Turvattomuuden tunne vie voimavaroja

Turvattomuuden tunteen tila on hermostollinen, ja sitä kautta kehollinen, vaikka oireileekin yleensä käytännön toiminnassa ja mielessä.

Sisäinen turvattomuuden tunne liittyy usein jonkin asteisiin traumaan, mutta trauman ei tarvitse olla mittava oireillakseen sisäisenä turvattomuutena. Siksi moni ei edes tiedä kärsivänsä traumasta. Asian tunnistamisessa ei helpota sekään, että trauma periytyy ylisukupolvisena. Me ikään kuin kasvamme traumaan ja selviytymismekanismeista muotoutuu osa persoonaa. On vaikea hahmottaa jotain minkä sisällä elää. Kuin kala vedessä, ei ehkä ymmärrä uivansa vedessä. Siksi moni ei tiedosta elävänsä turvattomuudesta, koska turvattomuus on ollut normaali olemisen tila niin kauan.

Oman sisäisen turvan tunteen tason voi jokainen vain itse henkilökohtaisesti todentaa. Siihen ei ole olemassa minkäänlaisia pätevää tutkimusmenetelmää. Vain me itse voimme tunnistaa kuinka vahva tai heikko sisäinen turvallisuuden tunne meillä on. Toki siitä voi olla viitteitä uloskin päin. Moni asia toiminnassamme voi kertoa tunnemmeko turvattomuutta vai turvaa. Toimintamme heijastaa sisäistä tilaa.

Turvattomuuden tunne voi ilmetä epämääräisenä ahdistuksena. Kun olo on turvaton pienetkin asiat hermostuttavat, olo on stressaantunut ja täytyy keksiä koko ajan jotain tekemistä, ettei sisällä kalvava tunne tunne ”saa kiinni.”

Jos olosuhteissamme ei ole turvallisuuden tunnetta heikentäviä fyysisiä tekijöitä, niin ulkoisten puitteiden ei tarvitse muuttua millään tavalla kokeaksemme sisäistä turvaa enemmän. Ainoa minkä tulee muuttua on sisäinen tunne turvallisuudesta. Sisäinen turva vahvistuu kun tulemme tietoiseksi turvattomuudesta ja ymmärrämme millaisilla keinoilla voimme siihen vaikuttaa.

Jos turvattomuus on suurta, kaaos näkyy konkreettisesti elämässämme. Jos pyrimme esimerkiksi turvattomuudesta käsin siivoamaan sotkuista asuntoa, se voi pelkästään ajatuksena jo uuvuttaa täysin. Turvattomuuden tila on niin vahvasti hermostollinen, että se jo itsessään vie valtavasti voimia. Siksi energiaa ei enää riitä käytännön tekemiseen. Tietyt totutut tavat voivat myöskin tuoda turvaa, esimerkiksi sotkuisuus voi olla omaa turvavyöhykettä. Kun puhutaan siisteydestä, niin jatkuva siivoaminen voi toisessa ääripäässä yhtälailla kertoa turvattomuudesta. Kontrolloimalla ympäristöä ihminen pyrkii kontrolloimaan turvattomuuttaan. Kun lisäämme turvaa, kodinaskareet muuttuvat rennommiksi ja luontevimmiksi ikuisen suorittamisen tai taistelun sijaan.

Maalaus: Liisa Rasinkangas

Sisäinen turvan tunne ei ole välttämättä vahva, vaikka konkreettisesti elämässämme olisi kaikki erittäin hyvin.

Usein se, että olemme fyysisesti turvassa, sallii sisäisten turvattomuuden tilojen nousta tietoisuuteen ja alamme tunnistaa niitä. On tärkeää, että opimme myös kunnioittamaan henkisiä rajojamme ja ilmaisemaan niitä. Sillä tavalla sisäinen turvallisuuden tunne vahvistuu. Voimme alkaa luottaa olevamme henkisesti turvassa kun alamme luottaa itseemme siinä, että pidämme huolta omista rajoistamme joka tasolla.

Emme ehkä saa mallia omien henkisten rajojen vahvistamiselle kovinkaan paljon ympäristöstä. Siksi voi olla paljon normaalimpaa, että ylitämme jatkuvasti rajojamme ja siksi koemme olomme myös turvattomaksi. Saatamme sanoa  asioille ja tilanteille kyllä, vaikka oikeasti haluaisimme sanoa ei. Ylitämme voimavarojamme työelämässä, miellytämme muita toimimalla itseämme vastaan ihmissuhteissa ja erinäisissä tilanteissa ettemme tulisi hylätyiksi. Rajattomuutemme voi olla selviytymisstrategia pitäytyä kohtaamasta erilaisia pelkoja, joita meissä on. Kun alamme muodostaa itsellemme turvallista tilaa toiminnallamme, nuo pelot saavat tilan nousta. Turvan luominen auttaa purkamaan ja kohtaamaan selviytymistrategioita ja turvattomuutta. Olenkin omassa elämässäni kokenut, että keskittyessäni turvan tunteen lisäämiseen, muutkin asiat järjestyvät elämässäni kuin itsestään. Sisäisestä turvan tilasta lähtee kaikki olennainen.

Olen luonut sisäisen turvan tunteen vahvistamiseksi verkkokurssin. Sisäinen turvattomuus voi ilmetä monilla tavoilla. Vahvista sisäistä turvan tunnettasi – verkkokurssilla opit tulemaan tietoisemmaksi omista  selviytymismekanismeista ja vahvistamaan aitoa sisäistä turvaa. Kurssilla saat oivalluksia sisäisen turvan tunteen rakentamiseksi. Opit ylläpitämään sisäistä turvaa. Pääset lukemaan kurssista lisää ja ilmoittautumaan mukaan tästä: kultainensulkablog.wpcomstaging.com/kurssi

Lue myös artikkelini:
Selviytymismekanismeista aitoon minuuteen
Aito sisäinen turva sallii myös herkkyyden ja haavoittuvuuden näyttämisen
Henkisen turvan tilassa kasvu tapahtuu pakottamatta
Traumatisoitunut tuntee turvattomuutta kehossaan; Näin vahvistat kehoyhteyttä ja sisäistä turvallisuuden tunnetta
Sisäisen turvan tunteen vahvistaminen -verkkokurssi
Se miten puhumme toisillemme kertoo sisäisestä turvan tai turvattomuuden tilasta
Huonommuuden tunne voi olla este aidolle kohtaamiselle

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *