Tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä osa 1 – Haastattelussa Suomen ainoa karaokevalmentaja Enja Ikäheimo

10.05.2018 | Laulaminen | 0 Kommenttia

Tämä on Uuden ajan yrittäjät – haastattelusarjan ensimmäinen osa. Haluan tällä haastattelusarjalla tuoda esiin ihmisiä jotka ovat luoneet täysin oman konseptin, ehkä jotain mitä ei vielä ollut olemassakaan ennen kuin nämä visionäärit laittoivat ideansa käytäntöön. Yrittäjyys vaatii usein itsenä likoon laittamista ja ennen kaikkea uuden ajan uutta luovassa  yrittäjyydessä sitä tarvitaan.

Minua on kiehtonut jo pitkään miten ihmiset löytävät oman polkunsa ja mistä he saavat lopulta rohkeuden lähteä seuraamaan omaa kutsumustaan. Tie siihen ei ole useinkaan suora, tiedän sen omasta kokemuksestani. Matkalle mahtuu usein monta kuoppaa ja mutkaa. Intohimo kuitenkin omaan tekemiseen kantaa ja tuottaa lopulta tulosta. Matka on myös erittäin mielenkiintoinen kun sitä katsoo taaksepäin. Viimeistään silloin huomaa, että se on opettanut paljon. Moni miettii uskaltaisiko sitä lähteä toteuttamaan unelmiaan ja tekemään unelmiensa työtä. Nämä rohkeat yrittäjät kannustavat siihen kertomalla omaa tarinaansa.

Maailma muuttuu ja kun muutamme sitä parempaan suuntaan asioita pitää alkaa tehdä toisin kuin menneessä. Tarvitsemme uudenlaista yrittäjyyttä, uusia hyvinvointia tukevia palveluita ja rohkeita asioiden alulle laittajia jotka inspiroivat muita samaan.

Toivon mukaan tämä haastattelusarja inspiroi muitakin toteuttamaan rohkeammin omia visioitaan! Ensimmäisenä haastatteluvuorossa ihana Enja Ikäheimo johon olen saanut ilon ja kunnian tutustua viime vuoden aikana. Enja on Suomen ainoa karaokevalmentaja. Hän opastaa ihmisiä laulun pariin erittäin ammattitaitoisella otteella mutta kuitenkin hyvin matalla kynnyksellä. Karaoke kuuluu kaikille ja Enja haluaa työllään lisätä laulua maailmaan.

Enja on karaokevalmentajana perehtynyt myös tunnetaitoihin. Hän on kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi EFT-tunnetaito-ohjaajaksi.  Laulamisen äärellä Enja opastaa myös purkamaan tunnelukkoja.  Todella ainutlaatuinen ja syväluotaava konsepti josta minullakin on upeita kokemuksia. Enja opasti minut laulun saloihin,  pois esiintymisjännityksestä takaisin laulun polulle jonka luulin hylänneeni kokonaan jo lapsena. Niin vain Enja sai kaivettua minusta esiin laulajaa. Voit lukea minun ja Enjan  yhteisestä matkasta lisää aiemmista blogijutuistani: Laulaminen vie tunnelukkojen äärelle  ja Laulamalla eroon jännittämisestä.

Mutta mikä sai Enjan löytämään näin ainutlaatuisen kutsumuksensa äärelle? Tässä Enjan tarinaa hänen omin sanoin.

 

Kerro hieman itsestäsi ja kuinka päädyit karaokevalmentajaksi?

Olen Enja Ikäheimo ja toimin Suomen ainoana ammattimaisesti toimivana karaokevalmentajana. Oma karaokeharrastukseni alkoi heinäkuussa vuonna 2003 erään ystäväperheen kotisohvalla.

Olimme perheeni kanssa heillä kylässä ja he olivat hankkineet kotiinsa karaokelaitteet. Niitä hieman siinä ihmeteltiin ja sitten sanoin omaan elämääni liittyen varsin ratkaisevat sanat: ”Annahan kun minä kokeilen.” Ja siitä se lähti: ensin tulivat laulutunnit, sitten osallistuminen mille tahansa kurssille, missä vain käsiteltiin karaokea.

Koko ajan oli valtava tiedonnälkä niin laulamisen kuin tekniikan ja laitteistonkin suhteen. Huomasin, että kursseja oli varsin vähän ja niissä käsiteltiin lähinnä säätöjä ja miksaamista. Internetistä ei löytynyt juuri mitään, millä olisi voinut tiedonnälkäänsä sammuttaa. Niinpä totesin, että asialle on tehtävä jotain. Aloin koota tietoa systemaattisesti, kirjoitin oppaita ja tarkistutin niitä ammattilaisilla. Kokeilin, yritin ja erehdyin. Mutta ennen kaikkea opin!

Perustin oman yrityksen vuonna 2006 joka tuotti myös karaokeviihdepalveluita. Opin juontamaan ja miksaamaan, opin miten asiakkaita palvellaan ja saadaan heille miellyttävä laulukokemus. Perustin harrastajien kanssa Savoon myös karaokeyhdistyksen, jota luotsasin 6 vuotta eteenpäin. Tehtiin yhdessä paljon kaikkea kivaa, mikä liittyi laulamiseen ja tähän harrastukseen, käytiin mm. levytysstudiossa ja opeteltiin laulamaan orkesterin säestyksellä.

 Eli omat laulutunnit, valtava omatoiminen opiskelu ja tapahtumien organisointi ja tuottaminen ovat toimineet minulla karaoken korkeakouluna. Sain näkökulmaa myös kisoista, missä kiersin itse ensin vuosikausia kisaamassa ja myöhemmin sitten tuomaroimassa.

Myöhemmin, jo useita vuosia kursseja pitäneenä, hankin itselleni tunnetyöskentelyohjaajan pätevyyden. Tämä siksi, että pystyn käsittelemään esiintymisen esteenä olevia jännitystiloja ammattimaisesti ja turvallisesti. Tarve syntyi kursseilla, joissa törmäsin jännittäjiin. Mietin aina, että mikä saa ihmisen sekä pelkäämään että haluamaan esiintymistä? Ja että miten sitä pelkoa olisi mahdollista lieventää siedettävälle tasolle? Saamani koulutuksen ansiosta pystyn nyt auttamaan jännittäjiä kohtaamaan pelkonsa ja tulemaan sinuiksi itsensä kanssa.

 

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Karaokevalmentajana tuotan harrastajille tai sellaiseksi aikoville sekä ryhmä- että yksilövalmennuksia. Ryhmävalmennuksissa on mukana ryhmän tuki, joka auttaa laulajia tulemaan sinuiksi niin itsensä kuin yleisönkin kanssa. Yksilövalmennuksissa taas saadaan rauhassa keskittyä laulamisen ongelmakohtiin kenenkään siitä häiriintymättä. Niitä voivat olla äänenkäytölliset haasteet, kiperät kohdat kappaleissa tai ihan vain heittäytymisen taito, mitä haluaa ensin harjoitella omassa rauhassa.

 

Mikä sai sinut innostumaan alasta jolla teet nyt töitä? Haaveilitko alaan liittyvistä asioista jo lapsena vai löytyikö se vasta aikuisiällä?

Soitin lapsena viulua ja kävin soittotunneilla 7 vuotta. Sain paljon teoreettista oppia, mutta sen ajan pedagogiikka tukeutui vain virheiden etsintään ja niiden eliminointiin. Haettiin täydellistä suoritusta, vaativuutta korostettiin. Tämä sai aikaan sekä onnistumisen-, että epäonnistumisen pelon.

Omassa valmennustyössäni olen ymmärtänyt tuon pelon merkityksen ja kääntänyt sen toisinpäin. Haen suorituksista aina sen, missä onnistuttiin ja hyvää on hyvä kehittää vielä paremmaksi.  Tämä oivallus on saanut minut innostumaan valmennustyöstäni! Se on niin energisoiva ja liikkeellä pitävä voima, että sitä täytyy välillä ihan pysähtyä ihmettelemään itsekin. Iloitseminen pienistä kehitysaskeleista, olla onnellinen jo siitä mitä on nyt. Ja mihin vielä yhdessä pystytäänkään. Tästä en halua luopua ikinä!

enjaa

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi? Mistä erotit sen kutsumukseksesi?

Nimenomaan se on sitä, kutsumusta opettaa, jakaa sitä tietoa ja taitoa mikä minussa on. Sama kutsumus on pitänyt minua leivässä myös ns. siviiliammatin puolella. Siellä teen tietotekniikkavalmennuksia ja autan ihmisiä pärjäämään paremmin tämän alati muuttuvan tekniikan parissa.

 

Mikä on työssäsi parasta? 

Se, että saan auttaa ihmisiä näkemään sen hyvän, mitä heissä jo on ja lisäämään sitä jo olemassa olevaa hyvänolon tunnetta omalla osaamisellani. Useimmiten se liittyy lauluun ja laulamiseen

 

Mikä haastavinta?

Se, että ns. suuri yleisö ei tiedä alkuunkaan, mitä karaokevalmennus on. Sanalla karaoke on jo itsessään negatiivinen lataus. Se mielletään humalaisten huutamiseksi ja känniörveltmiseksi lähiökuppilassa. Kun kerron, että teen valmennustyötä lajin parissa, se saa aikaan usein vain säälitteleviä katseita. Eikö sitä huutamista ole jo ihan tarpeeksi, pitääkö sitä oikein valmentaa? Näin minulta on kysytty…

Eräs mies kertoi valmennukseen tullessaan tulevansa kuuntelemaan, miten sitä mikkiä kuuluu pitää kädessä. Hän yllättyi saamastaan opista siinä määrin, että jatkoi valmennustunneilla käyntiä useiden kuukausien ajan.

 

Kannustettiinko sinua yrittäjyyteen/oman kutsumuksen pariin lähipiirissä vai koitko vastustusta?

Minua on kannustettu perhepiirissä aina! Toki teini-ikäiset lapset toivat mielipiteensä karaokesta joskus julki ihan ääneen, mutta vähillä vaurioilla niistäkin on selvitty

 

Mistä sait rohkeuden tehdä täysin omanlaistasi juttua ja toteuttaa itseäsi uudella tavalla?  Mistä sait/saat eniten tukea ja apua toteuttaa unelmiasi?

Olen itse uskonut aina itseeni ja tekemiseeni. Edelleen, 15 vuoden jälkeen, uskon siihen, että voin kehittyä valmentajana aina vain paremmaksi ja tehdä työtäni nöyrästi ja intohimolla.

 

Oletko onnistunut luomaan unelmatyösi?

Olen, ehdottomasti!

 

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Haluan laajentaa toimintaani koko Suomeen ja kenties kouluttaa pikkuhiljaa työlleni myös jatkajia. Haluan saavuttaa karaokevalmentajana aseman, jossa minua kysytään/ luokseni tullaan sen sijaan, että vielä on vain käytettävä rahaa markkinointiin ja siihen, että tunnettuus nousisi.

 

Missä erityisesti olet onnistunut?

Sitä täytyy varmaan kysyä valmennettaviltani  Ainakin olen saanut tehdä työtä, jossa tiedän olevani hyvä ja jota rakastan.

 

Kun katsot taaksepäin tekisitkö jotain toisin alussa? Jos niin mitä? 

Kaikki nämä kivet ja kannot on pitänyt kääntää, kaikki karikot kulkea, että olen saanut keittyä juuri sellaiseksi, mikä tänään olen. Ilman kipupisteitä ei olisi elämää. Kaikesta oppii!

 

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle, henkilölle joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

Silloin kun sydän, sanoo, että suunta on oikea, sitä kannattaa kuunnella. Pelot pitävät meteliä pääkopassa, mutta ensitöikseen on opittava erottamaan mikä on pelko ja mitä se viestii. Onko sen tuottamat ajatukset suuntaviitta eteen- vai taaksepäin.

Pelko ja ahdistus toimivat myös suunnannäyttäjinä. Ahdistus kertoo, mihin suuntaan ei ainakaan kannata jatkaa ja pelkoja päin pusertaminen on kuin myrskyn silmään heittäytymistä; mitä nopeammin sen teet, sen pikemmin on edessäsi kirkas auringonpaiste ja seesteinen, sininen taivas.

Enjan asuu nykyään Kuopiossa. Siellä sijaitsee  myös hänen toimitilansa. Karaokekeitaalle voit varata ajan joko isommalle porukalle tai yksilövalmennukseen. Enja järjestää tiloissa myös erilaisia tapahtumia. Hän valmentaa ajoittain myös Tampereella ja sovitusti ympäri Suomea.  Ota Enjaan yhteyttä täältä.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *