Pelkkä vesipesu riittää pitämään lapseni hiukset puhtaana

07.07.2019 | Hyvinvointi, Lapsi | 1 Kommentti

Kasvamme kaikki käyttämään erilaisia pesuaineita, koska vauvasta asti meidät yleensä pestään saippualla ja shampoolla. Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu, koska päänahkamme tottuu pesemiseen jolloin se alkaa tuottaa luonnollista enemmän talia. Tämä taas johtaa shampoo-pesukierteeseen. Shampoosta tulee ”välttämättömyys” jota on pakko käyttää, koska hiukset likaantuvat talin vuoksi nopeammin.
Itse en ole käyttänyt koskaan 3,5-vuotiaalla pojallani shampoota ja hänen hiuksensa ovat puhtaat ja todella hyväkuntoiset. Ne eivät koskaan vaikuta likaisilta.  En juuri koskaan edes pesemällä pese lapseni hiuksia vaan suihkutamme ne vedellä. Tämä on riittänyt erittäin hyvin enkä usko, että shampoolle tuleekaan tarvetta. Olenkin alkanut tosissani miettiä kannattaako päätä altistaa shampoopesuille ollenkaan. Murrosikä voi olla tietenkin eri lukunsa… Kun hiukset alkavat rasvoittua ehkä shampoolle tulee käyttöä.

Shampoissa on yleensäkin se ongelma, että ne kuivattavat päänahkaa ja päänahka koittaa säilyttää oman kosteustasapainonsa erittämällä talia. Shampoon käyttämisestä voi siis lähteä kierre liikenteeseen. Ilman shampoopesuja tuota kierrettä ei syntyisi. Näin itse sen ajattelen kun nyt olen seurannut tilanteen etenemistä poikani kohdalla. Minulla ei ole mitään aatetta ettenkö voisi shampoota käyttää mutta ajattelen, että sitä aletaan käyttää vasta kun tarvetta ilmenee. Minkäänlaista tarvetta shampoopesuille ei nyt ole. Hiukset tuoksuvat hyvälle, ovat puhtaat ja ilmavat pelkällä vesipesulla.

DSC_3428.JPG

Poikani hiuksia ei ole milloinkaan pesty shampoolla ja se on ollut jotenkin täysin luonnollinen asia. Nyt todella huomaan, että sille ei edes ole tarvetta.

Olin aina siinä käsityksessä, että tarvitsen shampoon ja hoitoaineenkin, tottakai. Viime vuosina olen kuitenkin halunnut siirtyä luonnollisempiin pesuaineisiin ja alkanut käyttää palashampoota.

Olen tottunut myös siihen, että lasten hiukset pestään aina shampoolla mutta jostain syystä minulle ei ole tullut mieleenkään, että poikani hiukset välttämättä tarvitsisi pesuainetta. Vauvan herkälle iholle ne tuntuivat turhilta ja poikani kasvaessa tarvetta ei ole ilmennyt edelleenkään.

Moni aikuinenkin on alkanut ”no poo” elämän eli ei käytä shampoota ollenkaan. Itse käytän vielä palashampoota, joka tuntuu sopivan hiuksilleni huomattavasti paremmin kuin nestemäiset shampoot. Hiuksistani on tullut palashampoon käyttämisen myötä paksummat ja tuuheammat. Tavallisilla kaupan shampoilla pestessä ne tuntuvat aina ohuilta ja kuivuvat.

Jos on tottunut pesemään aina hiuksensa shampoolla ja haluaa luopua siitä, on totuteltava hiukset vesipesuun. Alkuun hiukset rasvoittuvat ja näyttävät likaiselta mutta jonkin ajan kuluttua, – usein siihen menee muutama kuukausi, päänahka löytää takaisin normaalin tasapainonsa. En itse ole siirtymässä ainakaan hetkeen shampoottomaan elämään mutta lapseni hiuksia en aijo pestä shampoolla kuin syystä, koska se näyttää olevan väärä käsitys, että hiukset välttämättä tarvitsisi shampoota.

Lue myös artikkelini:
Paksut ja tuuheat hiukset palashampoolla
Salve – hamppuvoide on kuivien käsien pelastus
Tunteiden näyttäminen tekee ihmisestä aidosti vahvan
Tunteita ei voi käsitellä ajattelemalla, ne täytyy tuntea jotta niistä pääsee eteenpäin
Kommunikointi lasta ymmärtäen paljastaa tulkintojen takaa yhdistävän puhtaan tunnemaailman
Iloa trapetsilla!
Leikkiluola on maanalainen seikkailupaikka Helsingin ytimessä lapsille ja lapsenmielisille
Puolapuut ovat liikunnallinen sisustuselementti

1 Kommentti

  1. Mari Pelander

    Olen pessyt melkein vuoden vain lämpöisellä vedellä. Joskus todella harvoin käytän mainebasea. Se vain silloin, kun hiuksissa on ollut jotain hiusten muotoiluainetta. Mutta muuten pelkkä vesipesu lämpimällä vedellä ja hiuspohjan hieronta. Hiukset on todella hyvässä kunnossa, eivätkä rasvoitu enää mainittavan paljon. Tietysti se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle.

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *