Kirje äidilleni

Rakas äiti,

​ kun muistelen lapsuuttani näen ja tunnen mielessäni aurinkoisen kesäpäivän.
​Sinä teit meille onnellisen lapsuuden. Tiedän sen siitä miltä minusta tuntuu kun ajattelen tunnetta joka lapsuudestani tulee mieleeni päällimmäisenä. En muista juurikaan murheita tuolta ajalta vaikka sinun taakkasi oli käsittämättömän raskas. Olit ensimmäiset vuotemme kahden lapsen yksinhuoltaja ja kokenut valtavan tragedian isämme toimesta. Olit vähällä menettää koko perheesi. En ymmärrä miten on mahdollista, että siltikin onnistuit niin upeasti äitiydessäsi. Muistan kaiken niin hyvänä.

Sinun muistosi voivat olla toisenlaisia, ehkä koit riittämättömyyttä, ja tunsit  ettet tehnyt parastasi. Minun kokemuksiini ja muistoihini nuo tunteesi eivät kuitenkaan näkyneet. Nyt kun minulla on omia lapsia mietin miten pystyitkin siihen, ja toivon että voisin antaa yhtä valoisat muistot lapsilleni omasta lapsuudestaan vaikka tuntuu että se on melkein mahdotonta.

Picture

Lapsuuteni kesät olivat täynnä luovia leikkejä, saimme temmeltää pihalla mielin määrin. Leikimme kukkakauppaa, hypimme twistiä, juoksimme pelloilla ja teimme mutakakkuja. Kävimme naapurissa kylässä ja lenkkeilytin pikkutyöttönä naapurin koiria ennen kuin sain oman. Kuvailimme kaverien kanssa kotivideoita joissa toimit joskus kuvausapuna. Teimme minigolfradan pihalle saviseen maahan. Leikimme ”kivikauppaa”, rikkomalla isompien kivien avulla pienempiä kivia ja ihastelimme mitä aarteita harmaan kiven sisältä paljaistuikaan.

Meillä oli myös kauppa leikkimökissä. Keräsit tyhjiä ruokapurkkeja, maitotölkkejä, puurolaatikoita, leipäpusseja ja muita valikoimiin.  Kaupassa oli myös aito vanha kassakone jonne teit meille hienon näköisä leikkiseteleitä. Talvella teimme lumilinnoja ojiin ja kevätjäiden sulettua irrottelimme jäälauttoja ja ihailimme niiden kauniita kuvioita joita alla virtaava vesi oli niihin muodostanut. Kesäisin toimme sammakonkutua ja hyttysenpoikasia purkissa kotiin. Sain oman akvaarion 9-vuotiaana ja pyydystelin ojista kaloille kesäisin öttiäisiä ruoaksi. Koulumatkan varrelta tienpientareilta  kuskasin kotiin usein perhosentoukkia jotka laitoin purkkiin koteloitumaan.

Picture

Rakastin luontoa ja eläimiä ja annoit meidä pitää monia lemmikeitä. Meillä oli vuosien aikana mm. pupuja, hamstereita, rotta, kissa, koiria, hanhia ja kanoja. Hoivasin pieniä lämpölampun alla kasvavia tipuja joskus kaksikin tuntia navetassa. Myöhemmin keräsimme samojen kolmenkymmenen kanan jättämiä kanankakkoja nurmikolta pikkulapiolla muovisen rekan lavalle. Liukumiinat oli kerättävä jotta pystyi liukastumatta kulkea avojaloin ruohikolla. Lenkitin koiraamme pitkin umpeen kasvanutta rautatietä, monenlaisessa säässä. Nautin hiljaisuudesta ja avarista maisemista. Tälläiset muistot minulle nousevat päällimmäisenä mieleen kun mietin lapsuuttani ja tuo lapsuuden peltoinen metsän reunustama maisema on piirtynyt mieleeni ja tuo edelleen minulle rauhan kun näen vastaavaa. ​
​Sinun lapsuutesi oli aivan toisenlainen kuin mitä annoit meille. Asuitte, 6 henkeä, pienessä mökissä jossa keittiön lisäksi vain pieni olohuone ja makuualkovi. Sauna ja vessa olivat ulkona. ​Myöhemmin muutitte kerrostaloon jossa minäkin vietin paljon lapsuuttani, mummulassa. ​

Picture

Oma äitisi oli syvästi uskovainen eikä mitään menoja sallittu, kavereita ei saanut kutsua kylään jne. Kuulemma karkasit usein ikkunasta tapaamaan kavereita, ette saaneet jouluna lahjoja ja kotona oli ilotonta. Mummun kanssa vietimme paljon aikaa kuten uusia vuosia ja  hän oli meille hyvä. Sinulle hän oli taas ollut ankara eikä koskaan pitänyt sylissä tai sanonut rakastavansa.  Mummu oli menettänyt äitinsä 5-vuotiaana ja varmasti hänellä oli paljon kipukohtia siksi äitiydessään.

Olitkin isän tyttö, kerroit kuinka isä, pappa, silitteli ja nukutti sinua. Hyssytit minutkin samalla tavalla uneen käsivarrella keinutellen kuin oma isäsi oli tehnyt.

Olet halunnut rakastaa meitä omalla tavallasi, ja siinä olet onnistunutkin. Olen aina kokenut olevani rakastettu, se on luonut tärkeimmän pohjan elämässäni.

​Sanoit aina että tahdoit antaa meille jotain muuta kuin tiukan kurin, sylittömyyden ja ankaruutta. Saimme toteuttaa itseämme. Kuskasit aina harrastuksiin. Maksoit kesäleirit. Meille sai aina tulla kaverit kylään ja yöpyä. Joskus kaverini sanoivat että toivoisivat samanlaisen äidin kuin sinä.

​ Meillä oli yhdessä rentoa ja kivaa. Viihdyin kanssasi. Et tehnyt numeroa asioista, paitsi silloin kuin tappelimme siskon kanssa auton takapenkillä niin että auto huojui matkalla mummolasta kotiin ja uhkasit jättää meidät linja-autopysäkille jos emme lopeta. Suutuit harvoin mutta silloin olit tosissasi. Tai ainakin se tuntui siltä, vaikka et kai osannut oikeasti edes olla ankara. Talossamme oli elämää. Paljon eläimiä ja puhetta. Sopivan rentoa ja paljon rakkautta.


Picture

Teit yksin aina enemmän kuin mihin moni pystyy; remontoit ja maalasit talon, leikkasit kuusiaidan ja nurmikon, hoidit eläimet, lapset ja kodin. Ompelit meille vaatteet, järjestit syntymäpäivät ja tarjoilut, teit barbeille upeita vaatteita ja käytiin markkinoilla myymässä jouluisin kädentaitojasi.

​Opetit esimerkilläsi minut käyttämään luovuuttani ja samalla käytännönläheiseksi mutta annoit minulle vapauden toteuttaa näitä omalla tavallani. Siitä paketista olen kiitollinen. En pysty läheskään samaan kuin sinä, enkä vertaile itseäni siihen mutta ihailen taitoasi. ​

Picture

Olet lastenlastesi kanssa kuin yksi lapsista; uskallat heittäytyä leikkiin ja iloon. Lapset nauttivat valtavasti kanssasi.
Olen kiitollinen, että olet ottanut myös meidän uusperheen lapset kuin omiksesi. Kerran kuulin kun sanoit tuttavallesi kaupassa, että sinulla on 7 lastenlasta. Se tuntui todella kivalta, vaikka kaksi eivät ole verisukua he ovat kuitenkin kuin omiasi. Olet ihana mummi ja lapset kyselevät aina koska tulemme taas sinun luokse kylään. Kun kerromme, että olet tulossa meille se saa aikaan ilon hihkaisuja.
Picture

Tuot elämäämme paljon iloa ja voimavaroja. Toivon että voit antaa itsellesi kaiken saman hyvän virrata sydämeesi mitä annat läheisillesi.  Hyvää Äitienpäivää Rakas Äiti ja Mummi. Rakastan sinua. Olet meille kaikille hyvin tärkeä. ​

Rakkaudella, tyttäresi Maiju

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *