Täsmävinkit yrittäjälle – Kuinka tehdä yrittäjyydestä rennompaa?

23.04.2018 | Työ, Unelma | 0 Kommenttia

Kevyt & rento yrittäjyys – onko sellainen yhtälö edes mahdollista?

Kun aloitin päätoimisena yrittäjänä tein periaatepäätöksen. Päätin, etten aio alkaa elää sen tunnetun fraasin mukaisesti mitä yrittäjyydestä puhutaan. Sitähän sanotaan, että yrittäjänä olet vararikon partaalla vaikka teet töitä kellon ympäri. Alat nukkua öitäsi huonosti ja lopputuloksena saat burn outin. Lähestulkoon jokainen ihminen kenelle puhuin yrittäjyydestäni laukoi minulle ensimmäisenä yrittäjänä olemisen vaikeuteen liittyviä totuuksiaan. Jokaisella meillä on omat totuutemme ja silloin viimeistään päätin, etten aijo ottaa noita juttuja omakseni.

Annoin siis niiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Minulla ei kertakaikkiaan ollut mitään aikomusta ja intressiä alkaa elää noiden mantrojen mukaan. Päätin, että olen yrittäjä omalla tavallani. Terveyden menettäminen ei ole minkään arvoista ja koska olin jo kerran uupumuksen kokenut, en alkaisi leikkiä sen kanssa uudelleen. Olisi siis opeteltava rentoa yrittäjyyttä, mutta lopulta oliko ajatukseni vain pelkkää idealismia?

Minulla on päätoimista yrittäjyyttä takana vasta reilu kaksi kuukautta. Jo nyt olen joutunut ottamaan itsestäni käyttöön puolia jotka ovat olleet uinumassa vuosia. Olen joutunut kehittymään ja opettelemaan uusia asioita aivan valtavasti, sen lisäksi, että teen myös töitä venyn mukavuusrajojen ulkopuolele myös henkisesti. Se kuormittaa. Pelkästään uusien asioiden oppiminen käy työstä.

Kaikki tämä on johtanut siihen, että alan huomata jälleen kerran uupumuksesta muistuttavia stressinoireita. Ja koska olen uupumuksen jo kertaalleen kokenut ja todella tiedän, että sen kanssa ei ole varaa leikkiä niin haluan teroittaa jälleen itselleni niitä asioita jotka ajattelin pitää tiukasti mielessäni heti yrittäjyyden ensi metreiltä asti. Kun ote alkaa lipsua huonolle puolelle niin juuri silloin on aika muisttaa itseään siitä mikä matkan varrella olikaan olennaista.

“Se ei ole lasti joka sinut uuvuttaa, vaan se miten kannat sitä.”
― Lou Holtz

Tahdon tehdä ennen kaikkea itseäni varten muistilistan siitä mikä tässä yrittäjyydessä on minulle tärkeää ja miksi tähän ryhdyin. Tämähän on suuri toteutunut unelmani, voida työllistää itse itseni omalla omanlaisella työlläni. Antaa maailmaan oma panokseni joka ei muiden leivissä olisi edes mahdollista.

Uskon edelleen asiaani ja itseeni. Nyt on aika oppia käytännössä mitä on rennompi yrittäjyys. Oikeanlainen asenne ei ole sitä, että kertaalleen päättää jotain vaan siitä on muistutettava itseään päivittäin. Kuten kylpy, ei riitä, että kylvet kerran vuodessa pysyäksesi puhtaana. Samoin motivaatiota tarvitsee teroittaa säännöllisesti. Tarvitsen itse vahvistusta erityisesti siihen miten toteutan mahdollisimman rennon ja kevyen yrittäjyyden kannaltani.

Yrittäjyydessä on paljon erilaisia termejä kuten kevytyrittäjyys. Yleensä sillä tarkoitetaan yrittäjämäistä toimintaa minkä maksuliikenne tapahtuu laskutuspalvelun kautta ilman omaa virallista yritystä. Itse puhun nyt kuitenkin siitä ajatuksesta, voiko yrittäjyys olla oikeasti kevyen tuntuista ja mikä sen mahdollistaa. Jos haluaa säilyttää rennon otteen yrittäjyyteen niin asenteen lisäksi pitää viilata käytännön toimia. Varsinkin jos on yrityksen lisäksi lapsia niin homma vaatii melko hyvää hiomista, että siinä säilyy järki saati jopa mielekkyys.

Uskon onnellistuttavaan yrittäjyyteen vaikka siitä ei juuri puhutakaan. Tässä muutama seikka jotka on erityisen tärkeitä siinä, että voin nauttia rennommasta elämästä yrittäjyyden kautta. Näiden oivallusteni kanssa teen matkaa nyt.

chad-walton-271259-unsplash

Yrittäjän pitää hinnoitella työnsä oikein

Yrittäjä myy aikaansa ja ennen kaikkea resurssejaan. Aikaakin vähemmän meillä on voimavaroja ja energiaa. Jonkin aikaa ihminen saattaa käydä kuin duracell pupu. Tehdä töitä ja suorittaa elämäänsä tauotta mutta duracelia nopeammin ihmisestä loppuu kuitenkin jossain vaiheessa tehot. Loputtomiin ei pysty jatkamaan vaikka pitkään hyvältä tuntuisikin.  Ja kun ne tehot loppuu niin silloin vaaditaan palautumista. Palautumista ei voi nopeuttaa joten huonoimmassa tapauksessa työt pitää pistää silloin kokonaan tauolle. Uupuminen on pelottava asia kun se tapahtuu ja siksi siihen on erittäin tärkeä suhtautua vakavasti jo etukäteen.

Siksi on mielestäni erittäin tärkeää, että yrittäjänä ihminen osaa hinnoitella itsensä oikein ja arvostaa energiaansa. Kun yrittäjä hinnoittelee työnsä oikein hän luo koko elämälleen paremmat puitteet. Tämä on ollut oma opin paikkani ja edelleen harjoittelen sitä. Oman työnsä hinnoitteluun liittyy moni tekijä mutta yksi vaikuttavin niistä on omat uskomuksemme. Markinoitakin enemmän hintoja määrittelee joissain tapauksissa se kuinka paljon ihminen itse ajattelee työstään ansaitsevansa. Monesti tuo on alakanttiin.

Ei ole aina helppo saada otetta rahaan liittyviin uskomuksiin. Ja vanhat uskomukset tuntuvat niin todellisilta, että niitä voi olla melkein mahdotonta omin avuin muuntaa. Suosittelen itsensä kehittämistä ja omien uskomusten purkua jos omat arvottomuuden tunteet lyövät kapuloita rattaisiin kun hintalappuun pitäisi lisätä suurempia numeroita. Kaikki asiat ovat opittavissa ja niin tämäkin. Uskon, että hinnoittelemalla aikansa oikein yrittäjä voi joissakin tapauksissa välttyä uupumukselta. Leivän eteen ei tarvitsekaan tahkota tuplaten tunteja vaan vähemmän voi olla enemmän. Toki tämä on alakohtaista mutta itse koen että yrittäjällä ei ole varaa polkea hintojaan. Kuten sanottu, opettelen tätä edelleen itsekin.

Työn ja vapaa-ajan erottaminen

Koen, että uuvuttavinta minulle on se etten saa työasioita mielestäni. Työ ja vapaa-aika tuntuu olevan koko ajan yhtä ja samaa. Varsinkin luovan alan yrittäjä tarvitsisi välillä palautumisaikaa.  Ei minkään tekemistä, aikaa vain olemiselle. Ideoita ei synny puskemalla vaan jättämällä niille tilaa syntyä. Tyhjät hetket synnyttävät uusia oivalluksia. Niitä tulisi vaalia.

Tämäkään ei ole ihan helppo yhtälö perheen ja työn yhteensovittamisen lomassa. Varsinkin kun työ tuntuu usein niin kivalta, että sitä oikeasti haluaa tehdä usein ja paljon.

Yhtenä viikonloppuna kun vietin ystäväni kanssa sauna- ja leffaillan olin sen jälkeen taivaallisen rentoutunut. Tajusin tuosta ettei minulla ole ollut riittävästi rentouttavaa vapaa-aikaa pitkiin aikoihin. Ja päätin, että opettelen taas pitämään hauskaa ja pyhitän enemmän rentoa aikaa ystävien seurassa. Pääasia että saa työasioiden kierteen mielestä katkaistua. Ja yksi tärkeä konkreettinen tapa siihen onkin…

Aikatauluttaminen

Se, että työasiat pyörii mielessä lähes jokapaikassa on yrittäjyydessä ehkä uuvuttavinta. Illalla sängyssä viimeiseksi saattaa tulla mieleen jokin asia joka on jäänyt hoitamatta. Yrittäjänä sitä on vastuussa muistamaan kaiken yksin joten aivot on välillä todella suuren kuormituksen alla. Pahinta on jos näin tapahtuu tauotta. Lepotauko ja ajatuspaussit töistä on ihan äärimmäisen tärkeitä jaksamisen ja palautumisen kannalta.

Itselläni ei ole selkeää työpaikkaa, vaan teen töitä liikkuvasti ja usein kotoa käsin. Se on hyvä ja huono puoli. Hyvää siinä on vapaus tehdä töitä joustavasti vaihtuvien menojen mukaan ja huonoa siinä on vapaus tehdä töitä joustavasti vaihtuvien aikataulujen mukaan. On eri asia jos työpaikka on selkeästi muualla ja siinä on selkeä työaika. Työ on silloin ehkä hieman helpompi erottaa vapaa-ajastaan.

Päätin nyt itsekin ottaa avuksi säännöllisen päivittäisn työajan. Se helpottaa minua pitämään ajatukseni työssä silloin kun sen aika on ja vapaa-ajalla kun olen vapaalla. On ikävää myös esimerkiksi lapseni kannalta, että yhdessä olon aikana pyörittelen työasioita mielessä. Kun minulla on tietty työaika niin osaan paremmin siirtää ajatukseni odottamaan seuraavan päivän työtunteihin. Eihän se kaikkia työhön liittyviä ajatuksiani katkaise mutta se on itselleni lupa siirtää työasiat seuraavaan työaikaan ja tiedän että silloin ne tulee hoidetuksi. Silloin on taas niille varattu aika. On kuluttavaa roikottaa koko ajan mielessään työhön liittyviä ajatuksia vaikka niille ei sillä hetkellä välttämättä voi tehdä mitään. Selkeyden tähän tuo säännöllinen rytmi. Ja kun homma on siltä osin hanskassa on helpompi keskittyä kulloisellakin hetkellä seuraavaan…

clark-tibbs-367075-unsplash

Läsnäolo

Tämä on mielestäni kaikessa elämässä juttu numero yksi. Mitä paremmin kykenen olemaan läsnä sen voimauttavamapaa ja elinvoimaisempaa elämäni on. Mitä keskittyneemmin pystyn tekemään töitäni kun sen aika on sen enemmän saan tuloksia. Mitä keskittyneemmin olen lapseni seurassa sen antoisampaa yhdessäolomme on. Mitä läsnäolevammin osaan olla yksin myös itseni kanssa, sen lataavampaa aikaa  se on. Läsnäoloa ei voi suorittaa eikä pakottaa vaan se on enemmän sallimista. Sitä voi kyllä kehittää ja opetella. Säännöllinen jooga ja meditointi on mielestäni parhaita työkaluja pitää yllä tätä taitoa. Läsnäolon kyky mahdollistaa rentoutumisen lähes kaikkialla. Kun näemme asiat ympärillämme, tunnemme tunteemme suoraan emmekä elä vain ajatusten ja mielen kautta syntyy aivan uudenlainen hyvänolon tunne.

Priorisoi oma aika

Arvosta itseäsi rajaamalla voimia vievät asiat pois elämästäsi. Elämä on joka tapauksessa kuormittavaa mutta voimme paljonkin vaikuttaa valinnoillamme siihen millaisia kuormittavia tekijöitä elämäämme sallimme. Pienet asiat ja valinnat voivat olla pitkässä juoksussa isoja. Mitä enemmän olen oppinut arvostamaan sitä mitä teen sen vähemmän minulla on enää heittää ”aikaa hukkaan.” Aijemmin tein paljon muille palveluksia ilmaiseksi. Se kaikki aika ja energia oli pois omasta työstäni. Välttämättä se mitä muille annoin ei heille lopulta edes ollut sen arvoista. Yksi tärkeä seikka onkin ollut priorisoida omat voimavarani ja aikani oman toimintani tueksi. Kun energiat eivät vuoda hukkaan niillä saa paljon hyvää aikaan. Omien rajojen vetäminen on yksi tärkeä asia tässä niin ihmissuhteissa kuin muunkinlaisten valintojen suhteen.

Riittävä uni

Olen jo pidempään herännyt ilman kelloa ennen seitsemää. Tämä on aikaisemmalle yökukkujalle täysin poikkeuksellista ja melko uskomatonta jos vertaa entiseen. Koettuani uupumuksen unet tuli prioriteetiksi numero yksi aika selkeästi. Enää en kuku öisin töitä tehden ja vietä omaa aikaa kun sitä ”kerrankin on” lapsen mentyä nukkumaan. Ei, minä menen nukkumaan kymmenen, viimeistään yhdentoista aikaan ja herään ajoissa. Ja koska herään ennen seitsämää huomaan, että entisiä univelkoja ei ole. Nukkumalla univelat lähtee. Nukkuminne on vain priorisoitava kaiken edelle. Ja juuri esimerkiksi iltätöiden edelle.  Saan nukkua riittävästi joka yö ja silloin tulee myös herättyä aikaisin ilman minkäänlaista väsymystä. Tehokkkainta työaikaani on nykyään aamut.

Nykyään minulle ei ole vaikeaa malttaa mennä ajoissa nukkumaan, koska tiedän mitä pahimmillaan voi seurata yöunien laiminlyönnistä. Hyvä ja riittävä uni on yksi tärkeimmistä tekijöistä ihan kaikkien hyvinvoinnille, erityisesti yksin yrittäville. Kun on yksin vastuussa paljosta on huolehdittava myös omista voimavaroista.

Hanki apua, verkostoidu, etsi valmentaja tai sparrauskaveri

Yksin emme ole mitään mutta yhdessä enemmän kuin uskoisimmekaan. Kun oma usko on kortilla niin samanhenkisten ja tsemppaavien ihmisten kanssa elämään viriää taas toivoa. Huolehdi paitsi fyysisistä myös henkisistä voimavaroistasi. Niitä saa usein muiden kanssa jakaessa ajatuksia ja keskustellessa haastekohdista. Joskus saat kullan arvoisia vinkkejä ja neuvoja joiden kautta oma yrittäjyys on taas lähempänä sitä unelmaa jonka vuoksi tälle tielle lähditkin.

Minkälaisia kannustavia ja tukea antavia vinkkejä sinulla olisi antaa yrittäjille?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *