Kanervankukkatee rauhoittaa

Kanervankukat on mielestäni yksi parhaimman makuisista teeaineksista jonka Suomen rikas luonto tarjoaa.  Niistä saa  suloisen makeaa teetä jonka sanotaan rauhoittavan ja antavan paremman unen.  Niistä tehtyä teetä kannattaakin siis nauttia illalla ennen nukkumaanmenoa. Itsekin olen juonut sitä lähinnä iltateenä.

Monien kasvien keruuaika ajoittuu heinäkuulle mutta kanervaa voi kerätä pidempään. Kanerva kukkii heinäkuusta syyskuuhun joten se on hyvä kasvi kerätä talteen vielä syksymmälläkin. Kanerva kasvaa kuivahkoilla paikoilla kuten kallioilla tai kangasmetsissä. Kanervasta kerätään talteen sen pienet vaaleanpunaiset tai violetinsävyiset kukat. Voit käyttää kanervaa tuoreena tai kuivattuna.

Kanervankukissa on paljon rohdoksellisia ominaisuuksia. Vaikuttavia aineita ovat arbutiini (0,6—1,5 %), hydrokinoni (0,05 %), arbutaasi-entsyymi, kversetiini, katekiiniparkkiaineet (3—7 %), ursolihappo (2—5 %), fumaari- ja sitruunahappo, erikoliini, hartsi ja flavonoidit. (Lähde: Frantsilan sivut) Sen sanotaan lisäävän virtsaneritystä, auttavan ripuliin ja se on vaikutukseltaan antiseptinen. Sitä suositellaan myös herkkäihoisille kylpyinä. Korkeasta verenpaineesta kärsiville sitä ei kuitenkaan suositella koska se saattaa nostaa verenpainetta entisestään(Lähde:luontainenterveys.fi)

kanervat

Kävin keräämässä kanervankukkia lähimetsästämme. Löysin pieniä laikkuja kanervaa joissa oli tuuheasti kukkia. Kanervaa voi olla hidas kerätä jos ei löydä hyvää kasvupaikkaa. En tiedä tuntuuko se vain siltä mutta ihan kuin kanervaa kasvaisi nykyään harvemmassa kuin ennen. Sen pitäisi kuitenkin olla yleinen koko maassa.

kanervaaa

kanervaa

Riivin kukkia latvoista pussiin mutta en repinyt koko kasvuston kukkia. Kotona yritin erotella apuvoimien kanssa vihreitä oksia pois kukkien seasta. Homma on kuitenkin todella työlästä ja on helpompi kiinnittää keräämiseen huomiota jo metsässä niin ettei vihreitä osia tule liikaa mukana. Ne vaikuttavat teen makuun vaikka eivät muuten haitallisia olekaan.

kanerva (2)

Jätin kanervankukat kuivumaan ilmavaan astiaan ja kun ne ovat täysin kuivia purkitan ne kannelliseen lasipurkkiin. Kun haluat nauttia kukkia teenä hauduta niitä kuumassa vedessä noin 5-10 minuuttia. Sopiva määrä kanervankukkia kupilliseen teetä on noin ruokalusikallinen. Voit makeuttaa teetä vaikka pienellä määrällä hunajaa.

Käy nyt keräämässä nämä ihanat suloisen tuoksuiset ja makuiset kukat talvivarastoon ja nauti samalla metsän rauhasta. Metsässä vietetty aika ei mene koskaan hukkaan!

7 Kommentit

 1. Krista

  IIhana blogi sulla! Kanevankukkatee kuulostaa hyvältä, itsekin keräsin vasta niitä. Voisin kokeilla 🙂

  Vastaa
  • miaumai

   Kiitos Krista 💖 kokeile ihmeessä ☺

   Vastaa
 2. Tiia - Littlebigthings

  Kuulostaa ihanalta, joskaan musta itestä ei varmasti olisi keräilemään, mutta maistaa voisin kyllä 🙂

  Vastaa
 3. Minna

  Hauska yhteensattuma, kun itsekin vasta kirjoitin kanervasta: http://www.kristallikimara.fi/2017/08/kanervan-vari-hurmasi.html
  Olisinpa silloin tiennyt Kolilla, että tätä kannattaa kerätä ja sillä niitä kanervia löytyi todella paljon sieltä. Toisaalta saattaa olla, ettei sieltä niitä saakaan poimia, vai kuinkahan on? Onko sama kuin marjoilla?
  Pitää pistää tämä ohje korvan taakse:)

  Vastaa
 4. Riitta Ruotsi-Koivisto

  Kiitos ajankohtaisesta ohjeesta!

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *