HÄPEÄTUTKIJA BRENE BROWNIN MUKAAN ILO ON KAIKKEIN HAAVOITTUVAISIN TUNTEEMME – KATSO VIDEO

14.03.2018 | Herkkyys, Tunteet | 0 Kommenttia

Häpeätutkija Brene Brown puhuu oivaltavasti siitä, että ilo on haavoittuvaisin tunne mitä meillä on. Ilo on vilpitön, avoin kohta meissä, joka on kaikkein haavoittuvaisin. Negatiiviset tunteet naamioivat meidät ikäänkuin turvaan, ilossa olemme aukinaisia ja vastaanottavaisia.

Kun elämässä tuntuu menevän kaikki hyvin, aika usein mieli lähtee kehittämään tyhjästä ongelmia. Ongelmat tuntuvat turvallisemmilta kuin ilossa oleminen, aukinaisena ja aitona oleminen. Se on täysin ymmärrettävää, mutta on erittäin vapauttavaa oivaltaa, että suojellakseni itseäni minun ei tarvitse käpertyä takaisin ongelmien luomiseen ja ahdistukseen vaan voin alkaa rakentaa turvallisuutta muilla keinoin. Kun emme väistele mitään tunteita, ilokin pääsee vapaaksi.

Rakkaus on paradoksi. Se on sitä mitä kaipaamme ja sitä mitä pelkäämme. Kun alkaa tutustua rakkauden pelkoonsa pääsee kosketuksiin jonkun niin herkän osan kanssa itsessä, että sitä on vaikea kohdata. Kun tuohon kohtaan on saanut kosketuksen sen kanssa voi olla vaikea oppia elämään.

On pelottavaa olla niin totta, koska silloin toisten ihmisten kommentit osuu siihen aitoon kohtaan itsessä. Jos roolia tai defenssiä arvostellaan se ei tosiasiassa tunnu niin pahalta, mutta täydellinen itsensä pajastaminen tekee sinut todelliseksi myös arvostelulle. Jos nuolet osuvat haarniskaan ne eivät tunnu niin kipeiltä, mutta jos ne osuvat paljaalle iholle ne menevät läpi.

Ilossa olemme avoimia kaikelle. Ilo on merkki siitä että, olemme aidossa yhteydessä itseen ja toiseen, avoimina ja haavoittuvaisina. Läsnäolevassa puhtaassa ilossa on läsnä kaikki tunteet hyväksytysti. Ymmärrämme ja hyväksymme kokemamme vaikeudet ja olemme kiitollisia siitä, että olemme päässeet eteenpäin kaikesta huolimatta. Iloon liittyy automaattisesti kiitollisuus.

Minulle ilo on oikeastaan hyväksyntää. Hyväksyntä vapauttaa minut automaattisesti onnellisuuden perustunteeseen, huolimatta siitä kuinka vaikeita asioita tai tunteita joudun juuri sillä hetkellä kohtaamaan. Ilo tulee siitä, että voin kokea tunteita, olen elossa. Ilo on kokonaisvaltaista kiitollisuutta, mutta jos takerrumme iloon, menetämme sen. Ilo tulee vapaudesta kaikkien tunteiden ja kokemusten vaihtuvuudesta ja muutoksesta. Ilo on oodi olemassaololle.

Voit juosta niityllä perhosen perässä ja jahdata sitä ympäriinsä etkä saa sitä koskaan kiinni. Tai sitten voit istua nurmikolle ja odottaa että se istahtaa olkapäällesi. Ilo on kuin tuo perhonen. Jahtaamalla karkoitat sen kauemmas, istuen hengitellen, hyväksyntää harjoittaen saat sen kerta toisensa jälkeen viipymään luonasi pidempään.

Iloni ei ole keneltäkään pois mutta olen joskus kokenut siitä syyllisyyttä. Ilo voi nostattaa muissa negatiivisia tunteita, mutta tuo pitäisi pystyä jättämään oman arvoonsa. Herkkänä ihmisenä se tuntuu joskus vaikealta. Iloa kun toivoisi voivansa jakaa toisillekin.

iloa

Olen huomannut, että on joskus hirveän vaikeaa tulla kohdatuksi ilossa. Olemme usein tottuneet kohtaamaan toisiamme tai muita arvostelevina, projisoivina ja pakenevina. Teemme sitä lähes automaatiolla.

Tuntuu lähestulkoon syntiseltä olla iloinen ja rakkaudessa tuota kontrastia vasten kun aina etsitään vain virheitä ja ilo koetaan enemmänkin harvojen etuoikeutena.

Ihmisen ilo saa esiin toisten ilottomuuden, häpeän tai muut varjossa olevat tunteet. Ilo on puhdasta olemassaolemisen riemua. Itse en tarvitse iloon syitä, ilo on.

On vaikea olla iloinen tietenkin silloin kun elämässä on kriisejä tai vaikeita asioita mutta sitä arvokkaammalta se tuntuu kun siihen saa jälleen yhteyden.

”Ilon kautta” on jo pitkään ollut minulle motto mutta se ei tarkoita sitä, että väistelisin vaikeita asioita. Minulle se tarkoittaa sitä, että vaikeuksista huolimatta meidän ei tarvitse aina uida lohduttomissa vesissä. On lupa myös iloita. Kaikkien tunteiden ja asioiden keskellä saan kokea kiitollisuutta elämästä. Kun on kyky iloon, on saanut valtavasti. Siitä ei tahdo luopua.

0 kommenttia

Trackbacks/Pingbacks-linkit

  1. Näkyväksi tuleminen ja mikä esillä olemisessa pelottaa? - Kultainen sulka - […] Lue myös artikkelini: Häpeätutkija Brene Browinin mukaan ilo on haavoittuvaisin tunteemme. […]

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *