Allergiaoireeni ovat helpottuneet siedätyksellä

Kesä lähestyy ja siitepölykausi on aluillaan. Minulla on lapsuudesta asti todettuja allergioita jotka ovat hankaloittaneet elämääni. Olen kuitenkin aikuisena päässyt kokonaan pahimmista oireista siedätyksellä. Tässä tekstissä kerron mikä on auttanut itseäni pääsemään eroon pahimmista oireistani.

En ole käynyt lääkärin lähetteellä virallisessa siedätyshoidossa vaan olen oman elämän valintojeni kautta altistanut itseäni niille asioille jotka ovat aiheuttaneet allergiaoireita. Olen tehnyt siis siedätystä ihan arkielämän lomassa pienissä määrin vuosien aikana ja todennut sen olleen suuri apu minulle.

Pahoissa allergioissa on aina oltava yhteydessä lääkäriin ja keskusteltava virallisen siedätyshoidon mahdollisuudesta.

Siedätyshoitojen teho on kiistaton ja SUOSITTELEN siedätyshoitoa ammattilaisten ohjauksen alla. Hoitotulos saattaa kestää pitkäänkin, jopa 10–15 vuotta ja oireet saattavat vähentyä 80–90 prosenttia.

Tällä hetkellä Suomessa tarjotaan pistossiedätyshoitoa seuraavia allergeeneja kohtaan: koivu, timotei, koira, kissa, hevonen, huonepölypunkki, ampiainen ja mehiläinen. Tabletilla annettavan kielenalussiedätyshoidon siedätettävä allergeeni on timotei. Koivun siedätyshoitoa voi toteuttaa myös kielen alle annosteltavalla liuoksella.

Siedätyshoitoa voidaan antaa kaikille 5 vuotta täyttäneille (yläikärajaa ei ole). Lääkäri arvioi tarkemmin siedätyshoidon aiheet ja vasta-aiheet ja määrää siedätyshoitoa edeltävästi tarvittavat tutkimukset. Siedätyshoidon kesto on tavallisimmin kolme vuotta, pistiäissiedätyshoidon yleensä viisi vuotta. Siedätyshoidon aikana potilas käy säännöllisesti seurantakäynnillä hoitavalla lääkärillä kerran vuodessa. Lähde: Terveystalo

Kun olin lapsi niin ihopistokokeessa tulokset näyttivät minulle herkkyyttä moneen allergeeniin. Testin aikana käteen nousi punaiset isot näpyt ainakin pujon, koivun, timotein ja kissan kohdalle. Asuin lapsuuteni maalla ja meillä oli paljon erilaisia eläimiä. Lääkäri sanoi testien jälkeen, että eläimet pitäisi laittaa pois. Äitini oli todennut siihen, että jos teemme niin Maiju sairastuu pahemmin. Hän oli todella oikeassa. Jos eläimiä ei olisi ollut, allergiani olisivat muuttuneet todennäköisesti pahemmiksi. Olen huomannut sen nyt aikuisiälläkin. Muutama vuosi ilman eläimiä on saanut oireeni pahenemaan ja niiden kanssa eläessä oireet ovat kadonneet kokonaan. Siedätystä käytetään myös virallisena hoitona allergiaan, mutta minä olen siedättänyt itseäni lähinnä käytännön elämässä.

Omalla kohdallani se, etten ole kuunnellut ja pelästynyt pelkkiä oireita on johtanut minut vapaammaksi allergioista. En ole sulkenut omasta elämästäni allergioiden aiheuttajia vaan totuttanut itseni niihin jonka vuoksi allergiaoireeni ovat vähentyneet.

Toiset ovat saaneet apua myös hunajasiedätyshoidosta.

Parhaimmillaan siedätyshoito lievittää kaikkia allergisia oireita, kuten nuhaa, nenän tukkoisuutta, silmäoireita sekä allergeenikontaktin, kuten esimerkiksi heinän siitepölyn, aiheuttamia astmaoireita. Sen sijaan, oirelääkitys – antihistamiinit, nenäsumutteet, silmätipat – eivät vaikuta allergian perussyyhyn ja ne lievittävät oireita vain hetkellisesti.
Lähde: Terveystalo

Asuin muutaman vuoden Helsingin keskustassa ja aina tuolloin kesäisin maalla käydessäni oireet olivat huomattavasti pahemmat kuin nykyisin kun asun ympärivuoden enemmän luonnon keskellä. Nyt asun viidettä vuotta lähempänä luontoa ja allergiaoireet ovat lähes kadonneet. Viime kesänä keräilin yrttejä päivittäin enkä joutunut syömään siitä huolimatta yhtään allergialääkettä.

brandon-morgan-15367-unsplash.jpg

Siedättäminen helpotti allergiaoireita

Minulla on ollut vuosia marsuja mutta välissä oli muutamia vuosia kun niitä ei ollut. Kun uudet marsut saapuivat ja annoin niile heinää ensimmäisnä päivinä tuntui kuin kurkku olisi turvonnut ja olo oli tukkoisen tukala. Niin kamalia kuin oireet olivatkin, ajattelin, että ehkä ne lievenevät ajan kanssa. Teimme alkuun niin, että mieheni antoi niille heinät ja pyrin itse olemaan hiukan kauempana juuri sinä hetkenä. Arvelin, että oireet katoavat kun siedätyn taas heinän pölylle mutten tiennyt kauanko siihen menee.

Takaporttina oli myös se, että marsuista on luovuttava jos oireet ei helpota. Kaksi viikkoa meni kurkkua kuristaen aina marsujen ruokinta-aikaan mutta sen jälkeen oireet katosivat TÄYSIN. En saa enää pienintäkään aivastusta ja niiskautusta oireeksi vaikka pöllyttäisin heinäpussia ja heinänpöly ympäröisi minua. Olin myös talven aikana käymässä hevostalleilla enkä saanut yhtään oiretta. Uskon, että se johtuu ympärivuotisesta altistumisestani heinälle.

Muistan yhden talven vuosia sitten jolloin kävin hevostallissa. Hevosilla oli juuri ruokinta-aika. henkeä alkoi ahdistaa, silmiä kutittaa ja kaikinpuolin olo tuntui todella ahdistavalta. Kurkku alkoi turvota ja jouduin menemään ulos pakkaseeen siksi aikaa kun ystäväni oli tallissa. Yrtin saada helpotusta kurkun tukkoisuuteen pakkasilmassa kauan ennen kuin oireet helpottivat. Kokemus oli pelottava, koska hengitysteiden turpoaminen voi olla myös vaarallista. Vielä kotiin päin ajaessakin oireet tuntuivat. Ajattelin, että en voi mennä enää talleille. Tuo oli sitä aikaa kun minulla ei itsellä ollut eläimiä. Nykyään en siis saa mitään oireita koska ruokin marsuja 2 x päivässä heinällä ympäri vuoden.

Heinäallergiani ovat olleet lapsena myös niin pahoja, että äitini joutui lapsena viemään minut kerran lääkäriin kun silmäni turposivat aivan järkyttävästi sen jälkeen kun olin juossut heinäpellolla. Jos en tehnyt jotain noin äärimmäistä niin oireet olivat kesällä allergisoivien kasvien kukinta-aikaan lähinnä nuhaa, silmien ja kurkun kutinaa ja aivastelua. Kävin myös lapsena ratsastamassa ja hevosleireillä mutten voinut antaa heiniä hevosille ollenkaan.

Söin kaikki lapsuuden kesät lapsuudessa ja pitkälle aikuusuuteen asti Duact nimistä lääkettä. Jouduin ottamaan lääkettä kesäaikaan öin ja päivin, että pystyin siedättävästi elämään. Söin tuota lääkettä vuosia. Silloin minulle ei tehonneet reseptivapaat lääkkeet mutta nykyään riittää kun otan jonkin käsikauppalääkkeen silloin tällöin kesällä. Viime kesänä en muista syöneeni yhtään lääkettä. Uskon, että heinän käsittely ympärivuoden auttaa sietämään timotein kukinta-aikaa kesäisin myös paremmin. Toki siitepölyallergiat voivat helpottaa myös aikuisena muutenkin mutta näen aivan selvän yhteyden heinäallergiassani saamaani omatoimiseen siedätykseen.

Liian siistissä ympäristössä lasten vastustuskyky ei kehity, mistä seuraa allergioita ja sairauksia. Lasten pitäisi antaa möyriä maassa. Vastustuskyvyn kehittymiseen tarvitaan luonnonmukaista ympäristöä ja altistumista luonnonkasvien siitepölylle ja ympäristön mikrobeille. Vielä ei tiedetä, mitkä eliölajit, bakteerit ja luontotyypit ovat terveyden kannalta tärkeimpiä. Siksikin on syytä huolehtia, ettei luonnon monimuotoisuus heikkene.
Lähde: Maalla kasvaa terveempiä lapsia kuin kaupungissa

Vaikka allergiani kissoille oli todettu melko pahaksi lapsena niin kuitenkin pystyin asumaan lapsuuden ja nuoruuden samassa taloudessa myös kissan kanssa. Allergiaoireita ilmaantui vain jos kissa tuli puskemaan itseään vasten kasvojani. Silloin silmät ja leuka alkoi kutiamaan ja ihoon tuli punaisia näppyjä. Muuten ei kissan kanssa eläessä ilmentynyt minkäänlaisia oireita. Oma tunne asiasta on, että oireet olisivat voineet pahentua ilman omaa kissaa. Nykyisin kissa-allergiani on täysin poissa.

Allergioihin on saatavilla apua siedätyshoidosta. Vaikka minulla ei ole kokemusta virallisista siedätyshoidoista niin suosittelen niitä. En kehota ketään omin päin siedättämään itseään ilman tervettä järkeä. Lievemmissä allergiatapauksissa en usko kuitenkaan siihen, että ihminen eristetään kokonaan steriiliin puhtaaseen ja allergiavapaaseen ympäristöön. Tutkimustenkin mukaan se voi juuri pahentaa allergioita. Päinvastoin monipuoliselle mikrobikannalle altistuminen auttaa ihmiselle kehittymään paremman vastustuskyvyn. Tämä ei koske myöskään pelkästään ihmisiä. On myös todettu, että jopa kaupungissa asuvilla koirilla on enemmän allergioita kun maalla asuvilla koirilla.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *