Satuhieronta auttaa lasta rauhoittumaan

Kaupallinen blogiyhteistyö: Satuhieronta – Tarina ja Kosketus Oy

Suurin osa vanhemmista tietää varmasti sen, miten villiäinen valtaa useimmat lapset kun nukkumaanmenoaika alkaa lähestyä. Ainakin meillä hyvin usein meinataan alkaa rakentaa majaa tai muuten vaan riehua kun pitäisi lähteä hammaspesulle. Aina ei ole helppo löytää rauhoittumiskeinoja varsinkin jos itselläkin on ollut stressaava tai kiireinen päivä. Meillä on rauhoittumiseen käytetty joskus lapsille sopivia meditaatioita ja äänirentoutusta.

Vanhin poika pyytää usein hierontaa ennen nukkumaanmenoa ja se on viisas tapa rauhoittua koska kosketus rentouttaa. Hieronta tuntuu hyvältä kaiken ikäisistä mutta isommat lapset osaavat pysyä paremmin paikallaan kun pienimmille se voi joskus olla vaikeampaa. Ajatukset ja mielenkiinto pomppii nuoremmilla helposti asiasta toiseen kun lapsi tarkkailee ympäristöään. Satuhieronta onkin oivallinen tapa varsinkin pienille lapsille saada heidän huomionsa keskittymään ja mieli rauhoittumaan ylimääräisistä ärsykkeistä. Satuhieronnassa yhdistyy leikki, mindfulness ja iltasatu.

Satuhieronta luo yhteyden leikin ja kosketuksen kautta vanhemman ja lapsen välillä.
Satuhieronta on vanhemman ja lapsen yhteinen hetki. Satuhieronta on oivallinen tapa rauhoittaa lapsen  mieli (ja omansa) nukkumaanmenoa varten.

Rauhoittumista on kuitenkin hyvä harjoittaa vaikka pitkin päivää. Itsesäätely on tärkeä taito ja satuhieronta opettaa sitä leikin varjolla. Satuhieronta yhdistää yhdessäolon, läsnäolon, mindfulnesin ja leikin. Siitä voi tehdä vaikka osan iltarutiineja.

Kun olllaan yhdessä, rauhassa, voidaan kokea turvaa toisemme läsnäolossa. Ja kun paikallaan olemiseen tulee fokus, kun aikuinen kertoo tarinaa ja on samalla koko ajan kosketuksessa lapseen, tilanteeseen tulee monikerroksellista vuorovaikutusta. Satuhieronta on simppeliä mutta niin monin tavoin vaikuttavaa.

Kun lapsi tarkkailee omia kehon tuntemuksia sadun johdattelemana hieronnan aikana hän oppii samalla myös tiedostamaan tuntemuksiaan. Samalla hän oppii kärsivällisyyttä aivan kuin vahingossa.

Satuhieronta on Suomessa kehitetty menetelmä, jossa yhdistetään myönteisen kosketuksen, läsnäolon, kuin myös satujen ja mielikuvien voimaa. Satuhieronta-menetelmä on saanut valtavasti kiitosta niin varhaiskasvatuksen ammattilailta, lapsiperheiden vanhemmilta kuin terapia-alan ammattilaisiltakin.
Satuhieronta

Kosketus rauhoittaa myös vanhempaa. Ja voihan satuhierontaa tehdä vaikka vuorotellen toisilleen, että lapsikin pääsee osalliseksi toimijan roolissa. Lapsi oppii samalla vastavuoroisuutta. Aikuinen asettuu yleensä aina rooliin jossa hän sanoo ”En minä tarvitse mitään. Vain sinun tarpeesi ovat tärkeät.” Mutta mielestäni on tärkeä näyttää lapselle mallia myös siitä, että aikuinen osaa vastaanottaa hyviä asioita itselleen. Lapsi voi kokea mielihyvää saadessaan antaa jotain takaisin. Antamisen on muutenkin tutkittu olevan yksi onnellisuuden lähde. Jos aikuinen evää lapselta mahdollisuuden antaa itselleen asioita, se on laajempi asia kuin pelkästään aikuisen tunne ”ei minun takia tarvitse nähdä vaivaa.”

DSC_0744.JPG

Kosketuksen ja satujen taika rauhoittavat ihanasti uneen. Uni voi tulla yllättävissäkin paikoissa.

Satuhieronta mahdollistaa monimuotoista yhdessäoloa kun sen äärelle malttaa pysähtyä. Läsnäolo ja tunnetaidot näistä tärkeimpiä. Kokemuksen kautta voi nähdä miten antoisasta menetelmästä onkaan kyse. Meidän perheessä satuhieronta on luonut mukavia hetkiä yhdessäololle ja iltavilliäisetkin vaihtuvat helposti pieneen yhteiseen rentoutustuokioon illan päätteeksi kun Satuhieronta tekee nukkumaan menemisestä houkuttelevan  mukavan hetken.

Mielestäni meidän kulttuurissa on liian vähän kosketusta ylipäänsä. Jos voimme lisätä sitä elämäämme luonnollisena osana se on aina suuri ja merkityksellinen asia. Varsinkin lapsuudessa opittu koskettamisen ja kosketetuksi tulemisen taito ovat tärkeitä koko elämän kannalta. Jo pienet lapset voivat kavahtaa kosketusta jos he eivät ole oppineet perheessään luontevasti siihen. Aikuisen voi olla vaikea oppia koskettamaan omaa lastaan luontevasti jos omassa lapsuudessaan ei ole saanut siitä kokemusta. Satuhieronta madaltaa kaikki kynnykset pois ja opettaa kosketuksen tärkeyttä molempiin suuntiin, niin aikuiselle ja kuin  lapsellekin.

Satuhieronta tarjoaa materiaalia lapsen ja vanhemman rentoutumiseen kirjojen, äänitteiden ja oppaiden muodossa. Erityisesti nukkumaan menohetkiin tarkoitettu Rauhallisesti uneen-kokonaisuus joka sisältää cd:n, satukortit ja opaskirjasen on ihana apu iltarauhoittumisiin. 

Tutustu koko Tarina ja Kosketus Oy:n valikoimaan verkkokaupassa tästä. Saat koko valikoimista -10% alennuksen koodilla kultainensulka. Alennus on voimassa syys- ja lokakuun (2018) ajan.

Voit myös kouluttautua satuhieronnan osaajaksi erillisellä kurssilla. Tämä sopii varsinkin varhaiskasvatus- sekä kuntoutus- ja hoitotyötä tekeville ammattilaisille.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *