Perhosbaari takapihalla

Saimme yhtenä jouluna ystäväpariskunnalta lahjaksi perhosbaarin. Kyllä, perhosille tarkoitettu juomapaikka. Aivan ihana keksintö! Baari on tarkoitus pistää pystyyn omalle pihalle jonne perhoset sitten voivat tulla juopottelemaan. Ja tässä baarissa tarjoillaan nimensä mukaan alkoholia. Ykkösolutkin kelpaa mutta käynyttä sen olla pitää.

Meillä oli tämä baari viime kesänä perhosia varten roikkumassa takapihallamme omenapuunoksasta. Jostain syystä koko juttu oli unohtunut tänä kesänä kunnes tänä aamuna herätessä muistin sen aivan yllättäen! En ollut ajatellut koko asiaa ja se vain pälkähti jostain päähän. Ajattelin heti että tämä idea täytyy jakaa muillekin. Niin ihana ja toimiva se on. Perhoset todella kerääntyy juopottelemaan baariin ja niitä on kiva katsella.

[wpvideo 2ruvkqDC]

 

Tämä kuvan perhosbaari on ostettu ilmeisesti Luontokaupasta. Ainakin bongasin samanlaisen joskus kyseisen liikkeen näyteikkunasta. Perhosbaareja on nykyisin myynnissä myös laajemmin ja esimerkiksi Hyvinvoinnin Tavaratalo myy verkkokaupassaan yhdenlaisia perhosbaareja (jutun lopussa olevaa banneria klikkaamalla pääset verkkokauppaan.) Vaikka näitä baareja saa valmiina niin sen voi tehdä aivan hyvin itsekin vaikka viilipurkkiin. Tärkeintä on tarjottavat ja se ettei perhonen voi hukkua juomaan.

 

Asumme  vilkasliikenteisen tien vieressä taloja vieri viereen rakennetulla alueella ja siltikin perhoset löytävät tiensä baariimme! Ne ilmeisesti haistavat tarjoilujen tuoksun kaukaakin koska osaavat tulla paikalle. Viimeksi ensimmäinen perhonen löysi paikalle muistaakseni samana päivänä kun tarjoilut laitettiin esille.

Luin Suomen Luonto-lehden sivuilta että Suomessa talvehtivat perhoset ovat baarin vakiasiakaskuntaa. Lajit jotka elävät vain kesän eivät kuulemma välitä näistä tarjoiluista. Baarin voi laittaa pihalle jo keväällä mutta parasta aikaa sille on loppukesä ja alkusyksy kun ravintoa ei enää löydy niin paljoa luonnosta ja perhosia on liikkeellä runsaasti.

perhonene

Tämä perhonen ei liity baareihin ja alkoholilla ei ollut osuutta asiaan.
​Hän vain laskeutui kädelleni pitkäksi toviksi ja kulki kanssani eräällä metsäkävelyllä seuranani.

Me teimme tarjoiltavat perhosbaarissa mukana tulleen ohjeen mukaan niin, että kaadoimme isoon muovikulhoon ykkösolutta/viiniä ja sekaan hiivaa ja etikkaa. Ohjeen mukaan annoimme seoksen käydä, siihen meni päivä tai pari. Sen jälkeen kastoimme perhosbaarissa olevan sienen ”kiljuun” ja laitoimme sienen baariin sisälle. Käymistä ei välttämättä tarvitse ilmeisesti odotella astiassa vaan sienen voi kastaa seokseen ja kun se alkaa käymään se alkaa houkutella myös perhosia. Sieni kastetaan juomaan aina kun se on ”juotu tyhjäksi” tai haihtunut ilmaan.

Jos laitat tarjoiltavat erilliseen astiaan niin voit tehdä sen myös erilaisen ohjeen mukaan. Siihen  tarvitset punaviiniä ja punaviinietikkaa saman määrän sekä omenan tai banaanin viipaleita. Laita hedelmäviipaleet purkkiin ja kaada pieni määrä viini/etikkaseosta niiden päälle. Ilmeisesti on hyvä että osa hedelmästä näkyy  pinnan päällä niin perhoset eivät voi hukkua vaan voivat laskeutua rauhassa niiden päälle juopottelemaan.

Ampiaiset eivät välitä niin paljoa tästä baarista koska tarjoiltavat eivät ole niiden mieleisiä makeita herkkuja. Muutamia amppareita silti näin pörräilevän baarin ympärillä. Kärpäset ja muurahaiset saattavat myös eksyä apajille. Päivällä lentävien perhosten lisäksi yöperhoset saattavat saapua tähän baariin vielä valomerkinkin jälkeen…

Hyvinvoinnin_bannerit_alehdet_300x250

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *