Elämisen haasteet, tunteet ja identiteetti.

05.11.2023 | Uncategorized | 3 Kommentit

Kun ihminen elää pitkän aikaa jonkin elämää varjostavan asian alla, tuosta saattaa kuin huomaamatta rakentua osa ihmisen identiteettiä. Joskus koko identiteetti, mitä ilman ihminen ei olisi olemassa. Mutta mikä lopulta edes on ihmisen identiteetti? 

Omalla kohdalla varhaisin osa omaa identiteetin rakentumista oli vuosia jatkunut koulukiusaaminen. Toisaalta tuo henkinen ja fyysinen väkivalta mahtoi ennemmin murentaa kuin rakentaa omaa identiteettiä. Kasvoin käsitykseen, etten olisi minkään arvoinen ihmisenä. Tuo taas toimi varsin tukevana alustana erilaisille riippuvuuksille. Toihan ne elämääni kauan kaipaamaani turvaa, ainakin näennäisesti.  

Vuosia elin todella rankkojen riippuvuuksien ohjaamaa elämää. Ei ihme, että samalla oma mielenterveys alkoi järkkyä. Mitä enemmän kaipasin turvaa, sitä enemmän erilaisia aineita itseeni tykitin ja sitä turvattomampi lopulta olin. Päätyen lopulta useamman kerran epätoivoisena yrittämään päättää oman kurjan vaellukseni. 

Nyt tuosta kaikesta on kulunut jo 18 vuotta. Ajanjakso, minkä aikana olen saanut tutustua itseeni varsin perinpohjaisesti. Omaan aitoon identiteettiini.  

Omalla kohdallani esimerkiksi alkoholismi, narkomania, uhkapelaaminen, vakava masennus sekä jäytävät pelkotilat olivat niin pitkään, niin kokonaisvaltaisesti läsnä arjessa, että aikanaan uskoin tuon kaiken olevan kohtaloni. Se elämä mitä eläisin ja mihin lopulta kuolisin.  

Elämä tarjosi toisen mahdollisuuden mihin tartuin. Lähtötilanteessa uskomatta edes siihen, että selviäisin. Saati että elämästäni ja itsestäni rakentuisi koko lailla uusi luomus.  

Kun vuosikymmeniä elämä on sysimustaa pimeyttä, jo ihan perusasiat arjessa tuovat iloa ja kiitollisuutta. Puhumattakaan sellaisista asioista, joita ei aikanaan ikinä uskonut saavansa kokea.  

Minulle elämä oli varannut oman tehtäväni. Kun kohtasin itseni, opin tuon kautta kohtaamaan toisen ihmisen. Moni on minulle sanonut, että on aivan eri asia jutella ihmiselle esimerkiksi itsetuhoisuudesta silloin kun vastapäätä istuu ihminen, joka on tuon totaalisen tyhjän hetken kokenut.  

Silti ymmärrän tänään myös sen että olen yksi pieni palanen suuressa kokonaisuudessa. Pieni, mutta tärkeä.  

Kirjoittaminen on toiminut itselle yhtenä tärkeimmistä kanavista kuoria itsestä esiin niitä kerroksia, jotka peittyivät aikanaan tuon kaiken pimeyden alle. Minulle itselle ehkä suurin haaste elämässä on ollut oppia hyväksymään itseni ja oma tunneherkkyyteni tällaisenaan. Suht kovassa maailmassa varsin haastava rasti. Mutta sitäkin vapauttavampi.

Minut olisi helposti voinut lokeroida joksikin noiden menneiden vuosien aikana. Välillä yhä mietin itsekin sitä, kuinka useita kertoja psykiatrian osastolla ollessa koin, että tämä on minun historiani ja tulevaisuus. Jokin sisimmässäni silti noissakin hetkissä koki, ettei asia olisi niin. Kun vain saisin apua, voisin palata ihmisten joukkoon. Tavallisten ihmisten, joiden arkista kiirehtimistä seurasin useita vuosia lähinnä surullisena tuolta osaston ikkunasta. 

 Mikä sitten on ollut tämän tutkimusmatkani tärkein anti? Suurin löydös? 

Oma identiteetti. Se, etten ole vain ja ainoastaan alkoholisti, narkomaani, peliongelmainen, saati mielenterveysongelmainen. Olen ihminen varustettuna suurella sydämellä. Laajalla tunne-elämällä. Ihminen, joka on itsensä kohtaamisen kautta saanut löytää vapauden eri riippuvuuksista. Aivan samoin kuin mielenterveyden haasteista. Vapautuen elämään elämää ihan tavallisena ihmisenä, tavallisten ihmisten joukossa. Ainoana erona se, että kaikki kuljettu matka, kaikki koettu ja itsessä kohdattu on tänään repussani sellaisena eväänä, ettei ole olemassa ihmistä, jota en omana itsenä pystyisi kohtaamaan.  

”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille..” 

Mikä on minun unelmani?  

Se että lopulta kaikki se hyvä mitä olen pyrkinyt elämässä tekemään, olisi se mitä minusta lopulta jää jäljelle. Ennemmin kuin kaikki se paha mitä olen tehnyt.

3 Kommentit

 1. Tirlittan

  Hyvä kirjoitus.
  Aina sanotaan, että itsemurhan tehnyt ihminen oli itsekäs. Niin voivat sanoa vain sellaiset, jotka eivät ole siinä tilanteessa käyneet, että voimat ovat totaalisen lopussa ja on vajonnut pimeään kuiluun, jossa ei ole enää mitään toivoa. Ei siellä pohjalla kykene enää ajattelemaan kenenkään toisen tunteita eikä sitä, mitä teko aiheuttaa. On vain niin täydellisen rakkaudeton ja hylätyksi tulemisen tunne, ettei näe enää muuta keinoa kuin hylätä itsekin itsensä ja lopullisesti.
  Tätä eivät edes hoitoalan ammattilaiset ymmärrä.

  Jos tuolta pimeydestä löytää pois, voi todella oppia tuntemaan ja hyväksymään itsensä. Siitä seuraa terve itsetunto ja selkeä oivallus, että kaikilla ihmisillä on sama ihmisarvo eikä maailmasta löydy enää ketään, jota ei pystyisi omana itsenään kohtaamaan. Ei niin ylhäistä eikä alhaista ja siinä on ihmisyyden perusydin. Jokainen ansaitsee täydellisen hyväksymisen ja rakkauden juuri sellaisena kuin on. Se on Agapee- eli jumalallista rakkautta, jota ei tarvitse ansaita. Se vain on.

  Vastaa
  • Kimmo

   Lämmin kiitos kommentistasi. ❤️

   Minulla on ollut välillä vaikea hyväksyä sitä kuinka huonolla tolalla maassamme esimerkiksi mielenterveys ja päihdetyö on.

   Toisaalta juuri tuolla kentällä itse työskennellen, olen opetellut sitä ettei voi tehdä enempää kuin oman osansa.

   Vastaa
   • Tirlittan

    Ne ovat todellakin häpeällisen huonolla tolalla, kun itsetuhon partaalla olevia ihmisiä ei oteta sisään sairaalaan. Moni nuori voi erittäin huonosti ja kun ei pääse hoitoon, voi käydä niin huonosti, kuin Jasmin Voutilaiselle ja Miki Liukkoselle. Järkyttävää, että ihmiset jätetään heitteille ja voivat päätyä tekemään itsemurhan kun kukaan ei auta eikä kukaan ota siitä vastuuta.

    Resursseja ja hoitopaikkoja on jatkuvasti vähennetty ns. ”avohoidoksi” eli ei hoideta. Se ei ole kenenkään yksittäisen työntekijän vika, vaan poliittisten päättäjien ja nyt korjataan järkyttävää satoa näiden päätösten seurauksena.

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *