Vaaleaorakas-spelttirisotto

18.09.2017 | Luonto | 0 Kommenttia

Olen ollut aivan hullaantuneena tänä syksynä koska sieniä löytyy niin paljon. Olen selkeesti sieni-ihmisiä. Viime vuonna pettymys oli metsäreissun jälkeen suuri kun mitään ei oikein löytynyt. Tänä vuonna meitä sienestäjiä sitten hemotellaankin oikein urakalla. Eilen löytyi taas paljon suppilovahveroita ja yllättäen myös vaaleaorakkaita. En ole koskaan aikaisemmin tehnyt vaaleaorakkaasta ruokaa joten tämä olikin ensimmäinen kerta kun päästiin maistelemaan tätä kanttarellin veroista ruokasientä.

Minulla oli jo aikaisemmin ajatuksena tehdä risottoa SunSpeltin speltrisotto-jyvästä. Luulin että heittäisin sekaan suppiksia mutta suunnitelma muuttui sieniretken jälkeen. Olimme edellisenä päivänä syöneet suppilovahverokastiketta joten vaihtelu virkisti senkin puolesta. Tämä ruoka oli aika vaativa ja aikaa vievä siksi että lisäsin siihen myös voipapuja. En ollut aikaisemmin tehnyt niistä mitään ja halusin kokeilla. Niitä piti liottaa ensin 12 tuntia ja keittää sen lisäksi  45-60 minuuttia. Liotin ja keitin kauemmin kuin ohjeessa sanottiin ja tuntui että valmiissa ruoassa oli osa pavuista vieläkin raa´an oloisia joten se ei ollut ainakaan yhtään liioiteltua. Lisäksi risoton keittämisessä meni 40 minuuttia joten sekin pitää lisätä papujen keitinaikaan. Jos siis haluat tästä ruoasta hiukan helpomman korvaa voipavut jollain muilla pavuilla tai jätä kokonaan pois.

risotto3
risottoa

risottooa

Vaaleaorakas-voipapu-spelttirisotto OHJE

4 dl SunSpelt risottojyviä
Muutama desilitra pilkottuja vaaleaorakkaita
Puolikas pussillinen voipapuja
Vettä
2 kasvisliemikuutiota
Suolaa
6 valkosipulinkynttä
Kanelimamman Paprikajauhetta
Ruohosipulia

Liotin voipapuja 12 tuntia ja keitin tunnin verran ennen kuin heitin ne samaan pataan risoton kanssa keittymään. Vettä laitoin ehkä noin litran verran ja lisäsin vielä keittämisen aikana lisää kun näytti olevan tarpeen.  Lisäsin sekaan kasvisliemikuutiot ja hiukan suolaa.

Ohjeen mukaan keittelin risottoa noin 40 minuuttia. Lisäsin vaaleaorakkaat mukaan loppuvaiheessa. Kuitenkin niin että ne ehtivät kypsyä kunnolla. Lisäsin valkosipulinkynnet sekaan puristimella. Paprikajauhetta ja suolaa lisäsin vielä lopuksi maun mukaan. 

Sekaan olisi vielä voinut lisätä porkkanoita ja kaurakerman, ne varmaan olisi sopinut hyvin joukkoon mutta jäi nyt pois. Pavut voikin mielestäni hyvin  korvata vaikka juuri porkkanaviipaleilla.

risotto2
risotto

Valmis ruoka oli erikoisen makuista mutta todella hyvää. Neljäs luokkalainen koululaisemmekin antoi ruoalle arvosanaksi 4/5 joten ei ollenkaan huono! Ja yllättäen ekaluokkalaisen mielestä pavut oli ruoassa parhainta. Ainoa joka hiukan  kummasteli ruokaa oli taaperomme joka on yleensä hyvin ennakkoluuloton. Joka tapauksessa ruoka maistui kaikille lopulta ja  santsasimmekin herkkua vielä lisää. Ruokajuomana oli Otalyn kauramaito, nam.

oatly.jpg

Oli ihana nauttia pitkään ja hartaasti valmistettua ruokaa itse kerättyjen sienten kera. Huomenna taas metsään katsomaan mitä yllätyksiä tällä kertaa löytyy!

Oletko käynyt jo sienestämässä? Mikä on herkullisinta mitä olet saaliista kokkaillut?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *