Tyrni-spelttivispipuuro

SunSpeltillä  on speltmannapuuroa josta päätin kokeilla tehdä ensimmäistä kertaa elämässäni tyrnivispipuuroa. Tykkään kirpeistä mauista joten mielestäni tästä tuli tosi hyvää, ei kuitenkaan liian kirpeää.

Käytiin keräämässä tyrnit koko perheen voimin paikalliselta luomutilalta.  Tyrnien kerääminen oli paljon helpompaa kuin olin kuvitellut. Sato oli runsas ja saimme tunnissa kerättyä puolikkaan ämpärillisen marjoja. Pensaat ei olleet ollenkaan niin pikikkäitä kuin olin kuvitellut. Tilalla oli sellainen systeemi, että tyrnit sai pitää ilmaiseksi itsellään jos jätti puolet keräämistään marjoista tilalle myyntiin. Työllä maksaminen sopi meille hyvin ja oli todella mukava kokemus kerätä yhdessä tyrnejä. Mies ei olisi melkein malttanut lopettaa ollenkaan. Lapsetkin näki millaisessa puussa tyrnit  kasvavat ja taapero maisteli marjoja suu muikeana. Minusta tuo on paras tapa opettaa lapsille luontoa, oman tekemisen kautta.
Olin itsekin lapsena aina äitini kanssa kesäisin marjatilalla  poimimassa mansikoita ja vadelmia talvivarastoon. Noista reissuista jäi kivat muistot vaikkei niitä marjoja aina niin jaksanut keskittyäkään keräämään pitkiä aikoja.

tyrni (2)

Kotona pakastin marjoista puolet ja tein osasta heti tätä minulle uutta tuttavuutta, – tyrnivispipuuroa. Luulin keksineeni reseptin omasta päästäni mutta googlettamalla löytyi monia reseptejä. Sovelsin niistä omani. Halusin tehdä vispipuuron spelttimannasuurimoista joiden kypsymisaika on puolet normaalia mannasuurimoa nopeampi.

SunSpelt myy luomu spelttimannasuurimoita. SunSpelt on suomalainen Kari Kaipaisen luotsaama yhden miehen yritys joka on jo 17 vuoden ajan tehnyt tunnetuksi luomuspelttiä. Sunspeltiltä löytyy valikoimista spelt mannasuurimon lisäksi mm. spelt risottoa, spelt pastaa, spelt puurohiutaletta ja suomalaista luomu kvinoaa. Speltti on aito ja alkuperäinen, jalostamaton ja terveellinen vehnä.  Speltti sopii jopa monelle ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivälle ainakin pienissä määrin.

20170908_145400 (2)

TYRNIVISPIPUURO

1 litra Oatly kauramaitoa
1 1/2 dl  SunSpelt spelt mannasuurimoita
2-3 dl tyrnimarjoja
ripaus suolaa
(ruskeaa) sokeria maun mukaan

Vispipuurossa mannasuurimot keitetään normaaliin tapaan. Yleensä ohjeissa käsketään laittamaan marjat (puolukat tai tässä tapauksessa tyrnit) jo tässä vaiheessa sekaan. Itse en kuitenkaan halunnut keittää tyrnejä vaan halusin lisätä ne vasta jäähtyneeseen puuroon jotta vitamiinit säilyisivät. Keitettäessähän C-vitamiini tuhoutuu ja liukenee keitinveteen. Keitin mannapuuron ja soseutin marjat erikseen mehuksi sauvasekoittimella ja lisäsin mehun jäähtyneeseen puuroon.

20170908_154705 (2)

20170908_154821 (2)

Vispipuurossa tärkein tekijä on mielestäni että se vatkataan kunnolla jäähtymisen jälkeen. Juuri se tekee vispipuurosta ihanan kuohkeaa ja herkullista. Tämä sekoittamisvaihe kannattaa tehdä siis kunnolla. Käytä sähkövispilää. Voit lisätä sokerin tässä vaiheessa oman maun ja tarpeen mukaan.

20170908_155725 (2)

Kun olet tyytyväinen puuron koostumukseen niin kaada lautaselle ja nauti tämä oranssi ihanuus vaikka kaurakerman kanssa. Nam!

20170908_161027 (2)

*Tämä juttu on kirjoitettu yhteistyössä SunSpeltin kanssa. 

 

7 Kommentit

 1. marja liljeström

  Kiitos hyvästä reseptistä. Marjat tosiaan kannattaa lisätä viimeisenä.

  Vastaa
 2. Anniina

  Nam, tätä olis kiva kokeilla! Teen usein vispipuuroa puolukasta ja välillä raparperista. Istäköhän löytäisin tarpeeksi tyrnejä… Hyvä idea tuo lisätä marjat vasta keittelyn jälkeen!

  Vastaa
  • miaumai

   Kiitos Anniina kommentista. Itse en olekaan koskaan ajatellut että raparperista voisi tehdä vispipuuroa, pitää ehkä joskus kokeilla. Jos ei läheltä löydy tyrnitilaa niin ainakin tylsästi kaupan pakastealtaasta… 🙂

   Vastaa
 3. Anne

  Speltti-manna kuulostaa hyvälle. Meidän hoodeilla spelttiä viljelee Malmgårdin kartona, mutta valmista mannaryyniä speltistä en ole aiemmin bongannutkaan.

  Vastaa
  • miaumai

   Kyllä ja speltmannassa kypsymisaika vain 4 min 🙂

   Vastaa
 4. Minnea/Minnean muruja

  Tätä voisi kokeilla! Meidän poika kun on vispattujen marjapuurojen ystävä 🙂
  Tyrni on kyllä niin terveellinen marja, että kiva löytää uusia tapoja käyttää sitä!

  Vastaa
  • miaumai

   Meillä ei oikein maistunut lapsille tämä mutta toivottavasti teillä uppoo paremmin 💖☺

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *