Laventeli rauhoittaa stressaantunutta ja ahdistunutta mieltä

26.04.2018 | Luonto | 0 Kommenttia

Laventeli on ehkä yrttinä itselleni kaikista tutuimpia vaikutuksiltaan. Se on myös rohdoista ehkä tutkituin. Laventelin vaikutuksista tehdyissä useissa kliinisissä kokeissa on huomattu sen selvästi rauhoittava vaikutus. Laventelin sanotaan myös legendan mukaan olleen alkuinnoitus modernille aromaterapialle.


Laventelia käytetään kosmetiikassa, eteerisenä öljynä ja sitä voi nauttia myös teenä. Laventeli on ehkä hiukan eksoottisen tuntuinen meille, koska meillä ei kasva sitä luonnossa mutta sitä viljellään hyvin yleisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa. Luonnossa laventeleja tavataan Kap Verdellä, Kanarian saarilla ja Etelä-Euroopassa sekä pitkin Itä-Afrikkaa, Välimeren rantoja, Lounais-Aasiaa ja Kaakkois-Intiaa.

Legendan mukaan moderni aromaterapia sai alkunsa juuri laventeliöljyn haavoja parantavasta vaikutuksesta. R.M. Gattefossé, jota pidetään aromaterapian perustajana, oli kemisti ja työskenteli laboratoriossaan ja poltti vahingossa kätensä. Lähellä oli laventeliöljyä sisältävä astia, mihin hän upotti kätensä. Käsi parani hyvin ja näin sai kuulemma moderni aromaterapia alkunsa.
Lähde: Ravintolisäwiki

Laventelin tuoksu on mukavan rauhoittava.   Muistan, että vuosia sitten Barcelonassa Park Guellissa tuoksuttelimme puiston reunalla kasvavia laventeleita ystäväni kanssa. Se muisto jäi elävänä mieleen.

Minusta laventeli on hurmaava kasvi. Sen tuoksu on lempeä ja miellyttävä ja kukat ovat kauniita. Pidän myös laventelin violetinsävyisestä väristä. Myös sen vaikutukset ovat kiistatta tehokkaita. Laventeli mm. rauhoittaa stressaantunutta ja pelokasta mieltä ja madaltaa verenpainetta. Laventelilla on myös antibakteerisia vaikutuksia. Se edistää haavojen paranemista ja hoitaa ihon tulehduksia.  Se auttaa pieniin palovammoihin ja hyönteisten pistoihin.

 

Laventeliöljy on yksi eniten tutkituista ja turvallisista eteeristä öljyistä. Sillä on rauhoittavaa vaikutusta, joka on todettu hiirillä. Kliinisiä kokeita on tehty lukuisia ja niissä on havaittu mm. seuraavia hyötyjä: laventeli lievitti Alzheimerpotilaiden hankalaa käyttäytymistä, vähensi stressiä, itkua ja edisti vauvojen unta, lievitti erilaisia kiputiloja, lievitti pelkoa ja ahdistusta ennen ja jälkeen erilaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä (abortti, hammaslääkärikäynti), lievitti pelkoa teho-osaston potilailla, lievitti syöpäpotilaiden pelkoa ja edisti nukahtamista. Kliinisissä tutkimuksissa laventeliöljyä joko höyrystettiin ilmatilaan eli potilaat inhaloivat sitä tai sitten käytettiin aromaterapiahierontaan.
Lähde: Ravintolisäwiki

Laventelia käytetään myös kosmetiikassa. Itselläni on kokemusta mm. laventelivedestä jota voi suihkuttaa iholle auringonoton jälkeen. Sen vaikutus todella viilentää ihanasti pidempäänkin helteellä. Auttaa myös auringon punoittamaan ihoon rauhoittaen.

laventelitee1

laventelitee

Kokeilin yhtenä päivänä tehdä laventelista teetä  ja tuntuu, että se todella rauhoitti. Minulla oli viime kesältä vielä jäljellä hiukan laventelin lehtiä & kukkia. Ja vaikka tee yleensä ohjeistetaan tekemään kukista niin laitoin myös lehtiä joukkoon. Tee oli hyvän makuista. Se ei maistunut ollenkaan kitkerältä kuten useat yrttiteet helposti voivat maistua.

Laventelin hyvistä vaikutuksista huolimatta sitäkin tulisi käyttää kohtuudella. Laventelia EI SAA käyttää pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Varsinkaan henkilöt joilla on matalaverenpaine eivät saisi käyttää laventelia pitkään yhtäjaksoisesti. Sitä ei myöskään suositella käytettäväksi raskaana ollessa tai imettäessä. Loppuraskaudesta se saattaa auttaa käynnistämään synnytystä. Laventelilla on kiistanalainen maine hormoneihin  joten sen käytössä tulisi pysyä kohtuudessa erityisesti lapsilla.

Lue myös: Luonnon oma ”mobilat” helpottaa  lihaskipuja parissa minuutissa 

 

0 kommenttia

Trackbacks/Pingbacks-linkit

  1. laventelikaakao-ohje – menkkablogi - […] saanu helpotusta hankalaan PMS -oloon tästä suklaisesta laventelijuomasta. Lempeä laventeli rauhoittaa ahdistusta ja paniikintuntemuksia kun taas voimakas, tumma kaakao hellii…

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *