Kirje äitipuolelle

Uusperheeseen muuttaminen on kuin astuisi vieraalle maalle. Se saattaa aluksi olla kaikessa vieraudessaan pelkästään viehättävää. Mutta niin kuin kaikille matkoille on tyypillistä, kun ne kestävät tarpeeksi kauan jossain kohtaa tulee kulttuurishokki. Kulttuurishokin vahvuus riippuu aina kokijasta, mutta se on täysin luonnollinen reaktio. Tunteita nousee jokaiselle kanssamatkustajalle. Ja aina kun mukana on lapsia, he menevät ensimmäiseksi jollain tasolla. Siksi omien tunteiden salliminen ja tunnistaminen voi olla haastavaa.

Saatat ajatella, ettei omilla tunteillasi ole niin isoa merkitystä, mutta kyllä niillä on! Sinun hyvinvointisi on nyt iso osa uutta perhettä JA omien tunteidesi kautta voit opettaa lapsille paljon tunteiden maailmasta ja niiden kanssa toimimisesta. Tunnetaidot  ovat yksi tärkeimpiä asioita mitä lapset voivat oppia, ja uusperhe tilanne tarjoaa tätä oppia kaikille osapuolille. Tunteet ovat sellainen alue, missä kukaan ei ole täydellinen, vaan meitä kaikkia yhdistää siinä keskeneräisyys. Rohkeudestamme riippuen pystymme näyttämään heikkouksiamme joko enemmän tai vähemmän. Ja paras mitä uusperheessä voimme olla on olla ihmisiä. Epätäydellisiä ihmisiä tunteinemme, – aitoina sellaisina kuin olemme. Välillä tehden virheitä ja välillä niitä anteeksi pyytäen.  Se jos mikä on täydellistä. On hienoa, että olet lähtenyt tälle matkalle rohkeasti. ​Se saa sinusta esiin voimia ja kykyjä joita et tiennyt olevankaan!

Picture

Olet muuttanut talouteen jossa sinun ja kumppanisi lisäksi asuu kumppanisi entisestä liitosta lapsia. Nämä lapset ovat varmasti viehättäviä persoonia omana itsenään, mutta väistämättä heti alussa he tuovat mieleesi miehesi entisen liiton. Todennäköisesti myös miehesi entinen kumppani liittyy elämäänne olennaisesti edelleen näiden lasten myötä. Joten joudut välillisesti olemaan myös tekemisissä miehesi entisen kumppanin kanssa, jopa heti suhteenne alkumetreistä lähtien.

On tarpeeksi haastavaa yrittää sopeutua yhtäkkiä lapsettomasta perhearkeen, ja vielä haastavampaa sen lisäksi yrittää diilata vaikeiden tunteiden kanssa joita entisen suhteen joskus vahvakin varjo tuo uuden onnenne ylle. Tässä on paljon käsittelemistä kenelle tahansa, joten älä soimaa itseäsi siitä tunnet.

Helpommin sanottu kuin tehty vai mitä?

”Äitipuolen rakkaus on epäitsekästä, aliarvostettua ja  harvoin tunnustettua. Siihen liittyy paljon epäilyksiä ja väärinymmärryksiä,
mutta älä unohda, hänelläkin on tunteet.

Omasta mielestäsi varmasti sinun pitäisi yrittää ymmärtää kaikkia osapuolia, ja vieläpä omien tunteidesi yli. Laitat omat ”lapselliset” tunteesi syrjään, koska tilanteessa on paljon tärkeämpiä asioita jotka menevät sinun tunteidesi edelle. Näinhän sinä ajattelet, eikö?

Tunteidesi hyväksymistä ei yhtään auta sekään, että ne eivät välttämättä mene yksi yhteen todellisuuden kanssa. Tunteet eivät tunnetusti kuuntele järkeä ja vaikka kuinka sinulle vakuutettaisiin muuta, tunteidesi kanssa koet ehkä kuitenkin toista. On vaikea erottaa tuossa ristitulessa mikä on totta ja mikä ei. Tunteet vievät 6-0.

Älä yritä järkeillä tunteitasi pois. Anna omille tunteillesi lupa. Hyväksy se mitä koet.

Ja voin vakuuttaa mitä enemmän hyväksyt ja ymmärrät itseäsi sen nopeammin vaikeammat tunteet helpottavat. 

Sinun ei tarvitse saada ymmärrystä omille tunteillesi kumppaniltasi niin paljon silloin kun itse hyväksyt omat tunteesi. Kumppanisi ei ole koskaan todennäköisesti kokenut vastaavaa mitä juuri nyt käyt läpi, emmekä me tunnetusti voi ymmärtää asioita joita emme ole kokeneet.  Ethän sinäkään olisi koskaan voinut ymmärtää kuinka todellisiksi ja voimakkaiksi tulevat sellaiset tunteet joita ehkä pidit alhaisina etkä uskonut sellaisia itsestäsi löytyvän.

Anna siis itsellesi täysi ymmärrys tilanteessa, se on parasta mitä voit tehdä.

​​Saatat kokea ainakin mustasukkaisuutta, kateuden tunnetta, ulkopuolisuutta, vihaa, ärtymystä, katkeruutta, alemmuuden tunnetta, kykenemättömyyttä, turhautumista, kyllästyneisyyttä… Koet ehkä lukemattoman määrän vaikeita tunteita, joista nousee häpeää, syyllisyyttä, pettymystä itseen ja voimattomuutta. Etkä tiedä mitä tehdä. Kukaan ystävistäsi ei ehkä ole koskaan ollut vastaavassa tilanteessa, kumppanisi ei ymmärrä sinua ja tunnet olevasi yksin.

Kenelle tahansa nousee vastaavassa tilanteessa erittäin tukala olo.
Älä vaadi itseltäsi täydellisyyttä. Sinäkin saat olla ihminen.

Vaikka olisit kuinka hyvin valmistautunut,
kuinka monta kirjaa lukenut  tai kuinka monta asiantuntijaa tavannut
​ tilanteeseen ei ole oikotietä tai mitään yhtäkkistä  taikatemppua.
Se on kovaa työtä joka palkitsee itsensä, perheellä.

​Olet miehesi kumppani, tasavertainen hänen kanssaan. Vaikka hänellä onkin ”enemmän palasia pelissä” sinun tunteillasi on yhtälainen oikeus olla, aivan samalla viivalla, joten älä vähättele itseäsi. Jos teet niin, se kostautuu myöhemmin ja saattaa kaataa suhteenne. Katkeruuden tunne ei ole miellyttävä itselle kokea  eikä muille katsella.

Yksi uusperheen vahvuuksista on se, että kaikki tunteet jaetaan. Se, että suhde on avoin.
Jos koet että kumppanisi ei salli sitä sinulle, mieti tosissasi onko se sinun arvoinen suhde.
Miksi omat tunteesi olisi vähäpätöisempiä kuin jonkun toisen?
Sellaista syytä ei ole. Olet kaiken hyvän arvoinen, ja ansaitset tulla kuulluksi kaikkine tunteinesi.
Tämä on hyvä paikka myös opetella rakastamaan itseään.

Kumppania ei voi  vaatia ymmärtämään asioita samalla tavalla kuin sinä koet ne.
​Tärkeintä on, että teidän välillänne on yhteys ja sinulle muodostuu rohkeus avoimuuteen.

Perhe ei ole DNA:ta se rakennetaan rakkaudesta toisiimme.

​Uusperheen äitipuolena sinulla on myös oikeus opetella elämään lasten kanssa omien periaatteitesi mukaan. Sinulla on oikeus luoda yhteisen perheenne sääntöjä sellaisiksi, että et jatkuvasti joudu kokemaan oloasi hankalaksi.

On tärkeää oppia myös joustamaan ja opettelemaan toisenlaisia tapoja olla ja elää, – sopeutumista vaaditaan myös.

Viisautta on oppia erottamaan nämä kaksi toisistaan.

Lasten elämä on kokenut hurjan muutoksen, heidän elämäänsä on tullut uusia ihmisiä, mutta niin myös sinun elämäsi on muuttunut. Tässäkin tarvitaan oikeanlaista harkintakykyä ja oikeudenmukaisuutta jotta tilanne ei ole kenellekään epäreilu. Rajojen veto voi ainakin olla alkuun hankalaa, jos toimivia yhteisiä rutiineja ei vielä välttämättä ole löytynyt. ​​Aika ja puhuminen auttaa.

Picture

Jos rakastat haasteita, uusperhe-elämä tarjoaa niitä! Jos haluat kasvaa ihmisenä, tämä tilaisuus on sinua varten!

Kasvua tapahtuu yleensä juuri silloin kun olemme epämukavuusalueella ja uusperheessä eläminen on usein juuri sitä välillä äärimmilleen, – omien rajojen venyttämistä pois tutusta ja mukavasta.

​Älä kuitenkaan pakota itseäsi kasvamaan ja sietämään jatkuvasti sitä tunnetta, ettet koe oloasi kotoisaksi. Silloin uuvut. Pidä huoli että saat riittävästi lepoa, vietä aikaa tutussa ympäristössä, tuttujen ihmisten kanssa omissa luontaisissa harrastuksissasi. Niissä saat hengähtää, olla juuri sinä. ​

Uusperheessä joudut ehkä ihmetellyksi tapoinesi ja ihan vain olemalla oma itsesi. Olethan uusi ihminen johon lapsetkin tutustuvat. He eivät ehkä ole koskaan tavanneet ihmistä joka syö erilaisia ruokia, harrastaa erilaisia asioita tai pukeutuu tietyllä tavalla. Anna lasten ihmetellä. He eivät välttämättä tarkoita pahaa vaikka sanovatkin asioita suoraan. Sinulta vaaditaan ehkä enemmän itseluottamusta kuin mitä koet omaavasi, mutta usko pois, itseluottamuksesi kyllä kasvaa matkan varrella ja epämukavasta voi tulla siedettävää ja lopulta jopa mukavaa!

Vaikein asia uusperheenä olemisessa on tietää milloin taistella ja milloin päästää irti.

​​Tämän matkan aikana tuntemattomasta tulee sinulle tuttua ja on sinusta itsestäsi kiinni onko tämä uusi ”maa” sinua varten. Nautitko sen tuomista kulttuurieroista ja erilaisesta ilmastosta vai onko se paikka jonne et halua jäädä asettumaan. Älä kuitenkaan tee liian nopeita johtopäätöksiä kulttuurishokin perusteella. Pöly laskeutuu kyllä ja silloin näet selkeästi onko tämä sinulle oikea paikka asettua. Luota itseesi ja siihen, että olet tullut tähän tilanteeseen syystä. Syy kyllä selviää matkan varrella…

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *