajattelin, että eihän tämmöinen tavallinen keskinkertaisuus niin hienoihin kouluihin voi mitenkään päästä. Olen siitä hyvin onnellinen tänä päivänä.
Hyvä nuori Tuija kun kuuntelit sisäistä ääntäsi etkä lähtenyt sitä kautta!
Löysit ikioman polkusi.

Siksipä haluankin sanoa nuorille, että kaikella on tarkoituksensa vaikka tämä klisee onkin jo loppuun asti kulutettu. Älä nuori välitä, ei kaikkien tarvitsekaan uskaltaa. Kyllä Elämä sinut intohimosi äärelle johdattaa jos se on osa suurta suunnitelmaa.
Meillä jokaisella on oma tiemme ja asioita joita meille tapahtuu….niilläkin on yleensä syynsä. Hitto vie!

Tosin on niitäkin juttuja joihin täytyy vain sanoa: ”Shit happens!”
Ja niillä ei ole mitään tekemistä Suuren Suunnitelman kanssa….ehkä välillisesti mutta ei missään nimessä suoraan.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi?

Kyllä. Tämä on kutsumustyö. Ei ole muuta mahdollisuutta.

Mikä on työssäsi parasta?

Parasta tässä on juuri se herkkyystaso missä synnytykset tapahtuvat. Saa olla koko ajan läsnä elämän kanssa.

Mikä haastavinta?

Haastavinta on tietenkin talous. En edes yritä naamioida sitä kauniiksi. Se on välillä kamalaa. On todella haastavaa olla yksin vastuussa kivijalkakaupan menoista. Ja kun rahan pitäisi riittää myös sen muun elämän menoihin. Kyllä olen useat kerrat yhdistellyt tileiltä viimeiset eurot yhteen jotta Inka-Lilja saa tarvitsemansa.

Senpä tähden olen  joka kuukausi syvästi kiitollinen kun olen saanut laskut maksetuksi.
Välillä se aiheuttaa pelkoa. Pelko on myös portti. Sen läpi täytyy urheasti kulkea jotta voi saavuttaa jälleen luottamuksen.

kukkaa

Mistä sait rohkeuden tehdä täysin omanlaistasi juttua ja toteuttaa itseäsi rohkeasti?  

Minulla on käynyt sellainen onni että olen saanut kasvaa vahvana itsenäni läpi koko elämäni. Vanhempani antoivat minun aina tehdä omat valintani vapaasti.
Se ei tapahtunut välinpitämättömyyden kautta vaan siitä ajatuksesta että kyllä Tuija pärjää. Sain myös elää murroskauteni täysillä. Siitäkin ole onnellinen nyt.
Minun vanhempani eivät olleet niitä tuomitsijavanhempia jotka väittävät tietävänsä mikä on oikein. Minusta sellainen ote elämään on hieno ote:
Anna lapselle omena ja sano maista itse. En minä sen makua ala sinulle kertomaan.

Oletko onnistunut luomaan unelmatyösi?

Kyllä. Olen luonut itselleni unelmatyön. Tulevaisuudessa työni saa varmastikin uudenlaisia muotoja…orastavia ajatusjuuria on jo jossain syvällä olemassa.

Minä pidän suuresti ajatuksesta jota Commedia dellÀrten näyttelijät viljelivät ammoisina aikoina Italiassa: Samaa roolia tehtiin koko elämä. Hiomalla haluttiin päästä mahdollisimman hyvään ja syvään toteutukseen. Parhaaseen mahdolliseen Pantaloneen tai parhaaseen mahdolliseen Colombineen. Minäkin haluan synnyttää ja synnyttää tätä ihmeellistä haltijakansaa ja päästä syvyyksiin asti.
Tässä samalla matkalla olen saanut tutustua myös ihmisiin joihin en ikimaailmassa muuten olisi voinut tutustua. Sekin on osa suurta suunnitelmaa.

Enkä tekisi mitään toisin. Miksi tekisin?

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle henkilölle, joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

Tsemppiviestinä unelmiaan kohti kurkottaville: KYLLÄ SINÄ TIEDÄT.
Kukaan muu kuin sinä ei lopulta kuitenkaan voi olla Sisäinen Äänesi, se totuuden ääni, se maailman tärkein ääni.

Haluatko sanoa haastattelun lopuksi vielä jotain muuta?

Lopuksi haluan sanoa sen että kun ajatukseni koskettaa tunnetta joka koskettaa tahtoa niin siinä se sitten on…..Haltija <3

Tuija Leinosen Pieni Haltijakauppa sijaitsee Helsingin Kruununhaassa osoitteessa Mariankatu 15. Pienen Haltijakaupan kotisivut löytyvät täältä ja facebook sivut täältä. Katsele lisää ihastuttavien haltijoiden kuvia myös Tuija Leinonen – Doll artist sivuilla facebookissa. Tuijan haltijoiden inspiroimana on tehty myös voimahaltijakortit ja runokirja Peilistä katsoo haltija. Pieni Haltijakauppa löytyy myös instagramista

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *