Uutta vanhaa ilmettä pinnatuolille SaltWash tuunauksella

22.05.2018 | Luovuus | 0 Kommenttia

Löysin viime syksynä kirpputorilta huonekaluja metsästäessäni mustan tosi huolimattomasti  maalatun pinnatuolin kahdeksalla eurolla. Sain oivan tilaisuuden tuunata tuoli sopimaan paremmin sisustukseeni nyt kun pääsin tutustumaan kalkkimaaleihin ja SaltWashiin. Sain näihin minulle ennestään tuntemattomien tuotteiden käyttöön ensin pienen perehdytyksen Pappilan Sunday Shopin Minna Arohongalta.

Pappilan Sunday Shop on Iittalassa vanhassa pappilassa sijaitseva  viehättävä kahvila, puoti ja puutarhamiljöö kokonaisuus. Minna Arohongan ja hänen perheensä koti on muuntautunut tänä kesänä ensimmäistä kertaa kaikille avoimeksi tilaksi. Puutarhaan on lupa tulla viettämään kesäpäivää ja tekemään vaikka omaa taidetta.

20180509_135753

Kahvilapuodissa on herkkujen lisäksi myynnissä kalkkimaaleja, muita entisöintiin liittyvia tuotteita  ja kauniita entisöityjä huonekaluja. Kaikissa vanhoissa myytävänä olevissa  huonekaluissa näkyy Minnan kädenjälki.

20180509_121800

Puodin ihanaa tunnelmaa.

20180509_132459

Rakastuin tähän tuoliin.

Hän on talven ajan tehnyt huonekaluille uutta ilmettä ja pitänyt myös muille maalauskursseja.  Kurssitila on nyt kuitenkin raivattu tyhjäksi tulevan taidenäyttelyn tieltä. Kesän ajan Minnan on tarkoitus keskittyä kahvilan ja taidenäyttelyn pitämiseen.

Pappilan Sunday Shop on Minnan toteutunut unelma. Paikka henkii ihanaa menneen ajan rauhallista ja ajatonta tunnelmaa. Minna toivoo puutarhastaan matalan kynnyksen paikkaa ihmisille. Hän haluaa tarjota rönsyilevän puutarhan sammakkolampineen koko perheen elämykseksi. Pihalla on myös kanoja ja aitauksessa lempeän oloinen koira.  Ihastelimme puodin upeaa tunnelmaa ja taapero olisi viihtynyt leikeissään pihamaalla pidempäänkin. Lapsille riittää tekemistä mm. pihan leikkimökissä ja kanoja ruokkien.

Nautimme kahvilan ulkoterassilla auringossa teetä ja jäätelöä. Saimme maistaa aivan ihanan makuista Suomessa käsintehtyä Isontuvan jäätelöä. Valitsin kinuskin ja se oli yksi parhaista jäätelöistä mitä olen maistanut.

Sain Minnalta kotiin viemisiksi pari purkkia kalkkimaaleja ja Salt Washia. En ollut koskaan aiemmin maalannut kalkkimaaleilla joten pääsin kokeilemaan niitä nyt maalaamattomiin seinähyllyihin ja mustaan kirppikseltä löytyneeseen pinnatuoliin.

Maalausprojekti oli helppo toteuttaa ulkona nyt kun säät ovat olleet tosi aurinkoisia. Minulla oli pieni apurikin mukana kun 2-vuotiaani halusi osallistua tuunaukseen.

DSC_1112.JPG

Ajattelin aloittaessani että vaikka en onnistuisikaan kovin hyvin niin tuolista tulee kuitenkin paremman näköinen  kuin mitä se oli.

DSC_1113

Rakas apurini hioo tuolia. Dinosaurus paita saatu pubu.fi

Ensin hioimme hiekkapaperilla vanhaa maalia hiukan pois. Kalkkimaalien kanssa pohjatyön ei kuitenkaan tarvitse olla kovin tarkkaa, koska nämä maalit peittävät hyvin alleen tummankin maalin. Hiomisen jälkeen sekoitin pohjaväriksi valitsemaani valkoiseen maaliin SaltWash- jauhetta. SaltWashilla tuunauksen jäljen on tarkoitus muistuttaa kulunutta ja halkeillutta maalipintaa. Uuden maalauksen oli siis tarkoitus muistuttaa vanhaa.

DSC_1115

DSC_1116

Lähdin tupsuttelemaan SaltWash-jauheesta ja maalista muodostunutta tahnaa niihin kohtiin tuolissa joissa halusin ”halkeilujen” näkyvän. Minnan ohjeiden mukaan tököttelin sudilla tahnaa niin, että siihen jäi korkeampia kohoumia. Kun olin mielestäni tästä osuudesta valmis, jätin tuolin kuivumaan hetkeksi. Illemmalla tuoli oli kuivunut ja maalasin siihen kerroksen kalkkimaalia päälle. Jätin tuolin kuivumaan yöksi maalaamisen jälkeen.

Aamulla kun maali oli kuivunut otin taas hiomapaperia aloin hioa kohoumia pois. Kalkkimaalia on todella helppo hioa ja vaikka kohoumat olivat jääneet joissain kohti tosi korkeiksi ja paksuiksikin niin ne lähtivät melko kevyesti hiomalla pois.

En maalannut kuin yhden kerroksen vaaleansinistä kalkkimaalia päälle eikä musta maali siltikään näy yhtään alta lukuunottamatta hiomakohtia joissa annoinkin mustan hieman kuultaa läpi lisäten vanhaa ja kulunutta  fiilistä.

Olin jossain vaiheessa hyvin epäluuloinen lopputuloksesta, en luottanut omiin taitoihini juurikaan mutta hiomisen jälkeen tuoli alkoikin näyttää tosi kivalta omiin silmiini! Onnistuin sittenkin saamaan aikaan uuttavanhaa! SaltWash-tekniikka on helppo toteuttaa.

Kalkkimaali on kuivuttuaankin pölyävää, tarttuu helposti koskettaessa ja kuluu helposti pois jos sitä ei pintakäsittele. Kalkkimaalilla maalatut tavarat täytyykin pintakäsitellä aina jos ne ovat  käyttöesineitä. Kun olin hionut tuolista kaikki SaltWashilla tehdyt kohoumat viimeistelin tuolin vielä vahauksella jotta maalipinta kestää kulutusta ja käyttöä.

DSC_1181.JPG

Tässä lopputulos! Mitäs pidät?

DSC_1216.JPG

Olen itse aika tyytyväinen lopputulokseen, koska tämä oli vasta ensimmäinen kerta kun kokeilin tätä tekniikkaa. Tuolin vaaleansininen sävy sopii hyvin myös tapetteihini.

Rakastan tuunaamista ja kalkkimaaleilla se on kyllä todella helppoa! Oletko sinä  kokeillut jo SaltWash tekniikkaa?

Pappilan Sunday Shop sijaitsee Iittalassa ja on auki koko kesän vierailijoille. Paikalla on myös  koko kesän auki oleva taidenäyttely.  Seuraa Pappilan Synday Shoppia instagramissa ja facebookissa.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *