Itsensä rakastaminen ei ole vaahtokylpyjä vaan autenttisuutta

Autenttisuus on yksi lempisanojani. Sanakirjassa se selitetään auki näin: aito, väärentämätön, luotettava. Nimenomaan rehellisyys onkin autenttisuudessa se kulmakivi. Olla ytimelleen uskollinen on autenttisuutta. Ongelmaksi muodostuu se, että hyvin monet hukkaavat kosketuksen ytimeensä matkalla. Kadottavat autenttisuutensa. Muuttuvat ketjun osiksi, jatkumoksi, roboteiksi, joksikin toiseksi joita he aidolta ytimeltään ovat. Alkuperältään autenttisesta ihmisestä tulee silloin sopeutuja.

Autenttisia ihmisiä tavatessani inspiroidun valtavasti. Jokin minussa tunnistaa saman aidon alkuperäisyyden itsessänikin toisen autenttisen ihmisen kautta. Uskon, että näin käy muillekin. Meissä kaikissa on se koskemattomuus sisällä. Ja tuomalla sitä esille voimme antaa rohkeutta tosillemme tehdä samaa.

En usko, että autenttisuuttaan pystyy lopullisesti kadottamaan mutta kun tarpeeksi kauan uskoo olevansa kana kanojen joukossa ja unohtaa olevansa kotka, alkaa aika uskottavasti esittää kanan käytöstä. Se, että pikkuhiljaa alkaa huomata ja uskoa olevansa kotka vaatii sitten pois oppimista tuosta kanan käytöksestä. Ja tuskin kanatkaan siihen ihan mukisematta suhtautuvat.

Autenttisuuden kadottaa helposti koska haluaa saada lauman turvaa. Silloin alkaa liikaa sopeutua siihen mitä odotetaan ja kadottaa itsensä. Teininä suurin osa meistä uskalsi poiketa kaavasta. Ilmentää omaa todellisuuttaan näkyvästi. Harmi, että aikuisuus vie pois tuon kyvyn liian usein. Itse en halua kadottaa sitä tervettä teini osaa joka haluaa tuoda itsensä tähän maailmaan ei kapinoidakseen vaan ollakseen se joka on.

Autenttisuus ei kuitenkaan tarkoita individualismia. Autenttinen ihminen on yhteydessä itseensä jolloin hän osaa olla aidossa yhteydessä myös toisiin. Individualismi taas korostaa yksilöllisyyttä. Autenttinen ihminen on aina yksilöllinen mutta se ei ole sen itsetarkoitus. Autenttisuudessa on keskeistä olla uskollinen itselleen, omille arvoilleen ja sitä kautta säilyttää yhteys tosimpaan olemukseensa. Autenttisen ihmisen ei tarvitse korostaa yksilöllisyyttään itseisarvona koska autenttisen ihmisen yksilöllisyyttä ei voi uhata. Hänellä on niin syvä yhteys itseensä ettei hän pelkää kadottavansa sitä koska se on hänelle ykkösprioriteetti. Hän tietää sen olevan yksi tärkeimpiä asioita voida hyvin ja sitä kautta rakentaa ympärilleen myös parempaa maailmaa.

Autenttisen ihmisen vastakohta voisi olla ihminen joka sopeutuu itsensä kustannuksella asioihin. Hän myy arvonsa ja hyvinvointinsa jotta voisi kunnoittaa vain ulkoapäin tulevia sääntöjä vaikka kokisikin ne vääriksi. Liikaa ulkoisiin olosuhteisiin sopeutunut ihminen kokee itsensä kuuntelemisen etuoikeutena johon hänellä ei ole varaa. Usein taustalla on pelko. Ihminen voi pelätä menettävänsä asemansa, taloudellisen turvan, muiden hyväksynnän…

tauluportrait

Autenttinen ihminen ei pelkää hylätyksi tulemista koska hänellä on yhteys itseensä. Ihmistä jolla on yhteys syvimpään osaan itsessään ei pelota muiden hylkääminen, koska hän tietää ettei häntä voi hylätä koska ei hylkää itseään. Hänen olemisensa ei ole silloin alistavalla tavalla riippuvainen muiden hyväksynnästä. Sopeutuja taas on kadottanut yhteyden itseensä ja on sen vuoksi riippuvainen muiden hyväksynnästä. Hänestä saattaa tuntua, että jos hänellä ei ole muiden hyväksyntää hän putoaa täysin tyhjän päällä eikä hänellä ole silloin mitään.

Autenttisuutta itsessään voi alkaa sopeutujan roolin alta kaivella esille tutustumalla omiin arvoihinsa. Tekemällä pieniä valintoja jotta pääsee esille omana itsenään. Todellisine ajatuksineen ja arvoineen. Tämä toki saattaa herättää reaktioita ympäristössä. Kyllähän kanalaumassa hätkähdetään kun kotka levittää siipensä. Kaakatuksilta ei voi välttyä. Mutta se tunne kun kotka alkaa ymmärtää siipiensä koon ja niiden kantokyvyn ja alkaa kehittää pikku hiljaa luottamusta omaan voimaansa. Miten kauniita näkymiä suurten siipien avulla voikaan korkeuksista nähdä, ja miten kevyesti taivaalla liidellä. Näiden ajatusten auttamana kotka muistaa turvata yhä suuremmin omaan voimaansa. Se voima piilee hänen autenttisuudessaan ja aitoudessaan kokea maailma rehellisenä omana itsenään.

Autenttinen ihminen luo arvoa maailmaan olemalla oma itsensä, ei toisten kopio eikä muiden toiveiden toteuttaja. Kun hän on yhteydessä aitoon itseensä hän on myös yhteydessä rakkauteen. Autenttinen ihminen on aina olemuksessaan rakkauden ilmentymä, koska totuus itseään kohtaan on aina rakkautta.

Lue myös artikkelini:
Uskollisuus itselle luo hyvän ihmissuhteen
Kun sielu löytää kotiin
Arvostelluksi tulemisen pelko
Ulkoisen maailman avaimet löytyy sisäisiltä tasoilta
Anna maailman rikkoa sydämesi niin uskallat todella rakastaa
Rajat on rakkautta – Teetkö rajat omalle jaksamisellesi
Näkyväksi tuleminen ja mikä esillä olemisessa pelottaa?
Tositarina taakkasiirtymän katkaisemisesta – Ukko Kärkkäinen kirjoitti itsensä ulos isänsä sotakokemusten jättämistä kauhuista

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *