Tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä osa 3 – Priska Aution oma yritys on hänen toteutunut unelmansa.

24.05.2018 | Unelma | 0 Kommenttia


Haluan tällä Uuden ajan yrittäjät – haastattelusarjalla nostaa esille innovatiivisia visionäärejä jotka ovat luoneet oman yrityksensä omien  unelmiensa ympärille. Näitä kaikkia haastattelemiani ihmisiä yhdistää suuri intohimo työhönsä ja rohkeus toteuttaa sellaisiakin juttuja joihin ei yleensä ole ihan valmista polkua.

Tällä kertaa esittelyvuorossa on Priska Autio johon sain tutustua parisen vuotta sitten kirjoittamiseen liittyvien projektieni yhteydessä. Priskalla on valtavasti monipuolista  ammattitaitoa ja hän on ollut korvaamattomana  apuna myös oman blogisivustoni perustamisessa.

Meitä yhdistää  intohimo kirjoittamiseen. Niin Priskalle kuin minullekin  kirjoittaminen on todella tärkeää. Priska kuuluu niihin onnekkaisiin jotka ovat pystyneet tekemään kirjoittamisesta päätyönsä. Lue Priskan haastattelu tästä. Hänellä on inspiroivia sanoja myös omia unelmiaan tavoitteleville.

Kerro vähän itsestäsi:

Olen Priska Autio, titteliltäni sisällöntuotannon monitoiminainen! Koulutukseltani olen
ylioppilaspohjainen Medianomi (AMK), minkä lisäksi olen käynyt joitakin  markkinoinnin perusopintoja avoimessa yliopistossa. Medianomiksi valmistuin vuonna 2012 Elokuvan ja television koulutusohjelmasta, pääaineinani käsikirjoittaminen ja tuotanto.

En ole koskaan ollut kovin ahkera opiskelija tai kiinnostunut koulusta, vaikka pärjäsinkin siellä hyvin. Opin parhaiten käytännön kautta kokeilemalla, kehittämällä ja tutkimalla asioita.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Teen käytännössä kaikkea kirjoittamiseen ja sisällöntuotantoon liittyen, kuten tekstejä verkkoon ja printtimateriaaleihin, yritysten tekstien oikolukua ja stilisointia, somepostauksia, artikkeleita, advertoriaaleja sekä käsikirjoituksia yritysvideoihin. Toimin välillä myös haamukirjoittajana – mitä vain asiakkaat keksivät tarvitsevansa.

Työni jakautuu kahteen osaan, joista toinen on yrityksille tarjoamani sisällöntuotannon palvelut ja toinen kollegani kanssa perustamani lifestylesivusto Oisa. Kirjoitan Oisaan blogia sekä lifestyleaiheisiin liittyviä artikkeleita. Lisäksi ylläpidän sivustoa ja Oisan somea sekä kehitän konseptia kollegani kanssa eteenpäin. Näiden lisäksi kirjoitan tällä hetkellä ensimmäistä kirjaani. Tekemistä siis riittää!

Moni yrittäjä tietää mitä haluaisi sanoa, muttei osaa kertoa sitä innostavasti ja koukuttavasti. Joskus taas yrityksen ydinviesti voi olla hukassa ja kaivata ulkopuolisen apua selkeytyäkseen. Haluan olla auttamassa yrittäjiä saamaan äänensä kuuluviin ja tuottamaan juuri heidän näköistään tekstiä. Näin yrittäjä itse voi keskittyä olennaiseen, ilman huolta, että tekstit olisivat täysin samaa tyyliä, kuin kilpailijalla tai naapurifirmalla. Tuon yrityksen persoonan esiin tekstin keinoin.

Mikä sai sinut innostumaan alasta jolla teet nyt töitä? Haaveilitko alaan liittyvistä asioista jo lapsena vai löytyikö se vasta aikuisiällä?

En osannut edes kuvitella lapsena, että tällaista työtä olisi olemassa! Työnkuvani on
muotoutunut luontevasti vuosien varrella eri palasista, enkä ole erityisesti päättänyt missään vaiheessa, että tätä minä nyt teen työkseni. Uskon mahdollisuuksiin ja siihen, että kaikki, mitä elämässä teemme, vie meitä eteenpäin. Kaikella on tarkoitus. Olen kuitenkin tiennyt jo hyvin nuoresta, että rakastan kirjoittamista ja olen luova tyyppi. Tämän vuoksi valikoitui mm. ilmaisutaidon lukio Tampereella.

Elokuva- ja tv-alaa lähdin opiskelemaan lukion luovan kirjoittamisen opettajan inspiroimana. Ala ei kuitenkaan sellaisenaan lopulta ollut minun juttuni, joten aloin keskittyä enemmän markkinointipuoleen. Nykyään työni on ihana yhdistelmä markkinointia ja omia luovia projekteja. Voisi sanoa, että luontainen rakkaus kirjoittamiseen ajoi alan pariin.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi? Mistä erotit sen kutsumukseksesi?

Koen vahvasti, että kirjoittaminen on kutsumustyöni. Se on iso osa identiteettiäni, enkä osaisi ajatella elämää ilman sitä. Vaikka en lapsena haaveillutkaan sisällöntuotantoyrittäjän urasta, olin jo silloin kiinnostunut kirjoittamisesta. Leikimme ystävieni kanssa toimittajia, kirjoitin omia juttuja ja mielikuvitukseni oli vilkas. Rakastin tarinoita. Monesti sanotaan, että kutsumustyö löytyy lapsuuden kiinnostuksen kohteista. Ne ovat asioita, joista olemme luontaisesti innostuneita ja kiinnostuneita, minkä vuoksi viihdymme niiden parissa. Minusta tässä on valtavasti perää!

Mikä on työssäsi parasta?
Ehdottomasti vapaus, sillä voin tehdä töitä milloin ja missä haluan. Läppäri kulkee mukana vaikka maailman ääriin, ja joskus on kivakin lähteä ihan uusiin ympyröihin tekemään töitä. Se inspiroi. Toisinaan istun kirjastolla päivät, joskus kotonta tai kahvilassa. Alkukesän vietän New Yorkissa ystäväni luona. Vapaa liikkuvuus ei olisi mahdollista perinteisessä konttorityössä.

Ykkössijan vapauden kanssa jakaa se, että voin omalla osaamisellani tarjota asiakkailleni
aidosti apua heidän toimintansa edistämiseen. On ihana kuulla asiakkailta palautetta, kuinka materiaalit ovat tuottaneet heille tulosta.

Yksi ihana puoli työssäni on se, että se muovaantuu koko ajan enemmän ja enemmän minun näköisekseni. Kukaan ei tule sanomaan, etten voisi tehdä jotain tai minun pitäisi tehdä jokin asia tietyllä tavalla. Voin toteuttaa itseäni juuri sillä tavalla, kuin haluan. Voin päättää vapaasti vaihtaa suuntaa, jos jokin ei tunnu hyvältä. Parasta on tietysti myös se, että saan kirjoittaa päivät pitkät.

priska1.jpg


Mikä haastavinta?

Edellä mainittu vapaus on myös haastavaa, sillä joskus huomaan innostuvani projekteista ja lähteväni niihin mukaan ennen kuin mietin asian ihan loppuun asti. Toisaalta nämäkin kokemukset aina opettavat jotain, joten en todellakaan kadu niitä.

Taloudellinen puoli on tietyllä tapaa stressaavaa, sillä yrittäjänä jokainen kuukausi aloitetaan tavallaan puhtaalta pöydältä. Hyväksyn kuitenkin työni haasteet, sillä en usko, että on olemassa mitään työtä tai elämää, jossa ei olisi joskus haasteita, ongelmia ja stressiä.

Kannustettiinko sinua yrittäjyyteen/oman kutsumuksen pariin lähipiirissä vai koitko vastustusta?

Yrittäjyys on aina ollut positiivinen asia lähipiirissäni, jossa on useampikin entinen ja nykyinen yrittäjä. Olen luonteeltani kuitenkin enemmän taiteilija, kuin perinteinen bisnesnainen, mikä on välillä aiheuttanut epäilyksiä uravalintani suhteen. Lähinnä kai huoli on johtunut siitä, että pärjäänkö. En ole kuitenkaan koskaan ollut ihminen, joka jää voivottelemaan kohtaloaan tai odottaa muiden hoitavan asiat puolestani. Uskon, että tämä on yksi syy pärjäämiseen, sillä välillä on pitänyt tehdä isojakin päätöksiä, jotta toimeentulo on taattu.

Mistä sait rohkeuden tehdä täysin omanlaistasi juttua ja toteuttaa itseäsi uudella
tavalla? Mistä sait/saat eniten tukea ja apua toteuttaa unelmiasi?

Yrittäjäksi ryhtyminen ja yrittäjänä kasvaminen ovat muokanneet minusta paljon
itsevarmemman. En taatusti olisi kolme vuotta sitten perustanut omaa lifestylesivustoa tai lähtenyt kirjoittamaan kirjaa. Yrittäjyys on kova koulu, mutta se kasvattaa ja antaa todella paljon. Olen lähtenyt viimeisen vuoden aikana toden teolla toteuttamaan unelmiani ja tekemään elämästä entistä enemmän itseni näköistä. Uskon sen johtuvan osittain yrittäjyyden tuomasta varmuudesta, mutta myös iästä.

Leikkimielisesti voisi sanoa, että kärsin kolmenkympin kriisistä, mutta tuo klisee ei ole tuulesta temmattu. Kolmenkympin korvalla on hyvä aika katsoa omaa elämää ja miettiä vastaako se sitä, millainen sen haluaa olevan. Tällä hetkellä minulla on todella hyvä tukiverkko: puoliso, perhe ja aivan uskomattomia ystäviä. Vaikka he eivät aina ymmärrä kaikkia päähänpistojani, ovat he parhaansa mukaan tukena, sillä  näkevät, että asia on minulle tärkeä. Ja niin sen pitäisi mielestäni ollakin – ei aina tarvitse ymmärtää, mutta voi silti olla iloinen toisen puolesta.

Oletko onnistunut luomaan unelmatyösi?

Koen, että olen vihdoin varmistunut siitä, mikä unelmatyöni tällä hetkellä on, mutten ole siellä aivan vielä. Matka unelmatyötä kohti on kuitenkin jo hyvässä vauhdissa, enkä aio pysähtyä ennen kuin olen maalissa. Uskon siihen, että elämä muokkaa meitä vuosien varrella niin, että unelmatyöni voi kymmenen vuoden päästä ollakin jotain aivan muuta, kuin nyt. Minulle riittää, että juuri tässä ja nyt on hyvä. Sen jälkeen voi katsoa avoimin mielin maailmaa ja ottaa vastaan mahdollisuudet, joita se tarjoaa.

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Kirjan julkaisu on tällä hetkellä ykköstavoitteeni. Sen lisäksi tahdon panostaa Oisaan. Sivusto on  vielä lapsenkengissä, ja tahdon kehittää siitä jotain merkittävää. Lisäksi minulla on haave, joka ei ole vielä saanut konkreettista muotoaan: tahdon auttaa muita ihmisiä toteuttamaan heidän unelmiaan. Se, miten tämä tulee käytännössä tapahtumaan, on vielä mysteeri, mutta uskon, että asia selkiytyy ajan kanssa. Toivon, että voin jatkaa yhteistyötä nykyisten asiakkaiden kanssa, sillä he ovat aivan supermahtavaa porukkaa. Monien kanssa olemme tehneet jo vuosia
töitä yhdessä, ja ihailen heidän määrätietoisuuttaan ja innostustaan viedä omia juttujaan eteenpäin. Siitä inpiroituu itsekin, kun voi olla auttamassa toista menestymään.


Missä erityisesti olet onnistunut? Kun katsot taaksepäin tekisitkö jotain toisin

alussa? Jos niin mitä?

Olen onnistunut takomaan itseni läpi monenlaisten epäilysten ja kritiikin. Nyt voin tehdä sitä, mikä tekee minut onnelliseksi ilman, että joudun jatkuvasti selittelemään asiaa tai
perustelemaan, miksi se kannattaa. Omaa juttua voi tehdä aivan hyvin, vaikka kukaan ei tukisi tai ymmärtäisi, mutta menestyminen on huomattavasti helpompaa, kun muutkin uskovat sinuun.

Mietin tätä kysymystä tovin, mutta en rehellisesti tekisi mitään toisin, sillä kaikki mennyt opettaa meille jotain. Olen tehnyt kullakin hetkellä päätöksen niillä tiedoilla ja resursseilla, jotka minulla on silloin ollut. Jos nyt tiedän jotain enemmän tai minulla on enemmän resursseja, niin en kuitenkaan voi mennä takaisin ja muuttaa mitään. Olen kiitollinen hyvistä ja huonoista kokemuksista, jotka ovat tuoneet minut tähän pisteeseen.


Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle, 
henkilölle joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

Kuuntele intuitiotasi ja uskalla rohkeasti kokeilla uusia juttuja. Tartu mahdollisuuksiin, vaikka ne eivät välttämättä ensisilmäyksellä vaikuttaisi täydelliseltä tieltä unelmatyöhösi. Niistä voi haarautua yllättäviä polkuja, joista opit jotain olennaista.
Uskalla ottaa ensimmäinen askel ja hypätä tuntemattomaan. Voit aina palata takaisinpäin, mutta jäät katumaan, jos et edes yrittänyt. Etsi samanhenkisiä ihmisiä, äläkä pelkää pyytää apua.

Älä pelkää myöskään epäonnistumista, sillä se ei määritä sinua ihmisenä. Usein suurimmat menestystarinat ovat seurausta suurimmista riskeistä.

Jos unelmatyösi ei jonain päivänä enää innosta, mieti, mikä on juuri se asia, joka saa sillä
hetkellä sydämesi kippuralle ja silmät säihkymään. Sitten lähde sitä kohti. Meillä on
mahdollisuus tehdä elämästämme juuri sellainen, kuin tahdomme. Älä siis tuhlaa sitä.

Priskan yrityksen Priska Autio Creations kotisivut löytyvät täältä ja fb-sivut täältä.

Käy myös lukemassa Priskan ja hänen ystävänsä Emma Ketosen luomaa lifestyle-sivustoa josta löydät paljon mielenkiintoisia artikkeleja. Oisa.fi.

Kirjoitin aikaisemmin jutun Oisaan liittyen. Voit lukea sen tästä

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *