Kampaamon kemikaalit pilasivat Mintun terveyden – ekokampaamosta tuli elämäntapa

17.09.2017 | Hyvinvointi | 8 Kommentit

Silmieni eteen sattui tulemaan hyvin usein nettiä selaillessani Ekominttu ekokampaamon mainos. Otin Ekomintun Minttuun yhteyttä ja sovimme tästä blogiyhteistyöstä. Minuun oli aiemmin ollut yhteydessä eräs normikampaamon edustaja joka ehdotti blogiyhteistyötä mutta en halunnut lähteä siihen koska tahdon voida seisoa 100% omien kirjoitusteni takana. Haluan kirjoituksillani ajaa myös omia arvojani. Tavalliset hiusvärit ja muut myrkyt eivät kuitenkaan ole niitä joiden puolesta haluan puhua.

Todellinen ekokampaaja käyttää pelkkiä luonnontuotteita asiakkaan hiusten käsittelyssä. Hiuslakat ja värit ovat ekokampaamossa kaikki puhtaita luonnontuotteita. Toiset ovat allergisoituneet niin pahasti kemikaaleille että tämä on heille ainoa vaihtoehto, niin kävi myös ekokampaamo Ekomintun perustajalle Minttu Holopaiselle. Hänen oli lopetettava tavallisena kampaajana koska terveys ei enää kestänyt kemikaalikuormitusta. Ja vaikka terveys vielä olisi tallella myrkyt eivät  tee hyvää kenellekään. Ne eivät ole hyväksi ympäristölle eikä terveydelle. Kun menettää terveytensä omat arvot voivat mennä isosti uusiksi. Ekokampaajana toimiminen ei olekaan nykyään Mintulle pelkästään työ vaan se on myös elämäntapa.

Olen itse pitänyt aika luonnontilassa omat hiukseni jo kymmenisen vuotta (ainoa poikkeus oli yksi hiustenvärjäyskerta parisen vuotta sitten) joten  en halunnut omia hiuksiani laittaa enää alttiiksi myrkyille. En ole myöskään käyttänyt mitään muotoilutuotteita hiuksiini vuosikausiin. Minulle on ollut tärkeää käyttää mahdollisimman vähän mitään kemikaaleja. En ollut koskaan kuitenkaan ollut virallisen ekokampaamon asiakkaana aikaisemmin vaikka sitä olin vuosia jo miettinyt. Viimekertainen kampaamo käynti pari vuotta sitten olikin pettymys kun heidän mainoksestaan päätellen luulin meneväni ekokampaamoon mutta totuus olikin toinen.

Suurinosa ekokampaamoista onkin ”seko-kampaamoja” eli niissä käytetään myös tavallisia tuotteita  joiden ohella valikoimissa on ekokampaamopalvelut. Suoraväreistä voidaan myös puhua  ekoväreinä niinkuin ne minullekin esiteltiin ja luulin niitä luonnonväreiksi. Kun pääsin kampaamoon niin sanottiin  että se onkin ”ekompi” vaihtoehto mutta suoravärit eivät tosiasiassa ole ekovärejä, ainoastaan hieman myrkyttömämpi vaihtoehto kuin tavalliset hiusvärit.  Mintun Ekominttu-kampaamo on kuitenkin aidosti ekoa ja sillä tavalla yksi edelläkävijöistä.

minttua1

Ekokampaajana itsensä työllistäminen on vienyt Mintun sydämen täysin. Hänen sanojensa mukaan hänelle avautui aivan uusi maailma ekokampaajaksi ryhtymisen myötä. Muutos ei koske pelkästään myrkyttömiin tuotteisiin siirtymistä vaan kuulemma koko asiakaskunta on erilainen. Hänen mukaansa aikaisemmin asiakkaat eivät koskaan halanneet ja nykyään se on enemmän sääntö kuin poikkeus. Ihmiset ovat arvomaailmaltaan pehmeämpiä ja se heijastuu heidän olemuksestaankin.

Vaihto normikampaajasta ekoon ei kuitenkaan ollut oma valinta. Vuosia kampaajana työskennellyt Minttu allergisoitui niin pahasti kemikaaleille ettei hengenahdistusten vuoksi enää voinut työskennellä tilassa missä käytetään kemikaaleja. Permanenttiaineet, hiuslakat ja väriaineet olivat kestämätöntä sietää joten Minttu joutui lopettamaan kampaajana kokonaan hetkeksi. Ensin hän ajatteli että tie nousi pystyyn hänen rakastamallaan alalla ja hänen täytyisi tehdä loppuelämänsä toisen alan töitä mutta sitten hän löysi ekokampaajakurssin ja täydensi osaamistaan niin. Kurssin jälkeen hän perusti ekokampaamon.

mintttula

minttut

Aluksi hän jakoi toimitilansa jalkahoitajan kanssa mutta jopa hänen käyttämät aineet alkoivat olla liikaa terveydelle. Hän alkoi saada niistäkin aineista hengenahdistusta. Nykyään Mintulla on täysin oma toimitila Keravan aseman vieressä jossa ei käytetä ainuttakaan kemikaalia vaan kaikki hiustenhoitoaineet väriaineista hiuslakkoihin ovat luonnollisia. Ainoa poikkeus on savivaalennusaine joka sekin on täysin biohajoava mutta ei silti täysin luonnontuote. Savivaalennus on ainoa luonnonmukainen keino vaalentaa hiuksia. Minttu pelkää saavansa oireita tuostakin mutta vuokranantaja oli asentanut koneellisen ilmaston toimitilaan vaalennuksen jälkeistä ilmanpuhdistusta varten jotta Minttu voisi tehdä asiakkaiden toiveista myös vaalennuksia. Minttu sanoo että saattaa nykyään saada oireita myös pyykissä käytettävästä huuhteluaineesta tai pelkästään kävellessään kaupassa kemikalio-osaston käytävää pitkin.

ekominttu

Toiset meistä ovat herkempiä näille kemikaaleille kuin toiset vaikka kenellekään ne tuskin sopivat. Vaikutukset voivat olla myös hienovaraisempia ja vaikeammin yhdistettävissä. Esimerkiksi syöpäsairauksien lisääntyminen saattaa olla yhteydessä kosmetiikassa käytettäviin kemikaaleihin ja myrkkyihin. Valitettavan moni kärsii kauneudenhoitoalan vaarallisten kemikaalien vuoksi.

Vastaavia tarinoita on paljon muitakin. Puhumattakaan ihmisistä jotka ovat  herkistyneet esimerkiksi homealtistuksen seurauksena monille asioille. Kemikaaliyliherkkyys ja homealtistumiset ovat molemmat valitettavasti koko ajan kasvussa. Myöskään ympäristö ei enää kauaa kestä kaikkea sitä muovia ja myrkkyä mikä vesistöihin johdetaan iholle ja hiuksiin laitettavien tuotteiden vuoksi. Ympäristöasioihin on herättävä ihmisen ja luonnon terveyden vuoksi viimeistään nyt. Tietyistä asioista ei silti tarvitse luopua. Hiuksiaankin voi  värjätä turvallisesti. Ekokampaamot mahdollistavat hiustenvärjäyksen keholle ja ympäristölle lempeällä tavalla.

väri

On uskomatonta miten kauniita värejä luonnonväreillä saa aikaan pelkkien kasvien avulla. Väreissä voidaan myös käyttää hibiscusta, nokkosta, indigoa, hennaa…
Kaikki aineet näissä värjäystuotteissa on peräisin pelkästään kasvimaailmasta. Kasvivärit eivät pelkästään värjää vaan myös hoistavat hiusta. Esimerkiksi nokkonen sisältää piitä ja se vahvistaa hiusta.  Sitä on perinteisesti  jo hyvin kauan käytetty hoitamaan hiuksia.

väri1

Minttu teki eri kasveista sekoituksen ja vieläpä taitavasti hieman erilaiset sekoitukset eri kohtiin. Hän laittoi eri sekoituksia latvaan ja tyveen jolloin väristä tuli elävä.
Sain juuri sellaisen värin mitä olin alunperin kaavaillutkin, ihanan syksyisen hehkuvan oranssin. Väri ei kuitenkaan ole yhtään luonnoton niinkuin kemikaalipohjaisissa väriaineissa lopputulos usein on vaan tämä on elävä ja luonnollisen näköinen.

turbaani

Värin annettiin tekeytyä turbaanin alla samalla kun kävimme tässä välissä syömässä. Mintun sanojen mukaan ekoväri  muuttuu ja tekeytyy vielä usein päiviä värjäyksen jälkeenkin. Se elää aivan omaa elämäänsä hiuksissa. Se myös vaalenee luonnollisesti niin ettei se pakota tekemään taas uutta värjäyskertaa päinvastoin kuin kemikaalivärit usein. Auringonvalossa värit tulevat kirkkaammin esiin ja himmeämmässä valossa se näyttää hyvin luonnolliselta eikä ”pomppaa silmille.” Tykkään siitä että tästä väristä ei voi heti sano varmaksi että olen värjännyt hiukseni. Se on luonnollinen kuitenkaan olematta ”pliisu.”

 

nyt

Ennen

aaaaa

Jälkeen


Mintun kampaamon palveluihin kuuluvat mm. intialainen päähieronta, värjäys, energialeikkaus, savivaalennus, savihoidot ja levähoidot. Näiden ihanien hemotteluhoitojen jälkeen olo on aivan eri kuin jos samat olisi tehty vastaavilla synteettisillä aineilla. Sain ennen värjäystä kokea päähieronnan ja savihoidon. Olo oli näiden jälkeen taivaallinen. Hänellä on myös myynnissä luonnonkosmetiikkaa ja luonnollisia hiustenhoitotuotteita kuten Boho, BeautyGarden ja LessIsMore. Kannattaa kuitenkin muistaa että myös ekotuotteet voivat aiheuttaa allergiaoireita.

 Minttu on aivan loistava työssään ja asiakaspalvelussa. Tämä oli paljon enemmän kuin tavallinen kampaamokäynti. Mintun kanssa vierähti monta tuntia kuin ystävän kanssa. Hän on todellakin oikealla paikalla tehdessään juuri tätä työtään, täydellä sydämellä ja intohimolla.
Saat Ekomintun kaikista palveluista 10% alennuksen koodilla kultainen sulka. Ilmoita koodi varauksen yhteydessä. Ekominttu sijaitsee kävelymatkan päässä Keravan asemalta. Tarkan osoitteen löydät Ekomintun sivuilta

* Affiliatemarkkinointiyhteistyö

8 Kommentit

 1. marja liljeström

  Kampaamoissa käytetään todella paljon vahvoja kemikaaleja. Hienoa että löysit Ekomintun. Aivan sädehdit kuvissa!

  Vastaa
  • miaumai

   Kiitos Marja! Oli kyllä todellinen onni löytää tämä ihana kampaaja 💓💓

   Vastaa
 2. Piiku

  IIhanaaa että muutkin löytävät tiensä kemikaalien ja myrkkyjen keskeltä kohti terveellisempää ja myrkyttyömämpää elämää 🙂 Hiuksista tuli todella kauniit ja terveiltä näyttävät 🙂 Kanatetaan ehdottomasti ekokampaamoa!

  Vastaa
  • miaumai

   Kiitos Piiku. 💖 Kyllä, tää on niin tärkeä asia tiedostaa.

   Vastaa
 3. Hanna-Mari

  Itse käyn todella harvoin kampaajalla, mutta ne kerrat kun olen käynyt, ilen käynyt normikampaamossa. Välillä minulle tulee aikoja, kun mietin enemmän kaikkea sitä kemikaalien määrää, mitä ihmiskehoon tulee. On aikoja, jolloin en halua värjätä hiuksia, käyttää muotoilutuotteita tai muita ylimääräisiä kemikaaleja, ja sitten taas jossain vaiheessa tulee tarve uudistaa ulkonäköä ja astelen kampaamoon.

  http://lifewithhannamari.blogspot.fi/?m=1

  Vastaa
  • miaumai

   Onneksi on näitä kemikaalittomia vaihtoehtoja ja lisää tulee koko ajan. 💖

   Vastaa
 4. Johanna / P.S. Never Stop Smiling

  Mielenkiintoinen postaus, paljon hyvää asiaa. Itse en juuri kampaajalla käy mutta mielenkiinto ekokampaamoon kasvoi nyt kyllä roppakaupalla. Tosi kaunis lopputulos hiuksissasi 🙂

  Vastaa
  • miaumai

   Kiitos Johanna 💖 Kiva kuulla! En itsekään monesti oo käynyt mutta tämän kokemuksen jälkeen varmasti tulen käymään.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *