Yrittäjän self-help – 5 asiaa jotka ovat auttaneet minua eniten yrittäjyydessä

05.09.2018 | Työ, Yrittäjyys | 0 Kommenttia

Hyvää yrittäjän päivää! Tämä on minun ensimmäinen virallinen yrittäjän päivä yrittäjänä. Aika huisia. Kun sain myönteisen starttirahapäätöksen helmikuussa niin se oli minulle todella iso juttu. Siinä toteutui yksi unelmani! Olen oikeastaan lapsesta asti haaveillut yrittäjyydestä. En tiedä miksi, mutta kai se on se vapaus mikä siinä on puhutellut. Että saa valita itse toimialansa ja luoda oman työnsä. En ole koskaan sopeutunut kahdeksasta neljään-mentaliteettiin, vaikka monenmoista on tullut kokeiltua silläkin saralla. Vapaus on edelleen se juttu joka puhuttelee ja nykyään olen saanut siihen aivan uudenlaisen tason, koska työ jota teen ei olisi mahdollista ilman yrittäjyyttä. En voisi kenenkään muun alaisuudessa toteuttaa itseäni näin kuin se on nyt mahdollista. Yrittäjyys on mun juttu!

Se on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa. Varsinkin uupumukseni jälkeen en ole voinut puskea itseäni suorittamaan itseäni enää äärirajoilla mitä toimintani ennen vahingossa aina lipsahti olemaan. Kun voimia tuntui olevan rajattomasti oli helppo puskea ja suorittaa. Uupumuksen jälkeen tuli toinen todellisuus. Jos suorittaa liikaa niin kroppa prakaa. Kun raja ylittyy, se ylittyy. Enää ei riitä tehoja niin kuin ennen. Siksipä on pitänyt optella täysin toisenlainen elämäntyyli ja luopua stressaamisesta tietoisesti.

Yrittäjälle sanotaan alusta asti, että se on mahdoton yhtälö, siis stressitön yrittäjyys. Kyllä, olen eri ja samaa mieltä. Stressitön elämä on mahdottomuus ylipäänsä, mutta stressilläkin on eroa. Stressi voi olla positiivista tai se voi olla negatiivista ja todella kuluttavaa. Kun olosuhteet ovat mahdottomat, ei stressi paljoa hyödytä. Se kuluttaa ja vie viimeisetkin voimat toiminnalta. Positiivinen stressi taas ajaa eteenpäin ja tuottaa myös ratkaisuja. On siis pitänyt opetella pysymään positiivisen stressin vyöhykkeellä ja jättää se turha stressi pois.

“If a problem is fixable, if a situation is such that you can do something about it, then there is no need to worry. If it’s not fixable, then there is no help in worrying. There is no benefit in worrying whatsoever.”
― The Dalai Lama

Oman puolivuotisen yrittäjän taipaleeni aikana olen yrittänyt terävöittää itselleni lähinnä oikeanlaista mielenlaatua. Olen itse tärkein lenkki yrittäjyydessäni ja siksipä on tärkeintä, että pidän huolta ennen kaikkea itsestäni. Listaan alle viisi asiaa jotka ovat auttaneet minua eniten.

Pidän itsestäni huolta ja työn ohella keskityn minulle tärkeisiin asioihin

Yrittäjän tärkein työntekijä ja työväline on yrittäjä itse. Jos kroppa prakaa tai stressi vie mielenrauhan on vaikea saada enää irti itsestään parasta. Siksi oma toiminta on hyvä optimoida oman hyvinvoinnin ympärille.

Joskus teen liikaa töitä koneella ja silloin joudun kärsimään parin päivän päänsärystä. Päänsärky päivinä en välttämättä pysty tekemään mitään. Eilen menin käymään naapurilla vaikka piti tehdä töitä. Ajattelin, että nyt pitäisi saada asioita aikaan eikä keskittyä töiden kannalta epäolennaiseen. Illalla olin kuitenkin erittäin kiitollinen siitä, että menin koska todennäköisesti muuten olisin kärsinyt jälleen monen päivän päänsärystä. Tänään voin keskittyä töiden tekemiseen eikä tarvitse potea kipuja. Ja muistan entistä paremmin taukojen tärkeyden!

Valinnat ovat joskus hyvin yksinkertaisia mutta ah, niin vaikeita. Kun toimeentulostressi muistuttelee itsestään koko ajan, työt tulee priorisoineeksi helposti kaiken muun edelle. Työ ei ole kuitenkaan  kaikki. Mutta se voi yllättävän nopeasti viedä kaiken, terveyden ja ajan. Kun terveytensä osaa ottaa huomion niin se säästää varmasti paljon.  Toinen tärkeä asia minulle on olla lasten kanssa kun he ovat pieniä. Yrittäjyydessä ei ihan helppo yhtälö. Ajanhallintaa voi kuitenkin oppia. Joskus vapaapäivät voivat maksaa itsensä moninkertaisina takaisin uusina ideoina ja lisääntyneenä energisyytenä. Itsestä huolehtiminen on minun tärkein ohjenuorani. Terveyttä ja lasten lapsuutta ei saa takaisin mutta kaikki muu on korvattavissa.

onnistus1

Epäonnistumisen sietäminen

Yrittäjä sananmukaisesti yrittää. Suomeksi se on ehkä vähän hölmö suomennos kokonaisuudessaan koko ammattiryhmällemme ja se on herättänytkin monien keskuudessa kritiikkiä. Mutta yrittäjyys sanana kuvaa mielestäni hyvin sitä henkeä jota yrittäjä todella tarvitsee. Yritteliäisyyttä. Yrittäminen tarkoittaa vuoroin epäonnistumista ja onnistumista, mutta tärkeintä on, että yrittää!

Onnistuminen koostuu monista epäonnistumisista. Suomessa epäonnistumiseen suhtaudutaan minusta liiankin kanssa pelolla. Moni ei uskalla kokeilla alkuunkaan kun epäonnistumisen pelko estää toiminnan. Yrittäjälle  epäonnistumisen sietämisestä on suurta hyötyä. Kun laita verkot vesille tarpeeksi monta kertaa niin väkisinkin jossain kohtaa tulee kalaa. Mutta jos laitat verkot vesille vain kerran, etkä saa kalaa niin elät koko elämäsi ehkä harhaluulossa, ettei vesistössä ole kalaa ollenkaan. Tarpeeksi monta kertaa yrittämällä saa varmasti joskus myös saalista.

Kun uskaltaa yrittää ja epäonnistua, onnistuu lopulta väkisin. Ja tätä tämä yrittäjänpolku tulee olemaan varmasti loppuun asti, yrittämistä ja epäonnistumisen sietämistä ja onnistumista vuoron perään. Sitähän se elämäkin on. Turvallisena rivityöntekijänä emme elä riskivyöhykkeellä mutta yrittäjänä on mahdollista oppia saamaan itsestään paljon enemmän irti. Siksi itse pidän siitä.

Valmentaja

En olisi tässä ilman valmentajia joita olen matkan varrella tavannut ja jotka ovat minua auttaneet. Myös yrittäjyyden ensimmäisten kuukausien aikana satsasin aika paljon rahaa valmentajaan. Koen sen kannattaneen, koska sain sellaisia oivalluksia  ja toimintamalleja joita tuskin itse olisin koskaan tullut löytäneeksi. Tulotasoni myös nousi vaikka edelleen elän melko kädestä suuhun. Minulla on nyt kuitenkin työkaluja joilla voin muuttaa tilannetta pitkäjänteisellä työllä. Minulla on tunne, että voin vaikuttaa tulevaisuuteeni näiden hyvien menetelmien avulla.

Kun aloitin yrittäjänä minulla oli lähinnä epätoivo ja liuta huonoja, itseäni toimimasta  estäviä uskomuksia. Pelkäsin laittaa itseäni likoon ja olin suoraan sanottuna aika hukassa. Kun juttelin valmentajani kanssa muutaman kuukauden ja sain häneltä kullanarvoisia vinkkejä asiat muuttuivat. En enää tunnista samoja sudenkuoppia polullani. Toimintani on noussut uudelle tasolle valmentajan ansiosta.

Kannustan sinuakin satsaamaan valmentajaan ja sparraajaan joka saa näkemään oman boxin ulkopuolelle. Valmentaja tukee myös niissä hetkissä kun oma epätoivo meinaa iskeä. Epätoivoon ei kannata jäädä. Vaikka oma usko loppuu se ei tarkoita sitä, että peli olisi menetetty. Niistäkin hetkistä on mahdollista päästä eteenpäin ja yhdessä se onnistuu helpommin.

Henkinen kasvu ja koulutus

Yrittäjä tarvitsee ehkä kaikista eniten itsetuntemusta. Hiukan alasta riippuen toki, mutta monen yrittäjän toimenkuva vaatii yleensä paljon itsensä likoon laittamista. Kuten edellä mainitsin valmentajat voivat toimia hyvänä apuna. Heidän avullaan voi löytää itsestään aivan uusia puolia ja päästä yli henkisistä esteistä ja vääristä uskomuksista jotka monesti rajoittavat toimintaa mutta tärkeintä on halu kasvaa ja kehittyä.

Ainakin itseäni motivoi yrittäjyydessä juuri sekin, että saan tutustua itseeni, löytää itsestäni uusia puolia ja ylittää ne vanhat rajat. Eihän se mitenkään mukavaa ole, kohdata pelkoja ja omia epävarmuuksia mutta se on ainut tie niistä läpi. Ja se lopulta palkitsee!

Voin sanoa kasvaneeni kaikista eniten kun olen laittanut itseni likoon peloistani  huolimatta. Ja viimeisen kahden vuoden aikana kun olen tehnyt sitä entistä enemmän olen päässyt myös näkemään  asioita joista ennen vain haaveilin. Matka on edelleen pahasti kesken ja paljon on opittavaa, mutta juuri se tekeekin tästä kaikesta niin kiinnostavaa!

Itsensä motivoiminen ja hyvään keskittyminen

Ei ole aina helppoa pysyä motivoituneena ja hyvässä draivissa, mutta se on sitäkin tärkeämpää. Yrittäjänä ennen kaikkea edustat omaa yritystäsi. Ei ole samantekevää millaisen fiiliksen asiakkaillesi jätät. Kun innostuksesi on aitoa niin hyvä olo tarttuu. Asiakkaasi muistavat sen tunteen jonka heille annoit.

Myyntityökin on paljon enemmän kuin myymistä. Se voi olla asiakkaalle myös kuulluksi ja nähdyksi tulemista, kohtaamista ja välittämistä. Kun palo auttaa on aito, sen kyllä jokainen tuntee. Ja fiilistä ei kovin pitkään voi feikata. Ja siksi on hyvä ruokkia sitä tietoisesti itse. Ihmiset tunnistavat aitouden.

Jos on huonompi päivä voi pitää hiukan matalampaa profiilia mahdollisuuksien mukaan. Ladattuasi itseäsi energiatasot on taas korkealla ja silloin on taas enemmän annettavaa. Tämä liittyy paljon itsestä huolen pitämiseen mutta myös omiin ajatuksiin. Voimme valita ne ajatukset mihin keskitymme ja mille annamme tilaa.

Hyvää oloa voi ruokkia monin tavoin. Tunnista mistä saat oman fiiliksesi nousemaan ja keskity näihin asioihin säännöllisesti. Hyvä olo kutsuu luokseen lisää hyvää oloa.  Kivireen kanssa on vaikea kulkea hymyssä suin. Omilla ajatuksillamme voimme vaikuttaa paljon ja muistaa nuo ylläolevat  Dalai Laman viisaat sanat: ”Jos et voi tehdä asialle mitään, älä murehdi. Jos voit tehdä jotain, älä murehdi. Tee.”

Lue myös artikkelini
10 suosituinta blogitekstiäni

Täsmävinkit yrittäjälle – Kuinka tehdä yrittäjyydestä rennompaa?
Menestysvalmentajan avulla moninkertaistin tuloni
Miten päädyin valitsemaan Holvin ja kokemuksiani asiakkuudestani
Yrittäjän paras tsemppari
Mielenrauhani ei ole myytävänä
Uuden ajan yrittäjät osa 10 – Matti Rautajoki tukee ihmisiä stressittömämpään elämään EFT:n avulla
Uuden ajan yrittäjät osa 8 – Tiia Knuutinen auttaa työkseen ihmisiä purkamaan stressiä ja jännitystä

TYKKÄÄ SIVUISTANI FACEBOOKISSA: KULTAINEN SULKA-BLOGI <3

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *