Kurpitsa on oikea syksyruoka. Siitä saa lämmittävää keittoa ja paljon muuta. Kurpitsaruoat on ihanan värikkäitä ja oikeasti tosi herrrrkullisia!
Minulla oli pitkään ennakkoluuloja kurpitsaa kohtaan. Ainoat kokemukseni kurpitsasta kun olivat koulun kurpitsapikkelsi jossa maistui lähinnä etikka. Sen perusteella olin tuominnut koko kasvin täysin käyttökelvottomaksi. Vasta kun belgialainen ystäväni noin viisi vuotta sitten tuli luokseni ja loihti aivan ihanaa syksyistä herkullista kurpitsakeittoa olin aivan myyty kurpitsalle. Siitä alkoi omakin ”kurpitsavillitykseni” joka on nyt tarttunut myös koko perheeseen. Ainakin mies sanoo että kurpitsakeitto on melkeinpä parasta keittoa minkä tietää eikä lapsetkaan enää nyrpistele alun ennakkoluulojen jälkeen nenäänsä vaan lautanen on syöty tyhjäksi mukisematta.
Kurpitsasta saa paitsi keittoa myös muita ruokia helposti. Se on tosi hyvä seuralainen esim. uunijuuresten joukossa. Perunat, porkkanat, lantut, bataatit ja kurpitsat pilkotaan uunipellille. Suolaa päälle ja kypsymään. Helppoa, nopeaa ja hyvää, aitoa ruokaa.
Suosikkini on aivan tavallinen suomalainen kurpitsa mitä saa tähän vuodenaikaan aika hyvin nykyään ainakin isommista kaupoista sekä LIDL:stä. LIDL:ssä on ollut kurpitsaa jo useamman vuoden valikoimissa näin syksyisin.
Syksyn ensimmäiset kurpitsaruoat on meidän perheessä tehty ja jaan teille tässä niistä pari ohjetta. Kurpitsakeitosta saa ihanan mausteisen ja värikkään. Oikeeta syksy ruokaa jonka syöminen lämmittää sisäisesti ja piristää värillään. Sen voi syödä joko sellaisenaan, missä ainekset ovat palasina tai sitten soseutettuna. Olen hiukan huono jakamaan reseptejä kun teen ruokaa aina niin fiiliksen mukaan enkä muista tarkkoja määriä. Tämä ohje onkin nyt siis aika suurpiirteinen.
KURPITSAKEITTO
Puolikas kurpitsa paloiteltuna
Porkkanoita 6
Perunaa 3-5
Sipulia 1-2
Vettä
(Kaurakermaa)
Kasvisliemikuutio tai kaksi
Currya (Kanelimamman curry on ihan parasta)
Ruohosipulia
(Inkivääriä)
Halkaise kurpitsa, poista siemenet, paloittele.
Kuori ja paloittele muut kasvikset. Keitä kypsäksi ja lisää mausteet.
Keittoon voi myös lisätä muita juureksia kuten lanttua ja bataattia. Voit myös kokeilla käyttää kaurakerman tilalla kookoskermaa. Kerman voi myös jättää kokonaan pois. Kun keitto on kypsää ja siinä on sopivasti mausteita niin voit joko soseuttaa sen tai syödä sellaisenaan. Jos teet sosekeiton pitää huolehtia ettei vettä ole liikaa.
Olen tehnyt keittoa molempina versioina. Itse tykkään syödä kurpitsaa keitossa myös paloina. Se on ihanan makeaa ja siinä on kiva suu tuntuma. Toimii kyllä myös soseena mainiosti! Jos teet keittoa myös lapsille älä käytä liikaa mausteita.
Linssi-kurpitsamuhennos
Kukkakaali
Punaisia linssejä
Puolikas kurpitsa
Porkkanaa
(Kaurakermaa)
Vettä
Currya
Suolaa
Kasvisliemikuutio
Tämä oli erään laiskan kokkailupäivän ruoka. Heitin jääkaapista löytyvät ainekset kaikki kerralla pataan ja sekaan linssejä.
Tulos oli hyvää ja seuraavana päivänä se maistui vielä paremmalta kun heitin lämmitettäessä sekaan kaurakermankin. Kaurakerman voi lisätä halutessaan hetikin joukkoon. 10-vee poikamme sanoi syötyään NAM! joten ilmeisesti se oli hyvää muidenkin mielestä.
Nämä keitot kruunasi Kanelimammalta saatu Curry sekoitus.
Se on oikeasti parasta Currya mitä itse olen koskaan maistanut.
Kanelimamman valikoimissa kaikki mausteet ovat lisäaineettomia.
Löydät Kanelimamman myös facebookista.
Nam! Täysin samaa mieltä! Meilläkin tykätään käyttää linssikeiton seassa ja esim. risottoa ei osata enää syödä millään muulla lisukkeella kuin paistetulla kurpitsalla 😉 Myskikurpitsa sopii erinomaisesti myös erilaisiin leivoksiin porkkanan tilalla, niihin saa helposti ja maukkaasti ylijäämät käytettyä.
Kiitos kommentista Sofia ! Kiva kuulla. Pitääpä meidänkin kokeilla risottoakin. 😃