Mitä on aidosti hyvä itsetunto ja kuinka sitä voi kehittää?

Yksi hyvän itsetunnon  tunnusmerkki on tunnistaa mistä minä alan ja mihin toiset loppuvat. Aitoa itsetuntoa on vetää rajat itsen ja toisten välille ja tunnistaa missä sekoitumme.  Hyvää itsetuntoa on myös ottaa vastuu tunteistaan.

On tutkittua tietoa, että suurin osa  tunteistamme tulee muilta. Esimerkiksi luulet tuntevasi itse turhautumista, mutta oletkin saattanut ottaa sen joltain perheenjäseneltä. Uskokaa tai älkää, tutkimukset puhuvat puolestaan. Me kopioimme ympäristöstämme tunteita. Tunteet tulevat ihmisiltä joiden kanssa vietämme aikaa, joiden kanssa olemme kasvaneet ja jopa sosiaalisen median välityksellä ihmisiltä joita emme ole välttämättä edes koskaan tavanneet. Ei siis ole yhdentekevää kenen päivitykset näkyvät facebook feedissäsi.

Eikä ole ollenkaan yhdentekevää miettiä mikä on aidosti oma tunteeni ja mikä toisen ja todella oppia erottamaan nämä toisistaan. Pahimmillaan sillä on todella suuri merkitys joko haittaavasti tai parhaimmillaan kannustavasti ja  parantavasti elämänlaatuun. Se, että olet ihmisten kanssa jotka eivät esimerkiksi oman kateutensa takia halua sinulle aidosti hyvää voi haitata merkittävistä omia päämääriäsi, jos et ole toisen tunteiden vaikutuksista tietoinen.

Joten kuka sinä olet, mitä sinä tunnet? Tunnistatko mikä on sinun omaa tunnettasi mikä toisen?

Voimme oppia tunnistamaan tätä niin ettemme ajelehdi muiden tunteiden armoilla ja määritä jatkuvasti omaa todellisuuttamme sen kautta. Tämän kautta tulet tietoiseksi mikä itseäsi latistavista ajatuksistasi tulee ympäristöstä, mikä aidosti heikosta itsetunnosta. Joten; ”Ennenkuin diagnosoit itsesi masentuneeksi tai huonon itsetunnon omaavaksi tarkista ensin ettet ole vain ääliöiden  ympäröimä.” – Sigmund Freud

Picture

​Tunteet tarttuvat

Tähän perustuu myös se miksi nykyään niin usein sanotaan, että vältä negatiivisten ihmisten seuraa. Erityisesti ongelmia esiin kaivavien, valittavien ja  kriittisten harvoin mitään positiivista sanovien ihmisten seuraa.
Alat ennen pitkää uskoa mitä hän sanoo ja samaistua hänen viestiinsä. Ne uskomukset rakentavat sinun todellisuuttasi.

Työympäristössä yksi ihminen voi pilata kokonaisen yhteisön ilmapiirin jos se sallitaan.
Samoin kotona yhden ihmisen hallitsevat pitkään jatkuvat tunteet voivat hallita koko perhettä.

Kiinnitä huomiota näihin ympäristösi tunteisiin jotka syövät sinultakin paljon energiaa jollet ole tarkkana.

Kollektiiviset vallalla olevat tunteet rakentavat tunneympäristöä.

Kulttuurissamme on erityisesti yksi tunne joka on isosti vallalla ja se on häpeä. Toisen mokailullekin on oma sanansa suomen kielessä, myötähäpeä. Me kaikki suomalaiset tiedämme mitä se tarkoittaa eli jos ihminen ei ymmärrä hävetä itseään tai omia tekemisiään niin muut voivat hävetä hänen puolestaan.

(Onkohan muissa maissa omaa sanaa sille, että häpeää toisen puolesta, olisi kiva tietää…. Tiibetissä ei ainakaan ole sanaa itseinholle, olisi kuulemma aivan absurdi ajatuskin inhota itseään sanoi mulle kerran eräs sikäläinen paikallinen.)

Häpeään on helppo mennä mukaan ja upota jos ei pidä varaansa ympäristönsä suhteen.
Kun tulet tietoiseksi tästä voit itse määritellä mikä omasta mielstäsi on oikeasti hävettävää ja mikä ei.

Mielestäni hävettävää ei ole ainakaan omana itsenä oleminen.
Ääneen nauraminen ja puhuminen normaalisti hiljaisessa paikassa kuten bussissa  ei ole oikeasti hävettävää.
Vieraille ihmisille puhuminen, leikkimielisyys ja estottomuus tai  tunteiden näyttäminen ei ole mielestäni hävettävää.

Nämä kaikki kuitenkin usein nostattavast kanssa ihmisissä häpeää kun tarkkailee tietoisesti tunneympäristöä.

Toinen vahva tunne joka saa helposti tuntemaan huonoksi itsensä ihan tahtomattasi on ympärilläsi olevien kateus. Kateus voi olla sanatonta tai hyvin piilossa. Kateutta voi olla myös hiljaisuus, sen ei tarvitse näyttäytyä pahoina puheina. Jos samaistut toisten tuntemaan kateuteen ja pelkäät aiheuttavasi sitä jopa etukäteen vaarana on, että pienennät itsesi. Tämä on hyvin yleistä. Olen kuullut, että juhlimaan mennessä ihmiset eivät viitsi tanssia tai pukeutua kuten haluaisivat koska joku saattaisi olla siitä kateellinen  heille.

Tunteet ovat aina kokijansa, mutta emme aina osaa olla niin vahvoja etteivät ne tarttuisi meihin. Sitä voi kuitenkin opetella. Pidä siis tietoisesti itsesi kauempana kateellisista ja latistavista  ihmisistä jos et vielä koe olevasi tarpeeksi vahva olemaan itsesi kokoinen heistä huolimatta. Jonakin päivänä harjoiteltuasi et enää mene mukaan toisten tunteisiin.

Tämä kaikki pätee tietysti toisinkinpäin. Eli toisia kannustavat, iloiset ja aidosti puolestasi onnelliset ihmiset ruokkivat näitä tunteita myös sinussa. On tutkittua tietoa, että iloisten ihmisten seurassa ihminen voi kokea olevansa 9% onnellisempi itsekin. Suhteutettuna  jos ihmiselle annettaisiin rahaa 5.000$ luku on vain 2%.

Picture

”Gnōthi seauton” eli ”Tunne itsesi”

Itsetunto rakentuu  paljon itsensä tuntemisesta. Jos lapsena ei tullut nähdyksi ja tunnustetuksi juuri sellaisena kuin on vaan itseä arvioitiin lähinnä suoritusten tai ulkonäön kautta, itsetunto on saattanut jäädä heikoksi. Lapsena  aito  nähdyksi tuleminen ja omana itsenä rakastettuna oleminen on vahvimpia itsetunnon rakentajia. Monet  eivät tätä kuitenkaan kotoa saa. Joillakin itsetuntoa vahingoittaa vielä syvät traumat tai minäkuvalle vahingolliset kokemukset. Onneksi oman itsen reflektointi ja aito tunnistaminen ja rakastaminen on aikuisenakin mahdollista se vain vaatii enemmän työtä. Itsetunnon kehittäminen on mahdollista myös aikuisena.

Toisten tunteiden alitajuinenkin tarkkailu, niihin mukautuminen ja se miksi me olemme niin hyviä siinä on varmasti biologinen selviytymiskeino alkuperältään. Laumaeläiminä meidän on ollut tarve sopeutua siihen, että emme tule hylätyksi laumasta. Hyväksynnän ja rakkauden tarve toisilta on suuri. Niin kauan kuin olemme riippuvaisia toisten reaktioista on kuitenkin pois omasta voimastamme. Olemme silloin antaneet voiman muille ulkoistamalla hyvänolon tunteen lähteen ja tekemällä oman vointimme riippuvaiseksi ulkoisista tekijöistä.

”Älä anna ihmisten vetää sinua mukaansa heidän myrskyynsä,
vedä sinä heidät mukaan rauhaasi.”
– Kimberly Jones

Heikon itsetunnon omaava kansa hyväksyy hiljaisesti muiden torppaamisen. Jos joukossa ei ole niitä jotka omasta voimastaan pystyvät pistämään hommalle stoppia. Koulu- ja työpaikkakiusaamista ei saada loppumaan elleivät aikuiset kanna vastuutaan omassa voimassa pysymisestä. Koulukiusaamistapauksissa puhutaan usein ”olemme voimattomia.” Mitä se tarkoittaa? Kuka silloin kantaa  vastuun.

Kiusaajat ovat silloin vahvoilla kun voivat määritellä tunneilmapiiriä jota toiset eivät saa oikeille urille. Tilanteessa ei todennäköisesti ole silloin tarpeeksi ihmisiä  jotka pystyvät ilman syyllisyyttä, häpeää tai ilman jotain muuta omaa voimaa heikentävää kollektiivista tunnetta nousemaan ja puolustamaan toista. Kun ihmisellä on hyvä itsetunto hän pystyy olemaan myös joukossa eri mieltä. Sellainen kompromissiton energia on voittamaton, sen yli ei voi kävellä. Kulttuurimme tarvitsee tälläisiä ihmisiä.

​Pysymällä omassa energiassasi vahvistat omaa hyvinvointiasi ja sen lisäksi tuot ympäristöön neutraalia tilaa johon muutkin voivat samaistua

Picture

Omista omat tunteesi

Kaikki vaikeat tunteet eivät ole automaattisesti ”haitallisia” tai ”pilaa ilmapiiriä.” Ei kenenkään ole tarkoitus olla aina onnellinen ja hyvinvoiva, jokainen meistä kokee kateutta ja katkeruutta aina silloin tällöin. On eri asia kuitenkin myöntää tunteensa ja ottaa niistä vastuu kuin paeta niitä verukkeiden varjolla ja projisoida niitä ympäristöön.

Olen huomannut, että kun ihminen ottaa itse vastuun omista tunteistaan, hän ei ole raskasta seuraa ja ”tartuta” muita. Mutta syyttelemällä ja omaa tunnetaakkaansa muille alitajuisestikin siirtämällä toisen tunnekuorma vetää muita alaspäin. Jos emme ole tarkkoja, se voi tapahtua hienovaraisesti tai suoraan jatkuvasti kritisoimalla tai latistamalla muita. Tälläinen ihminen laskee helposti koko ilmapiirin ja jopa tuottavuuden esimerkiksi työympäristössä.

Emme voi muuttaa toisia, ainoastaan itseämme. Kehitä siis sitä mikä on mahdollista, älä tuhlaa energiaasi mahdottomaan.

Yksi osa hyvää itsetuntoa on siis suhteellisen helposti saatavilla ja täysin opeteltavissa: pidä huolta omista rajoistasi, äläkä mene mukaan toisten tunteisiin. Tottakai se on varsinkin aluksi helpommin sanottu kuin tehty, mutta ajan mittaan siinä voi kehittyä hyväksi.

Tämän kaiken ymmärtäminen vaatii ensin sen uskomista, että näin todella käy, että tunteet oikeasti tarttuvat. Monille tälläinen ajatus on vielä täysin absurdi. Itseään eri tilanteissa  tarkkailemalla sen voi kuitenkin helposti huomata. Alat pikkuhiljaa tiedostaa milloin näin käy ja pääset harjoittelemaan omien rajojen vetämistä jotta pystyt entistä enemmän pysymään omassa voimassasi ja vahvistamaan itsetuntoasi.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *