Intuitio – viisautta vai hulluutta?

Intuitio on jotain sellaista mikä voi antaa elämäämme paljon! Jos kaipaamme uusia ratkaisuja ja muutosta elämään, intuition avulla usein asiat sujuvat vaivattomasti ja jotenkin sanattoman viisaalla tavalla.

En osaa sanoa milloin aloin kuunnella intuitiotani ja milloin annoin sen alkaa ohjata elämääni. Elämässäni oli kuitenkin vuosia jolloin elin kuin johdatuksessa. Kuulostaa hullulta, varmasti ainakin ”järki-ihmisen” korvaan, käyttää tuota ilmaisua mutta minulle se oli juuri sitä. Kuuntelin kehoani ja intuitiotani arkipäiväisimmissäkin valinnoissa esimerkiksi kun menin kauppaan. Valitsin ruokani intuitiolla. Kuuntelin itseäni tarkasti kaikessa. Se toi elämääni sanoinkuvaamatonta hyvinvointia, monin tavoin. Koin siinä elämänvaiheessa niin syvää tyytyväisyyttä, että kun menin lumipyryyn ulos tunsin sydämessäni olevan kesä. Sellaiselta tuntui elää hetkessä, itseään kuunnellen. Suunnittelematta, stressaamatta ja suorittamatta. On ihmeellistä kun annamme intuitiollemme enemmän tilaisuutta ohjata meitä, miten paljon se vaikuttaakaan elämänlaatuun PARANTAVASTI.

Kun joku kuuntelee enemmän intuitiota kuin järkeä se koetaan jopa uhkana, pidetään hulluna, mutta loppujen lopuksi mitä tietoinen mielemme tietää maailmasta, varsinkaan tulevasta? Enemmän se vain luulee tietävänsä. Jos aitoa tietoa ei ole, intuitio on varmemmin oikeassa. Ja suurin osa asioista elämässämme on sellaisia joita pyrimme järkemme avulla vain ennakoimaan joten intuitiolle on monessa käyttöä! Intuitio elää hetkessä, järki laskelmoi nykyhetkeä menneestä käsin. Olen kuullut monesti tarinan missä joku välttää kolarin tai jonkin tapaturman vain kuuntelemalla vaistoaan. Järki ei pysty meille tälläistä tietoa tuomaan tulevaisuudesta.

Picture

Kuva: Maiju Palin

Televisiossa puhuttiin muutama päivä sitten siitä, että vaikka maailmassa tapahtuu paljon ikäviä ja pelottavia asioita, se on  muuttunut paremmaksi ja turvallisemmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Uutisissa puhutaan kuitenkin vain negatiivisista asioista ja sen takia saamme yksipuolisen kuvan maailmasta enemmänkin vain pahana paikkana. Uutiskynnystä ei tunnu ylittävän lapsikuolleisuuden väheneminen, eliniän pidentyminen, koulutustason nousu maailmassa tai vaikka nälänhädän väheneminen. Uutisiin nousee sodat, katastrofit ja onnettomuudet.  Asiat ovat  yleisellä tasolla maailmassa huomattavasti paremmin nyt kuin esimerkiksi 100 vuotta sitten. Ihmisellä on kuitenkin luontainen taipumus, vaistonvaraisella osallaan, keskittyä huonoihin uutisiin ja siksi niillä n niin suuri vaikutus meidän arvioomme ja kokemukseen maailmasta. Tämä periytyy siltä ajalta kun piti luonnossa olla skarpimpi vaarojen suhteen. Olemme tiedostamattomalla tasolla edelleen taitavia siinä, varsinkin jos ruokimme itseämme uhkakuvilla. Ihmiselle on luontaista keskittyä negatiiviseen turvatakseen olemassaoloansa.

Ihmisille oli tehty kysely jonka tuloksia tässä ohjelmassa käsiteltiin. Kysymykset koskivat muutoksia maailmassa, suurin osa ihmisistä vastasi negatiivisemman vaihtoehdon kuin mitä todellisuus oli. Simpansseille oli tehty sama kysely, ja ne olivat vastanneet 10% enemmän oikeita vastauksia. Vastaukset tulivat simpansseilta ”sattumalta”, siis alitajuisesti, ihmiset vastasivat aijemmin näkemiensä uhkakuvien perusteella järkeensä luottaen. Järki ei siis aina tiedä, vaan usein olettaa, menneisyyden perusteella. Tulevaisuus voi kuitenkin olla täysin erilainen. Pitää vain uskaltaa elää eri tavoin kuin menneisyydessä silloin asiat muuttuvat. Intuitio on hyvä apu löytää uusia reittejä ja vaihtoehtoja tähän. ​

Alitajunta ohjaa meitä joka tapauksessa, vaikka luulisimme olevamme oman elämämme ohjaksissa.

Maailman meristä tunnetaan vain 5%. Samalla tavoin ihminen käyttää tietoisesti aivojensa kapasiteetistaan vain noin 5% ja loput 95% on tiedostamatonta. Jos mietimme noita lukuja niin voiko 5% tietää enemmän kuin 95%…..? Ei.

Mitä tapahtuisikaan jos antautuisimme tuon suuremman kapasiteettimme ohjaukseen. Intuitio ja järki eivät ole vastapari, ne ovat yhteistyökumppaneita. Järki voi olla huono isäntä joissain tilanteissa, vaikka yleisesti ajatellaan toisinpäin. Jos intuitio leimataan hulluudeksi niin silloin meiltä jää paljon arvokasta potentiaalia käyttämättä.  Jos yrität luovia 5% kapasiteetilla siitä mitä sinulla on, mitenhän se onnistuu? Usein huonosti.

Ihmiset voivat yhteiskunnassamme aika huonosti, mielen tasolla ja fyysisesti. Emme kunnioita tunteidemme viestejä, kunnioitamme liikaa järkeä. Teemme sellaisia töitä jotka saa voimaan huonosti, laitamme muiden tarpeet omiemme edelle, rakennamme elämäämme ulkoaohjattujen määritelmien mukaisesti. Koemme, ettei meillä ole omaan elämään valtaa vaan pitää tehdä kuin muutkin, tai kuten on pakko.  Järki ei tiedä kaikkea…. Se puskee, ja yrittää joskus vaikka läpi harmaan kiven. Keho voi huonosti ja mieli siinä samalla. Intuition käyttäminen lisää elämäämme joustavuutta. Elämä saa ilmetä vapaasti kun ohjaudumme tilanteissa myös intuitiivisesti. Asioita ei tarvitse hallita ja ohjailla jatkuvasti vaan voimme ohjautua tilanteiden mukana. Elämässä ja tilanteissa ei aina tarvitse olla suunnitelmia. Paras suunnitelma voi usein ollakin suunnittelemattomuus. Silloin yllättäville  vaihtoehdoille on tila ilmentyä.

Picture

Kuva: Maiju Palin

​Viimeiseen kolmeen vuoteen en ole kuunnellut intuitioni ääntä kovin tarkasti. Olen jopa toiminut sen antamia viestejä vastaan. Kyse ei ole siis siitä etteikö intuitioni edelleen olisi hyvässä toiminnassa, jostain syystä olen kuitenkin antanut järkeni ohjata minua. Ehkäpä se johtuu lapsiperheen tuomista velvollisuuksista ja perspektiivistä elämään. Mutta intuition ohjauksen sulkeminen elämästäni teki minusta onnettoman. Sopeuduin järkiajatteluun ja samalla iloni oli pitkään kateissa. On taas työn takana alkaa kunnioittaa intuition sanomaa, mutta se on oikeastaan ainoa oikea ja toimiva tapa itselleni, vaikka se kuulostaisikin jonkun korvaan hullulta. Viime ajat ovat tehneet siitä entistä selkeämpää. Oma järkenikin on kova huutelemaan, ja leimaamaan minua, mutta kokemus puhuu puolestaan ja vapaa virta kyllä kuljettaa perille, –  usein nopeammin ja antoisammin kuin omat suunnitelmat.

Olen kokenut huikeita seikkailuja intuition johdattamana. Olen tietoisesti mennyt kohti tuntematonta, seuraten johtolankoja, yksi kerrallaan hetkissä paljastuvia astinkiviä määränpäähäni. Olen omin silmin nähnyt niin monesti sen, vaikka lähtisin kävelemään niin etten tiedä minne olen menossa olen päätynyt kohtaamaan mielettömiä tilanteita, hienoja ihmisiä ja tilaisuuksia jotka kehittää itseäni ja tuo eteen uusia mahdollisuuksia. Intuition johdattamana aistimme ovat avoimempina, se ei ole siis sokkona kävelemistä, niin että päädymme ensimmäisen rekan alle tai putoamme ojaan. Intuitio kaikessa alitajuisessa suuressa viisaudessaan näyttää asioita mihin järjen rajatussa mahdollisuudessa emme pääse käsiksi.  En näe miten siinä voisi olla mitään pahaa. Päinvastoin! Taiteilijat ja luovan alan ihmiset ovat usein hyvin intuitiivisia, heistä paistaa sydämenvalo ja juuri sen takia se valo varmasti loistaa koska he kunnioittavat sitä ja ruokkivat sitä. He luovat asioita näkymättömästä usein intuitionsa varassa. He tekevät kollektiivista alitajuntaa näkyväksi taiteensa kautta ja se koskettaa siksi niin monia.

Intuitio ja flow toimivat yhdessä, nämä kaksi yhdessä synnyttävät luovat voimat käyttöömme. Meidän tulee siis jättää enemmän tilaa ei tietämiselle kun kaipaamme uusia ratkaisuja, luovia ideoita tai näkökulmia.

Seuraavat blogikirjoitukset tulevat käsittelemään lisää intuitiota ja sen kuuntelemista joten jos aihe kiinnostaa lisää on luvassa. Tämä aihe on itselleni yksi rakkaimmista ja mielenkiintoisimmista.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *