Kun väsyttää some tai sokeri ei auta – Terveytesi on kiinni pienistä tottumuksista

Se tapahtuu yleensä aina ihan vahingossa. Sitä haluaa levätä hetken ja rentoutua  mutta puhelin onkin taas kädessä. Somen selaamisesta on tullut monelle ns. rentoutumishetki. Mutta rentouttaako se todella? Ei todellakaan. Somen selaaminen saa pikemminkin aivot ylivireystilaan. Ajatus pomppii asiasta toiseen eikä tarvitse keskittyä mihinkään tiettyyn. Saa mennä niin sanotusti ”vapaalla vaihteella” kun feedissä vaihtuu söpöt eläinvideot kavereiden kuulumisiin. Sitä voi niin kätevästi siirtyä silmääkään räpäyttämättä  maailman politiikasta kivoihin kissavideoihin. Ja väsymys pysyy kivasti loitolla, vaikka siihen somesta ei saakaan apua. Päinvastoin. Mutta sitä luulee hämäävänsä itseään.

Olen huomannut, että sillä on iso vaikutus missä vireystilassa olen suhteessa siihen paljonko käytän puhelinta täysin turhaan selailuun. Yleensä sitä tapahtuu paljon enemmän väsyneenä. Olen pitkään jo tiedostanut sen, että koitan kompensoida sillä väsymystä, mutta siltikin käytöstä on ollut vaikea muuttaa. Tottumus tulee automaatiolla ennen kuin ehtii tajuta mitä on edes tekemässä.

Toisenlainen tottumus voisi olla lyhyet päiväunet. 15-20minuutin päiväunet virkistävät eniten. Ja vaikka aina ei saisi edes nukuttua tuona aikana niin lepo ilman mitään tekemistä rentouttaa joka tapauksessa.  Olen myös usein ottanut lapseni kanssa päikkäreitä samaan aikaan. Päiväunilla nimenomaan on se vaikutus mitä kehoni kaipaa. Varsinkin nykyään kun ikää on jo vähän enemmän niin unen merkitys on noussut isoon arvoonsa. Saattaa kokemallani uupumuksellakin olla tässä osansa. Jo yksi huonosti nukuttu yö tuntuu usein päänsärkynä ja krapulaisena olona. Tälläisinä päivinä ne päiväunet ovat nimenomaan se pelastus! Ei todellakaan puhelimen pläräys.

PÄIVÄUNIEN HYÖDYT

15 – 20 minuuttia:
Pienet vartin mittaiset päiväunet parantavat vireystilaa.

30 minuuttia: 
Puolen tunnin nokoset paikkaavat huonosti nukutun yön väsymyksen.

45 minuuttia:
Kolmen vartin unet parantavat muistia ja laskevat verenpainetta.

60 minuuttia:
Tunnin unet auttavat väsymykseen paremmin kuin kahvi.

90 minuuttia:
Koko uni syklin mittaiset unet varastoivat energiaa ja rentouttaa lihaksia.

Lähde: Womens health

Toinen huono tapa väsymyksessä on syödä sokeria. En juurikaan syö karkkia muuten. Minulla saattaa olla joulukonvehdit vielä elokuussa avaamattomana kaapissa, mutta väsyneenä makeanhimo usein iskee ja sillä yrittää kompensoida selkeästi myös vireystilan laskua. Sokeri ei kuitenkaan virkistä vaikka jotenkin sillä yrittää juuri sitä vaikutusta saada.

Yleltä tuli hyvä dokumentti uneen liittyen. Siinä oli tutkimustietoa juuri tästä asiasta miten pitkään jatkuneet huonot yöunet ovat suorassa yhteydessä lihomiseen ja  diabetekseen. Väsyneenä tulee helpommin syötyä herkkuja.

Jo yhden yön huonot yöunet on iso rasite elimistölle. Huonot yöunet nostaa seuraavana päivänä verensokeria ja väsymys saa tuntemaan nälkää herkemmin. Dokumentissa kuvatussa tutkimuksessa jo siis lyhyt periodi huonoilla yöunilla vaikutti jokaisella siihen osallistuneella näin.

Voit katsoa mainitsemani dokumentin tästä: Prisma: Totuus nukkumisesta

Kehomme on siinä viisas, että se ilmoittaa mitä tarvitaan viersytilan ylläpitoon.  Mutta tässä tapauksessa se on kääntynyt meitä vastaan: oikeasti väsyneenä pitäisi nukkua eikä   napsia sokeria.

LeikkiluolaBanneri400x500

Vaikka hirveän monet kärsivät unettomuudesta stressin vuoksi niin monille huonot yöunet on myös täysin itseaiheutettua. Jos ei mene riittävän aikaisin nukkumaan niin ei saa tarpeeksi unta. Tulee valvottua liian myöhään vaikka tietää, että aamulla on aikainen herätys. Ilta-ihmisenä tiedän miten vaikeaa voi olla malttaa mennä nukkumaan ajoissa. Olen kuitenkin todennut juuri riittävän unen niin merkittäväksi asiaksi oman hyvinvoinnin kannalta, että olen valmis tinkimään ”iltainspiraatioistani.”

Tietoinen muutos omissa tavoissa voi olla todella iso juttu koko terveydelle. Kun seuraavan kerran otat puhelimen käteen ja mietit lepääväsi hetken ”rentoutuen” selaten fb-feediä niin mitäpä jos laittaisitkin puhelimen kokonaan pois. Jotta tulisi nukuttua oikeasti virkistävät päiväunet niin voi laittaa herätyskellon soimaan tiettyyn aikaan.

Päiväunia ei kuitenkaan kannata nukkua enää kovin myöhään iltapäivällä koska silloin ne saattavat häiritä yöunta. Jos väsymys painaa jo aikaisin illalla niin silloin kannattaa mennä oikeasti ajoissa nukkumaan ja tehdä siitä säännöllinen tapa.

Tai kun sokerinhimo iskee niin tiedostaisitkin sen olevan kehon merkki siitä, että nyt tarvitaan enemmän lepoa eikä tyhjää energiaa.

Kun seuraavaksi tarkkailet oloasi sokerin- tai somenhimossa ja huomaatkin olevasi väsynyt ja tekemässä sijaistoimintaa niin oivalluksesta kannattaa napata kiinni heti ja muutta toiminnaksi. Silloin herätyskello kannattaa virittää asemiin joka kerta, koska toistuvasta toiminnasta kehittyy tapa. Tässä tapauksessa tämä tapa tukee aitoa hyvinvointiasi. Jatkossa kun väsymys iskee niin ehkä tuleekin ensimmäisenä mieleen tehdä jonkinlainen rentoutusharjoitus ja ottaa päiväunet. Näillä kun on todellakin juuri se toivottu vaikutus mitä keho meille ilmoittaa kaipaavansa!

Lue myös artikkelini:
Tunteita ei voi käsitellä ajattelemalla, ne täytyy tuntea jotta niistä pääsee eteenpäin
Kokemuksiani Pure Gold-hamppuöljystä
5 vinkkiä niskakipujen selättämiseen
Vastuu omista tunteista tervehdyttää
5 yleistä vaivaa johon voit saada apua osteopatiasta

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *